perjantai 13. tammikuuta 2012

YLE Uutiset: Ehdokkaat väittelivät rasismista Ylen vaalitentissä

YLE Uutiset: Ehdokkaat väittelivät rasismista Ylen vaalitentissä 13.1.2011
YLE Areena: Presidentinvaali 2012 (video, 1:49:00)

(Vaalitentti ajalta 1:00-1:16 jäljempänä tekstimuodossa)

Ylen TV1:n torstai-illan vaalitentissä ehdokkaat ovat väitelleet kiivassanaisesti rasismista. RKP:n Eva Biaudet ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki vaativat perussuomalaisten eduskuntaryhmää irtisanoutumaan rasismista nykyistä selvemmin. Sosiaalidemokraattien Paavo Lipposen mukaan vähemmistöjen syrjinnän ja demokratian halveksunnan on loputtava.

Järvenpään lukion tiloissa järjestetty keskustelu toi esiin nuorten näkökulman vaalitaisteluun. Arvojohtajuus nousi keskustelussa esiin. Timo Soinia vaadittiin tilille siitä, miksei hän kunnolla irtisanoudu joidenkin perusuomalaisten kansanedustajien vihapuheista.

RKP:n Eva Biaudet'n mukaan se, että perussuomalaisten eduskuntaryhmä valitsi Jussi Halla-ahon hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi, kertoo siitä, että häntä ja hänen aatteitaan kannatetaan eikä siitä, että rasismista irtisanoudutaan.

- Mielestäni kahden leikin pelaaminen olisi aika lopettaa.

Perussuomalaisten Timo Soini huomautti, että valiokuntien päätökset on tehty yksimielisesti sekä paikkajaon että puheenjohtajan suhteen eduskunnassa.

- Oma ryhmä valitsee kuitenkin, kenet haluaa puheenjohtajaksi, Biaudet vastasi.

- En hyväksy minkäänlaista sortamista enkä vihaa, Soini sanoi.

Syrjinnälle piste

Sosiaalidemokraattien Paavo Lipponen pääsi asiaan, jonka takia hän sanoi koko kampanjaan lähteneensä. Lipposen mukaan vähemmistöjen syrjinnälle ja demokratian halveksunnalle pitäisi laittaa piste.

- Perussuomalaiset ei ole mikään äärioikestolainen puolue, mutta siellä on selkeästi äärioikeistolaisia, kuten Halla-aho ja Niinistö, jotka julkisesti halveksivat demokratiaa ja piileskelevät Timo Soinin leveän selän takana, Lipponen jyrähti.

Lipposen mukaan toimenpiteet tiettyjä poliitikkoja vastaan ovat täysin mitättömiä.

Arhinmäki harmitteli, että kahden kolmen vuoden aikana puheet ovat koventuneet ja samoin kuin asenteet maahanmuuttajia vastaan.

Kokoomuksen presidenttiehdokas Sauli Niinistö peräänkuulutti kansanedustajien ja median mallia käytökseen.

Keskustan Paavo Väyrysen mukaan on hyvä, että rasismista on alettu puhua.

- Kun syntyy järkevää keskustelua rasismista, sitä voidaan ehkä torjua. Pohjalla olevaan asenteeseen voidaan ehkä vaikuttaa.

Ryhtiliikkeen paikka

Kristillisdemokraattien Sari Essayah huomautti, että nettikirjoittelussa olisi ryhtiliikkeen paikka - netissä ei voi hänen mukaansa sanoa mitä tahansa.

Vihreiden Pekka Haaviston mukaan vaaditaan yhteisvastuuta - hänen mukaansa on tärkeää, että jokainen puuttuu todistamaansa rasismiin.

Pekka Haaviston mukaan rasismi näkyy arkipäivässä.

______________________________________________

Ilta-Sanomat: Tunteet kuumenivat Ylellä: Raju hyökkäys Soinia vastaan

Ylen tv-tentissä tunteet kuumenivat, kun puhe kääntyi rasismiin ja vihapuheeseen.
Useampi kansanedustaja hyökkäsi perussuomalaisten Timo Soinia vastaan poikkeuksellisen vahvasti yhdessä rintamassa.

