lauantai 27. maaliskuuta 2010

Maija Vilkkumaa: Palasin kotiin, ajattelen maahanmuuttoa

Maija Vilkkumaa: Palasin kotiin, ajattelen maahanmuuttoa (blogi) 27.3.2010

Tervehdys rakkaat! Saavuin viime yönä Kaakkois-Aasiasta. Olin ensin Thaimaan rauhallisilla rannoilla ja sitten Kuala Lumpurin ihanassa kihinässä ja sitten taas Thaimaan rauhallisilla rannoilla.

Olin valmistautunut kirjoittamaan tänne maalailevia matkakuvauksia joita tulvi mieleen raukeassa auringossa lilluessa. Ylistämään ruumiinlämpöistä merivettä. Hehkuvankuumaa hiekkaa. Upeaa, taianomaista Kuala Lumpuria, sen kiihkeitä katuja, hehkuvanvärisiä taloja, rähjäisyyttä, värivaloja! Ja viileitä kimaltavia ostoskeskuksia, joista löysin ihanan Diane von Furstenbergin liikkeen. Huomatkaa, että kohta ilmestyvässä Trendin haastattelussa pilkkaan ihmisiä jotka mainitsevat blogeissaan tuotemerkkejä! Ihana Diane von Furstenberg, olisin halunnut JOKAISEN mekon siinä kaupassa!

Mutta tänä aamuna kun heräsin viideltä ja avasin Hesarin, en jaksanutkaan enää kirjoittaa matkakuvausta. Ehkä joskus myöhemmin. Mutta nyt mieleni täyttää maahanmuuttokeskustelu, jonka viimeaikaisista vaiheista en tiedä juuri mitään kun oon ollut poissa, voitte ehkä valaista mua? Mutta olen käsittänyt että se on käynyt kuumana ja ahdistavana. Ilmeisesti jengi elämöi tosissaan ja paljon siitä kuinka tänne vaan tunkee niitä ”saatanan elintasopakolaisia” ja ”missä on suomalaisten työt”. Internetissä, jossa kuka vaan voi sanoa mitä vaan, ääliöt höpisevät järjettömiä juttujaan ja levittävät rasistista ilosanomaansa.

Tällaiseen Suomi24-tyyppiseen keskusteluun kyllästyneenä joku on perustanut fb:hen ryhmän EI LISÄÄ BEGHAMEJA SUOMEEN KIRURGI-HOITOON, joka toistaa nettikeskustelujen kliseitä lyönti- ja yhdyssanavirheitä myöten. Ryhmän idea on olevinaan se, ettei David Beckhamia olisi saanut leikata Suomessa, sillä hän on kurja ulkomaalainen. Tietenkään tämä ei ole ryhmän oikea viesti, vaan tarkoitus on pilkata ja kritisoida rasistista maahanmuuttokeskustelua. Ryhmän luonnehdinta kuuluu:

”SUOMALAISET HOIDETTAVA ENSIN TERVEEKSI ja sittenvasta ulkolaiset1 JYRKKÄ EI ja portti kielto Begham-joukkueelle jotka tulevat SUOMEEN maailman parhaita TERVEYS PALVELUITA hakemaan ja hyväksi käyttämään. Veron maksajina kansalais velvollisuutemme on TORJUA ja KÄÄNNYTTÄÄ nämä potkupalloiliat jo ilmatilassa!!!!!!!!!!!!!!!!! PRESIDENTILLÄ OIKEUS MÄÄRÄTÄ TUNKEUTUJAT MUUALLE.

ei anneta SEN tapahtua!!!”

Ryhmän viestien lukeminen on jotenkin vapauttavaa: tuntuu helpottavalta nauraa sille aggressiolle ja tyhmyydelle, joka tätä aihetta koskevissa nettikeskusteluissa toistuu. Tosissaan kirjoitettunahan tällaiset viestit (ja ne ovat yllättävän samanlaisia kuin nämä vitsinä kirjoitetut!) ovat yksinomaan ahdistavia. Hesarissa tosin sanottiin tänään, että tällä hetkellä keskustelu on hyvää, lehden nettipalstoillakin kuulemma ihan asiallisesti aiheesta jutellaan! En uskalla vielä loma- ja jetlagmeiningeissäni mennä edes katsomaan, sillä yleensä Hesarin palstalla tuntuvat ihan saman hullut kirjoittelevan kuin muuallakin.

Ahdistustani lievitti, ja tämän blogikirjoituksen innoitti, ihanan työministeri Anni Sinnemäen kommentit samalla sivulla jolla Hesari kehuu nettikeskustelunsa tasoa. Sinnemäki puhuu Jutta Urpilaisen maahanmuuttolinjauksesta, tämä on sanonut että ”maassa pitää elää maan tavalla”. (Ilmaus on aina ollut musta pelottava, sillä tavataan perustella ns. järkevästi sitä että kukaan ulkomaalainen ei saa olla täällä jos pukeutuu väärin tai puhuu väärin tai harjoittaa väärää uskontoa. Yläasteen oponi sanoi aina että ”maassa maan tavalla tai maasta pois!” Hän puhui myös ”elintasopakolaisista” ja oli sitä mieltä ettei Suomeen saa ottaa lisää ulkomaalaisia. Kuinkahan paljon heitä silloin 80-luvun loppupuolella edes oli? Liikaa opon mielestä jok tap.)

