maanantai 29. maaliskuuta 2010

YLE/Kimmo Sasi: Maahan ja maassa muuttavat mummot

YLE Tampere: Sasi: Vanhusten liikkuvuus maan sisällä perusoikeudeksi 29.3.2010

Kokoomuksen kansanedustaja Kimmo Sasi haluaisi turvata laitoshoidossa olevien vanhusten oikeuden muuttaa maan sisällä. Ulkomailta tulevaa vanhusten muuttovirtaa hän haluaisi sen sijaan hillitä. Tampereen Radion aamukahvilla käynyt Sasi on myös huolissaan politiikan uskottavuudesta. Hermostuneisuus tulevista vaaleista näkyy jo nyt.

[...]
Maahan ja maassa muuttavat mummot

Maahanmuuttokeskustelu on käynyt talven yli kiivaana ja nyt kevään korvalla kaikki puolueet vuorotellen ottavat kantaa maahan muuttoon vuorotellen. Sasin mukaan nyt juostaan perussuomalaisten perässä, kun joskus juostiin vihreiden perässä.

- Perussuomalaisten suosio pelästyttää puolueita. Pitäisi järki säilyttää.

Viime viikkoina suurinta kohua sai aikaan ulkomaalaisten isoäitien karkotuspäätökset. Sasi luottaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Päätökset on tehty saatujen tietojen perusteella.

- Jos on pelko, että köyhemmistä maista isovanhemmat voivat tulla tänne ja saada hoitoa, niin Suomeen saattaa tulla huomattavan paljon vanhuksia. Kun rahat ovat vähissä, se heikentää suomalaisten vanhusten hoitoa.

Jos Venäjä maksaisi venäläisen isoäidin sairaskulut tai jos Egypti maksaisi egyptiläisen isoäidin sairaskulut, ei Sasin mielestä olisi mitään ongelmaa. Näiltä mailta ei maksusitoumuksia varmastikaan saada.

- Ymmärrän inhimilliset seikat, mutta aika varovainen olisin siinä, että ei avata portteja, niin että Suomen terveydenhuoltojärjestelmää käytettäisiin hyväksi.

Suomen sisäiseen vanhusten muuttoon Sasi haluaa muutoksen. Nyt kun suomalaisvanhus on joutunut laitokseen, ei vanhus voi muuttaa kotipaikkaansa. Kasvukunnat eivät halua ottaa lisää terveydenhuoltokustannuksia kontolleen.

- Lasten tuki omille vanhemmilleen on äärimmäisen tärkeää elämän viimeisessä vaiheessa ja vähentää usein myös terveydenhuoltokustannuksia.

- Liikkuvuus maan sisällä pitäisi perusoikeutena turvata ja antaa mahdollisuus muuttaa lastensa luo, linjaa perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Sasi.