Kaikki alkoi Järvenpään lukiossa opiskelevan nuorukaisen kysymyksestä: miksi Timo Soini ei suoraan erota vihapuheisiin sortuneita puoluetovereitaan perussuomalaisista.

Soini aloitti selittämällä, että kansan valitsemaa edustajaa ei voi erottaa.

– Mielipiteesi ei voi olla väärä, koska se on mielipiteesi. Tämä on demokratiaa. Vaaleissa ei mitata oikeata tai väärää mielipidettä. Siellä mitataan se, minkälainen kannatus milläkin aatesuunnalla on. En koskaan käytä loukkaavaa ja rasistista kieltä, Soini vastasi.

Soini jatkoi, että poliisitutkimusten mukaan rasististen rikosten määrä on vähentynyt.

Rajut piikit Biaudet'lle ja Arhinmäelle

– Minä en hyväksy minkäänlaista sortamista, mutta meillä on esimerkiksi A.O. Freudenthal –mitali, Rkp:n korkein kunniamerkki, olisi aika terveellistä perehtyä herran aikaansaannoksiin ja kielenkäyttöön. Tai sitten edustaja Arhinmäelle, teillä on kampanjassanne kissantappaja, Soini latasi kovaa.

1836–1911 elänyttä Frudenthalia voitaisiin rotuoppeineen pitää nykypäivänä suomenkielisiä alempiarvoisempina pitävänä rasistina.

– Onko tämä sitten vähemmin tuomittavaa? Soini kysyi.

Rkp:n Eva Biaudetin mielestä Soinin olisi aika lopettaa peli tai flirttailu rasismiin liittyvien asioiden kanssa.

– Et riittävästi irtisanoudu, kun tuet tällaisia ihmisiä huomattaviin paikkoihin, Biaudet sanoi viitaten Jussi Halla-ahoon hallintovaliokunnan puheenjohtajana.

Soini huomautti, että valiokuntien puheenjohtajat on valittu yksimielisesti eduskunnassa.

– Jos te olisitte toista mieltä, niin te varmasti äänestäisitte että olette toista mieltä, Soini kuittasi.

Soini kysyi, onko Halla-aho toiminut tehtävässään jotenkin huonosti.

– Kysymys oli siitä, tuetko häntä ja irtisanoudutko hänen ajatuksistaan. Tästä kertoo se, että valitsee hänet puheenjohtajaksi, Biaudet sanoi.

Soini selitti Halla-ahon valintaprosessin vielä kerran.

Paavo Arhinmäki huomautti, että hänen kampanjassaan mukana oleva ”kissantappaja” Teemu Mäki on syyllistynyt eläinsuojelurikkomukseen yli 20 vuotta sitten eikä nyt, kuten Soinin puoluetoverit.

Lipponen: "Häpeä Suomelle"

Kokoomuksen Sauli Niinistökin asettui Soinin vastaiseen rintamaan. Niinistö huomautti, että kansanedustajien tulee valtiosäännön mukaan käyttäytyä arvokkaasti. Niinistö laajentaisi vaatimukset edustajainsalista koskemaan myös ulkomaailmaa. Niinistö pehmensi lausuntoaan sillä, että vähemmistön pilkkaamisen lisäksi Suomessa pilkataan myös enemmistöjä.

Soinin ryöpytys huipentui SDP:n Paavo Lipposen tulitukseen.
Lipponen ihmetteli, miksi Soini ei ole pistänyt joukkojaan kuriin. Lipposen mielestä Soini ei ole riittävällä voimalla irtisanoutunut rasismista.

- Hänen toimenpiteensä ovat täysin mitättömiä, Lipponen jyrähti.
Lipposen mukaan Soinilla on Euroopassa yhteyksiä piireihin, joiden taustalta löytyy äärioikeistolaisia aineksia.

- Tästä koituu häpeää myös Suomelle.

Soini tyrmäsi Lipposen lausunnon.

- Täysin käsittämätön puheenvuoro.

- En hyväksy vihaa, en hyväksy sortoa. Toimin aina omalla nimelläni, toimin aina omilla kasvoillani, Soini sanoi viitaten nettikirjoitteluun.

