maanantai 30. tammikuuta 2012

HS: Presidenttiehdokkaat suosisivat joitakin vähemmistöjä

Helsingin Sanomat/STT: Presidenttiehdokkaat suosisivat joitakin vähemmistöjä 30.1.2012

Molemmat presidenttiehdokkaat ovat valmiita suosimaan vähemmistöryhmiä tietyissä tapauksissa.

Kokoomuksen Sauli Niinistön mukaan pelkkien vähemmistöryhmien ongelmien ohella huomiota tulisi kiinnittää esimerkiksi sen kaltaisiin asioihin, onko kouluissa riittävästi miesopettajia.

"Periaatteessa en kannata tällaista "positiivista diskriminaatiota", mutta joissain erikoistilanteissa siihen voi olla syytä. On ollut paljon puhetta esimerkiksi miesopettajien puutteesta."

Pekka Haavisto (vihr) nostaa esille esimerkiksi romanilasten ja muiden syrjäytymisuhkaa kokevien, kuten vammaisten koulutuksen.

"Olen romaniasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja. Heidän kaltaisensa ryhmien kohdalla on poikkeuksellisen paljon koulupudokkuutta. Syrjäytyminen jatkuu sukupolvesta toiseen."

Presidenttiehdokkaat hyväksyvät myös maahanmuuttajien valikoinnin.

En pidä ilmaisusta, että meille pitää tuoda ihmisiä muualta. Ihminen ei ole tuontitavaraa. Mutta ymmärrän kyllä huomattavasti paremmin tilanteen, jos Suomen olosuhteet ja työmarkkinat houkuttelevat koulutettua ulkomaalaista", Niinistö sanoo.

Myös Haavisto sanoo, ettei ole kategorisesti maahanmuuttajien valikointia vastaan.

"Esimerkiksi Kanadan maahanmuuttopolitiikka perustuu pitkälti koulutetun väen, etenkin yrittäjien houkuttelemiseen. Sitä on perusteltu sillä, että he vievät osaamista takaisin omiin kotimaihinsa."