tiistai 23. maaliskuuta 2010

Ilkka/Panu Laturi: Maahanmuuttajavihaa ei voi hyväksyä

Ilkka/Panu Laturi (vihr): Maahanmuuttajavihaa ei voi hyväksyä 23.3.2010
Taustaa:
Vihreiden puoluesihteeri Panu Laturi: Mikä oikeudenmukaisuuden taju, puheenjohtaja Katainen? 16.3.2010

Maahanmuutto tulee olemaan yksi kevään 2011 eduskuntavaalien teemoista. Hyvä niin. Asiasta on syytä keskustella, sillä Suomi kohtaa väestön vanhenemisen seurauksena työvoimapulan, joka koskee esimerkiksi terveydenhuoltoa ja hoiva-alaa.

Ennakoin, että vaalien lähestyessä maahanmuuttokeskustelusta unohtuvat monet olennaiset teemat, kuten kysymykset siitä, miten maahanmuuttajat saisivat Suomessa inhimillisen kohtelun tai miten heidät saataisiin parhaalla tavalla kotoutettua maahamme. Pelkään, että keskustelu muuttuu yhä vihansävyisemmäksi ja tulee keskittymään ainoastaan maahanmuuton ongelmiin.

Maahanmuuttokeskustelu on juuri nyt täynnä vihaa. Se näkyy esimerkiksi tutkijoiden tai poliitikkojen elämässä jatkuvasti. Netin keskustelupalstoilla uhkaillaan. Monien poliitikkojen, erityisesti maahanmuuttajataustaisten, sähköpostilaatikot täyttyvät hirveistä vihaviesteistä. Pahimmillaan käy kuten ministeri Thorsille, jolle perustettiin tapporyhmä Facebookiin.

Verkkoon maahanmuuttajavihaansa vyöryttävät ovat vaimentaneet asiallisen keskustelun maahanmuutosta, sillä he ovat pelotelleet maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuvat hiljaisiksi. Kuka muka haluaa osallistua maahanmuuttokeskusteluun tilanteessa, jos vaarana on uhkailujen, jopa tappouhkausten kohteeksi joutuminen?

Jatkuva vihapuhe voi luoda ilmapiirin, jossa saattaa tapahtua myös todellista väkivaltaa. Sitä ei voi hyväksyä. Eikä sitäkään, että omasta maastaan vainon takia paenneet ihmiset joutuvat Suomessakin pelkäämään turvallisuutensa puolesta.

Tässä tilanteessa meidän poliitikkojen pitää puhaltaa peli poikki. Nyt tarvitaan maltillisia ja järkeviä puheenvuoroja kaikilta puolueilta: vihalle ei saa antaa periksi. Olen tästä kuitenkin erittäin huolissani, sillä osa puolueista näyttää antaneen periksi vihapuheelle. Vaikuttaa siltä, että suomalaisista puolueista vain Vihreät ja RKP edustavat liberaaleja, humaaneja, inhimillisiä arvoja.

Erityisen harmissani olen siitä, että suuret puolueet populistisuudessaan antavat niin sanotun "virallisen linjansa" takana jopa hiljaisen hyväksyntänsä maahanmuuttajavihalle. Mitenkään muuten ei voi tulkita esimerkiksi SDP:n uutta "maassa maan tavalla" -maahanmuuttolinjaa tai kokoomusnuorten puheenjohtaja Ville Rydmanin edustamaa maahanmuuttajapolitiikkaa. Tai edellisten eurovaalien pohjalaisehdokas Pöntisen vaalikampanjaa.

Seuraavissa vaaleissa sekä äänestäjien että median on syytä olla tarkkana. Median pitää seurata millaisia ehdokkaita puolueet ottavat listoilleen. Äänestäjien, jotka arvostavat humaania ja avarakatseista politiikkaa, ei tule äänestää puoluetta joka flirttailee niin sanottujen "maahanmuuttokriitikoiden" vihapuheiden kanssa. Vain näin voidaan painostaa puolueita siihen, ettei niiden kannata leikkiä maahanmuuttajavihan kanssa.

Vihreät eivät hyväksy vihapuheita. Meille eivät kelpaa ehdokkaiksi rasistit eivätkä rasismin rajoilla leikkivät "maahanmuuttokriitikot". Sanomme tämän ääneen, ja toivomme, että muut puolueet tekevät saman.

PANU LATURI

Kirjoittaja on vihreiden puoluesihteeri.