___________________________________________________

MTV3/STT: Soinia hiillostettiin rasismikeskustelussa: "Tähän pitää panna stoppi"

Rasismikeskustelu pääsi kunnolla vauhtiin eilen illalla presidentinvaalitentissä, jossa lukiolaiset saivat päättää ison osan kysymyksistä.

Yleisradion ja Järvenpään lukiolaisten järjestämässä vaalipaneelissa perussuomalaisten Timo Soinilta vaadittiin vastauksia selvästi tiukemmin kuin aiemmissa väittelyissä. Soini joutui jälleen kertomaan, miten hän suhtautuu puolueensa kansanedustajien mielipiteisiin.

Muut ehdokkaat olivat terästäneet argumenttejaan ja hyökkäsivät Soinia vastaan määrätietoisesti.

Varsinkin RKP:n Eva Biaudet ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki olivat hioneet väittelytekniikkaansa.

Ehdokkaiden välillä oli selkeä näkemysero siitä, onko rasismi Suomessa ylipäätään lisääntynyt. Soini ja kristillisdemokraattien Sari Essayah puhuivat vahvasti sen puolesta, ettei ulkomaalaisvastaisuus olisi kasvanut. Soini vetosi muun muassa tilastoon rasististen rikosten määrästä.

Vihreiden Pekka Haavisto teilasi Soinin ja Essayahin näkemyksen.

– Ennen mölyt pidettiin mahassa, mutta nyt monet ulkomaalaiset joutuvat kuulemaan pieniä tölväisyjä bussissa, raitiovaunussa, junissa, Haavisto sanoi.

Keskustan Paavo Väyrynen kiitteli puolestaan rasismista käytyä keskustelua, mutta myös hän oli taipuvaisempi uskomaan siihen, ettei rasismin määrä olisi kasvanut.

Rasismikeskustelun jälkeen tehdyssä äänestyksessä lukiolaiset pitivät eniten Haaviston esiintymisestä.

Lipponen terästäytyi

Kaikkein voimakkaimmin perussuomalaisia vastaan hyökkäsi SDP:n Paavo Lipponen, joka on kertonut lähteneensä koko presidentinvaalikampanjaan vastustaakseen rasismia.

Perussuomalaisten kansanedustajat Jussi Niinistö ja Jussi Halla-aho piileskelevät Lipposen mielestä Soinin selän takana.

– Vaikka teillä olisi 50 prosentin kannatus, niin minä vastustan tällaista politiikkaa. Tähän pitää panna stoppi, eikä niin että kaikenlaisen huumorin varjolla tällainen trendi on entistä hyväksyttävämpää.

Kansanedustajan toimelta vaadittavaa arvokkuutta peräänkuulutti myös kokoomuksen Sauli Niinistö, joka toisaalta toivoi myös laajempaa vastuuta keskustelun pysymisestä asiallisena.

– Esimerkin antajat ovat hyvin keskeisessä asemassa. Kansanedustajat antavat esimerkkiä, mutta myös journalistit. Meillä on myös kolumnisteja joilla on taito liikkua siinä rajamailla.

_________________________________

Iltalehti/STT: Lipponen ryöpytti Soinia Ylen tentissä: "Tästä koituu häpeää Suomelle"

Presidenttiehdokkaat hyökkäsivät määrätietoisesti perussuomalaisten Timo Soinia vastaan Ylen tv-tentissä.

Rasismikeskustelu pääsi kunnolla vauhtiin torstai-illan presidentinvaalitentissä, jossa lukiolaiset saivat päättää ison osan kysymyksistä. Ylen ja Järvenpään lukiolaisten järjestämässä vaalipaneelissa Soinilta vaadittiin vastauksia selvästi tiukemmin kuin aiemmissa väittelyissä. Soini joutui jälleen kertomaan, miten hän suhtautuu puolueensa kansanedustajien mielipiteisiin.

Kaikki alkoi nuoren lukiolaispojan kysymyksestä: miksi Soini ei suoraan laita ulos vihapuheisiin sortuneita puoluetovereitaan.

- Rasismi kasvaa koko ajan. Miksi ette suoraan erota venkoilijoita, opiskelija tiukkasi?

