sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

Uusi Suomi: Halla-aho: ”Aikapommi” uhkaa Suomea

Uusi Suomi: Halla-aho: ”Aikapommi” uhkaa Suomea 28.3.2010
Helsingin Sanomat, mielipide: Jussi Halla-aho: Lukutaidottomia emme tarvitse

Helsingin kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-aho (perus) kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidepalastalla, ettei Suomi tarvitse lukutaidottomia maahanmuuttajia.

Halla-ahon mukaan siitä, että Suomi tarvitsee osaajia, ei seuraa, että Suomi tarvitsisi lukutaidottomia maahanmuuttajia.

- Lukutaidottomat tulijat eivät ole mikään voimavara tai rikkaus vaan kasvava taloudellinen taakka. Jos heidän vuotuinen vastaanottomääränsä nousee 4000-5000:n tienoille, kuten [maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jorma ] Vuorio arvelee, heistä tulee lisäksi sosiaalinen aikapommi, Halla-aho kirjoittaa.

Halla-aho viittaa kirjoituksessaan uutisiin siitä, että Suomeen tulevista somaleista 90 prosenttia on lukutaidottomia.

____________________________________

Jussi Halla-aho: Lukutaidottomia emme tarvitse

Pekka Laine (HS Mielipide 25. 3.) on närkästynyt siitä, että mainitsin (HS Mielipide 20. 3.) lukutaidottomat somalit esimerkkinä sellaisesta maahanmuutosta, johon suomalaiset suhtautuvat kriittisesti.

Laine kysyy, mihin käsitykseni somalien lukutaidosta perustuu. Se perustuu esimerkiksi maahanmuuttoviraston ylijohtajan Jorma Vuorion ilmoitukseen, jonka mukaan Somaliasta tulevista on lukutaidottomia jopa 90 prosenttia.

Laine kysyy, edellytänkö jokaiselta turvapaikanhakijalta lukutaitoa. En edellytä. Kyse oli siitä, että maahanmuuttajia ei pidä keskustelussa niputtaa yhtenäiseksi joukoksi. Siitä, että Suomi tarvitsee osaajia, ei seuraa, että Suomi tarvitsisi lukutaidottomia maahanmuuttajia.

Lukutaidottomat tulijat eivät ole mikään voimavara tai rikkaus vaan kasvava taloudellinen taakka. Jos heidän vuotuinen vastaanottomääränsä nousee 4 000–5 000:n tienoille, kuten Vuorio arvelee, heistä tulee lisäksi sosiaalinen aikapommi.

Kun tästä itsestäänselvyydestä on päästy yksimielisyyteen, voidaan alkaa keskustella siitä, kuinka suuri menoerä he saavat olla. Nyt humanitaarinen maahanmuutto on kasvava ja avoin kustannuspiikki, mikä julkisen sektorin alasajoon yhdistettynä aiheuttaa ymmärrettävää närää.

Jussi Halla-aho
kaupunginvaltuutettu (perus)
Helsinki