Sinnemäki ihmettelee että mikä oikein on ”maan tapa”? Suomessa on monia erilaisia elämäntapoja, hän muistuttaa. ”Minulle tulee maan tavasta mieleen kaksi asiaa: toinen on keskustapuolueen erilaisilta säätiöiltä saama vaaliraha ja toinen on suvivirsi.”

Olen ihmetellyt maahanmuuton vastustajien vankkumatonta uskoa siihen, että kaikki ihmiset muualta maailmasta haluavat tulla väkisin Suomeen nauttimaan muutamista haisevista ilmaisista euroista, vaikka heillä olisi asiat oikein hyvin kotimaassaan. Mistä ihmeestä tällainen valtava usko Suomen erinomaisuuteen oikein tulee? Älkää käsittäkö mua väärin, itse pidän Suomesta oikein paljon. Rakastan neljää vuodenaikaamme – heleää kesää, hehkuvaa raikasta syksyä, kirpeää talvea, innostavaa kevättä. Suomessa on monia kauniita ja hienoja kaupunkeja ja valtavasti ihanaa maaseutua. Liikutun kun kuulen Finlandia-hymnin. Mutta silti – kyllähän tänne on ulkopuolisen vaikea tulla ja sopeutua. Viileään (ajoittain jopa arktisen kylmään) ilmastoon ja valon määrään on hankala tottua. Vieraita ihmisiä kohtaan täällä ollaan yleensä suhteelisen kohteliaita mutta pidättyväisiä – ulkopuoliselta kestää kauan saada ystäviä ja tuntea olonsa kotoisaksi. Tästä kaikesta huolimatta jotkut uskovat vakaasti, että lukuisat kansanjoukot siellä jossain ulkomaissaan punovat ovelia suunnitelmiaan ja yrittävät viekkaudella ja vääryydellä tunkea tänne, pois kotoaan, pois omasta maastaan jossa heillä on kaikki ihan hyvin, päästäkseen ansiotta nauttimaan Suomen – mistä? Terveydenhuollosta? Rahasta? Lähtisittekö itse pois kotoanne jonkun pikkuisen terveysaseman vuoksi jota ollaan koko ajan lakkauttamassa? Tai muutaman satasen jolla ei saa juuri mitään, ja vastineeksi teille huudeltaisiin metroasemilla?

Hesarissa asia kiteytetään näin: ”Sinnemäki sanoo kiintiöpakolaisten olevan todistetusti avun tarpeessa. Suomi on ottanut erityisen vaikeita tapauksia, kuten seksuaalirikosten uhreja. ”Jos joku on sitä mieltä, ettei heitä pidä suojella, niin olen eri mieltä.” Sinnemäki muistuttaa, että turvapaikka myönnetään kansainvälisten kriteerien perusteella. Pitää olla kokenut henkilökohtaista vainoa. Ei siis riitä, että on kurjista oloista, ”elintasopakolainen”. ”Eivät he ole välttämättä kaikkein köyhimpiä. Usein he ovat olleet oman yhteiskuntansa hyväosaisia, koulutettuja ihmisiä, mutta kokeneet esimerkiksi poliittista vainoa.”

Itse juttelin kerran yhden turkkilaisen kurdi-taksikuskin kanssa. Hän puhui siitä, että kun on kurdi, ei tarvitse paljoa tehdä (jos mitään) joutuakseen Turkissa poliittisen vainon kohteeksi. Ja se taas tarkoittaa sitä, että voi joutua vankilaan kymmeniksi vuosiksi, tai kuolla.

Tietenkään maahanmuutto ei ole ongelmaton asia. Ja koskaan ei pystytä auttamaan kaikkia. Se ei tarkoita sitä ettei pitäisi auttaa ketään.

Suomessa on lama ja omiakin ongelmia. Ne eivät kuitenkaan poistu sillä että lakataan auttamasta muita. Meidän ongelmamme eivät ole ulkomaalaisten vika.

Sellaista oli minulla sydämelläni, kommentoikaa ihmeessä! Keskustelu on aina hyvästä! Lottiksen sanoja joku kaipaili, paanpa ne johki jossain vaiheessa. Ja levyn julkaisuun enää 3 ja puoli viikkoa! Innokkaimmat voivat mennä ennakko-ostamaan Levykauppa X:ään. Kirjoitan tänne kaikesta kiihdyttävästä ja vähemmän kiihdyttävästä minkä kerkiän, pysykää kuulolla jee!