Soini puolustautui tuttuun tyyliin:

- Minkä kansa on vaaleilla valinnut, sitä ei voi erottaa, hän sanaili.

Muut presidenttiehdokkaat olivat terästäneet argumenttejaan ja hyökkäsivät Soinia vastaan määrätietoisesti. Kaikkein voimakkaimmin perussuomalaisia vastaan höykytti SDP:n Lipponen, joka on kertonut lähteneensä koko presidentinvaalikampanjaan vastustaakseen rasismia.

Perussuomalaisten kansanedustajat Jussi Niinistö ja Jussi Halla-aho piileskelevät Lipposen mielestä Soinin selän takana.

- Vaikka teillä olisi 50 prosentin kannatus, niin minä vastustan tällaista politiikkaa. Tähän pitää panna stoppi, eikä niin että kaikenlaisen huumorin varjolla tällainen trendi on entistä hyväksyttävämpää.

Lipposen mukaan Soinilla on Euroopassa yhteyksiä piireihin, joiden taustalta löytyy äärioikeistolaisia aineksia.

- Tästä koituu häpeää myös Suomelle, hän totesi.

Soini tyrmäsi Lipposen lausunnon.

- Täysin käsittämätön puheenvuoro, hän sanoi.

- Sanon nyt , niinkuin olen aina sanonut. En hyväksy vihaa, en hyväksy sortoa. Toimin aina omalla nimelläni, toimin aina omilla kasvoillani, Soini jatkoi kiivaaseen sävyyn viitaten nettikirjoitteluun.

"Aika lopettaa flirttailu"

Myös RKP:n Eva Biaudet ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki vaativat perussuomalaisten eduskuntaryhmää irtisanoutumaan rasismista.

- Mielestäni olisi aika lopettaa peli, flirttailu, Biaudet kuittasi Soinille.

Soini ja Biaudet kävivät tämän jälkeen kiivaan väittelyn eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajan Jussi Halla-ahon toiminnasta ja nimittämisestä valiokunnan johtoon.

Kansanedustajan toimelta vaadittavaa arvokkuutta peräänkuulutti myös kokoomuksen Sauli Niinistö, joka toisaalta toivoi myös laajempaa vastuuta keskustelun pysymisestä asiallisena.

- Esimerkin antajat ovat hyvin keskeisessä asemassa. Kansanedustajat antavat esimerkkiä, mutta myös journalistit. Meillä on myös kolumnisteja joilla on taito liikkua siinä rajamailla.

"Pieniä tölväisyjä bussissa"

Ehdokkaiden välillä oli selkeä näkemysero siitä, onko rasismi Suomessa ylipäätään lisääntynyt. Soini ja kristillisdemokraattien Sari Essayah puhuivat vahvasti sen puolesta, ettei ulkomaalaisvastaisuus olisi kasvanut. Soini vetosi muun muassa tilastoon rasististen rikosten määrästä.

Vihreiden Pekka Haavisto teilasi Soinin ja Essayahin näkemyksen.

- Ennen mölyt pidettiin mahassa, mutta nyt monet ulkomaalaiset joutuvat kuulemaan pieniä tölväisyjä bussissa, raitiovaunussa, junissa, Haavisto sanoi.

Hän myös ehdotti, että verkon keskustelupalstat muutettaisiin niin, että nimimerkin suojissa ei voisi enää laukoa mielipiteitä. Tämä ehdotus sai muilta osittaista kannatusta.

Keskustan Paavo Väyrynen kiitteli puolestaan rasismista käytyä keskustelua, mutta myös hän oli taipuvaisempi uskomaan siihen, ettei rasismin määrä olisi kasvanut.

Rasismikeskustelun jälkeen tehdyssä äänestyksessä paikalla olleet lukiolaiset pitivät eniten Haaviston esiintymisestä.

_________________________________

Hbl: Rasismdebatt tvingade Soini till reträtt

Diskussionen om rasism kom igång ordentligt under torsdagskvällens presidentvalsdebatt där gymnasieelever i Träskända fick bestämma en stor del av frågorna.

