torstai 25. maaliskuuta 2010

Keskisuomalainen: Rasistisen puukottajan tuomio pysyi hovioikeudessa

Keskisuomalainen: Rasistisen puukottajan tuomio pysyi hovioikeudessa 25.3.2010
Keskisuomalainen: Rasistisesta puukotuksesta vankilatuomio Jyväskylässä 7.10.2009
Iltalehti: Ulkomaalaistaustainen mies hakattiin sairaalakuntoon Jyväskylässä 19.7.2009

Vaasan hovioikeus on pitänyt ennallaan Jyväskylän käräjäoikeuden tuomion, jossa puukottajan rangaistusta kovensi teon rasistinen motiivi. 27-vuotias mies sai törkeästä pahoinpitelystä kahden vuoden ja kahden kuukauden ehdottoman vankeustuomion. Rasistisen motiivin perusteella hovioikeus korotti uhrille tuomittuja kärsimyskorvauksia 1 500 eurosta 2 000 euroon.

Syyttäjä vaati kovempaa tuomiota tapon yrityksestä muun muassa ylävartaloon kohdistuneiden useiden iskujen vuoksi. Syytetty itse vaati tuomion lieventämistä perusmuotoiseksi pahoinpitelyksi. Hän kiisti puukotuksen ja myönsi lyöneensä vain nyrkein. Myös rasistisen motiivin mies kiisti.

Rikos tapahtui viime heinäkuussa aamuyöllä Jyväskylän keskustassa, jossa ulkomaalaistaustainen mies sai kuusi puukoniskua. Yksi iskuista osui kaulaan. Uhri ja tekijä eivät tunteneet toisiaan entuudestaan. Oikeus arvioikin rikoksen tehdyn uhrin ihonvärin vuoksi.

Rasistista motiivia käytetään koventamisperusteena harvoin. Oikeusministeriön työryhmän mukaan koventamisperustetta käytettiin kuudessa tuomiossa vuonna 2007 ja kahdeksassa tuomiossa vuonna 2008. Toissavuoden tapauksista kolme oli törkeitä pahoinpitelyitä, kaksi pahoinpitelyä, kaksi vahingontekoa ja yksi henkirikoksen yritys.

_________________________________

Keskisuomalainen: Rasistisesta puukotuksesta vankilatuomio Jyväskylässä 7.10.2009

Ulkomaalaistaustaisen miehen puukotus Jyväskylän keskustassa heinäkuussa oli rasistinen rikos, katsoi Jyväskylän käräjäoikeus tuomiossaan tiistaina. 27-vuotias jyväskyläläinen Joni Petter Penttinen tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä ehdottomaan vankeuteen kahdeksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi. Hänet määrättiin pidettäväksi edelleen vangittuna.

Rangaistusta mitatessaan oikeus sovelsi koventamisperustetta tuomitun aiemman rikollisuuden ja rasistisen motiivin vuoksi. Rikos katsottiin tehdyn uhrin ihonvärin ja ulkomaalaisuuden vuoksi.

Teon rasistisuutta osoittivat syyttäjän mukaan osaltaan muun muassa miehen ylävartaloon tatuoidut lukuisat rasistisiksi luokiteltavat merkit ja kirjoitukset, kuten "white power" ja "forever truly white". Miehen kotoa löytyi lisäksi useita vastaavilla kirjoituksilla ja logoilla varustettuja vaatteita sekä dvd-levy "valkoisten solidaarisuus". Pahoinpitelytilanteessa uhria kuultiin myös herjatun ihonvärinsä vuoksi.

Teko tapahtui 19. heinäkuuta aamuyöllä Jyväskylän keskustassa. 36-vuotias mies kaadettiin maahan, häntä lyötiin nyrkeillä kasvoihin ja hän sai ylävartaloonsa kuusi puukoniskua, joista yksi osui kaulaan.

Tuomittu myönsi lyöneensä, mutta kiisti puukottaneensa. Kaikki osapuolet ilmoittivat välittömästi tyytymättömyytensä tuomioon. Syyttäjä vaati miehelle ensisijaisesti 4-5 vuoden tuomiota tapon yrityksestä.

Poliisin tietoon tuli vuonna 2007 Suomessa liki 700 rasistiseksi epäiltyä rikosta. Yleisimmin kyseessä olivat pahoinpitelyt. Toiseksi eniten ilmeni vahingontekoja ja kunnianloukkauksia.

Keski-Suomen poliisilaitoksen alueella kuluvana vuonna rasistiseksi on kirjattu kahdeksan rikosta. Viime vuonna niitä ilmeni 14 ja vuotta aiemmin 20. Rikoskomisario Timo Hännisen mukaan kyseessä ovat lähinnä pahoinpitelyt ja niiden yritykset, vahingonteot sekä laittomat uhkaukset. Skiniaatteeseen poliisi törmää enää harvoin.

_______________________________________________________

Iltalehti: Ulkomaalaistaustainen mies hakattiin sairaalakuntoon Jyväskylässä 19.7.2009

Tapahtumapaikalla oli lauantaiyönä runsaasti ihmisiä.

Ulkomaalaistaustainen mies pahoinpideltiin sairaalakuntoon Jyväskylän keskustassa sunnuntain vastaisena yönä.

Pahoinpitely tapahtui neljän jälkeen aamulla Väinönkadun ja Kauppakadun risteyksen läheisyydessä.

Mies on sairaalahoidossa, eikä poliisilla ole vielä tarkkaa kuvaa siitä mitä tapahtui. Poliisin mukaan on mahdollista, että pahoinpitelyssä käytettiin muutakin kuin nyrkkejä. Uhrin tila on kuitenkin vakaa.

Tekijät ehtivät poistua paikalta ennen virkavallan saapumista.

Tapahtumapaikalla oli runsaasti ihmisiä, ja poliisi toivookin tapauksen nähneitä kansalaisia kertomaan havainnoistaan virkavallalle. Jyväskylän poliisiin saa yhteyden numerosta 071 874 8644