Under debatten i Yles TV 1 pressades Timo Soini (Sannf) på allt tydligare svar än förut. Soini tvingades åter förklara hur han förhåller sig till rasistiska uttalanden från partiets riksdagsledamöter.

De övriga kandidaterna hade finslipat sina argument och attackerade målmedvetet Soini. Framför allt Eva Biaudet (SFP) och Paavo Arhinmäki (VF) hade slipat sina argument för tolerans.

Kandidaterna hade olika syn på om rasismen i Finland överhuvudtaget har ökat. Soini och Sari Essayah talade starkt för att motsättningarna mot utlänningar inte har trappats upp. Soini hänvisade bland annat till statistik om att de rasistiska hatbrotten inte har ökat.

De fick mothugg av Pekka Haavisto (Gröna) som sade att rasismen blivit allt mer framträdande i vardagen. Centerns Paavo Väyrynen uppskattade att ämnet togs upp till debatt, men påpekade samtidigt att han inte trodde att det skett någon ökning.

Paavo Lipponen gick mest kraftfullt åt Sannfinländarna och sade att hela hans valkampanj bygger på motstånd mot rasism. Enligt Lipponen gömmer sig de sannfinländska riksdagsledamöterna Jussi Niinistö och Jussi Halla-aho bakom Soinis rygg.

–Även om ni skulle ha ett väljarstöd på 50 procent så motsätter jag mig den här typen av politik. Det måste sättas ett stopp för det här så att trenden inte blir allt mer accepterad, sade Lipponen.

Sauli Niinistö (Saml) hoppades också att riksdagsledamöterna kunde visa större värdighet. Han efterlyste dessutom ett bredare ansvar för att debatten kan hållas saklig.

–De som sätter exempel har en väldigt central position. Det gäller riksdagsledamöter, men också journalister. Det finns också kolumnister som är skickliga att röra sig i det här gränsområdet, sade han.

_________________________________

Vaalitentti 1:00-1:16

Juontaja Jan Andersson
Mutta tuolla netissä mitataan myös - mennään vähän vakavampaan asiaan - siellä mitataan myös sananvapauden rajat. Niitä rajoja on koetelleet muun muassa perussuomalaiset kansanedustajat Halla-aho, Hakkarainen ja Hirvisaari, ja toisaalta tietenkin puheenjohtaja Soinikin on itsekin saanut joutua internetin vihakampanjan kohteeksi. Se on tätä päivää. Mutta tästä tulee nyt seuraava opiskelijapuheenvuoro. Eveliina.

Apujuontaja Eveliina
Kiitos. Elikä seuraavan kysymyksen esittää Konsta Kauppi ja se on suunnattu Timo Soinille. Ole hyvä Konsta.

Lukiolainen Konsta Kauppi
Timo Soini. Rasismi leviää internetissä ja yhteiskunnassamme nyt kiivaammin kuin koskaan. Useat eduskuntaryhmänne ja puolueenne jäsenistä ovat syyllistyneet rasistisiin ja muukalaisvastaisiin lausuntoihin, joista te olette johdonmukaisesti irtisanoutunut. Jos todella haluaisitte irtisanoutua vihapuheesta ja rasismista, miksi ette suoraan erota venkoilijoita ja lopeta hiljaista hyväksyntää?

Timo Soini
Aloitetaan periaatteessa siitä, että minkä kansa on valinnut, sitä kansanedustaja ei voi erottaa. Tämä on hyvin tärkeätä nyt, että mielipiteen vapaus ja se kansan ääni tulee esiin. Mielipiteesi ei voi olla väärä, koska se on sinun oma mielipiteesi. Tämä on sitä, mikä on demokratiaa. Vaaleissa ei mitata oikeaa tai väärää mielipidettä. Siellä mitataan se, minkälainen kannatus milläkin aatesuunnalla, ehdokkaalla on. En koskaan käytä loukkaavaa tai rasistista kieltä. Uskon sitkeästi esimerkin voimaan. Mutta se ajatus, että rasismi olisi lisääntynyt, rasistiset rikokset olisivat lisääntyneet. Päinvastoin, poliisitutkimusten mukaan rasististen rikosten määrä on vähentynyt. Ja sitten kun katsotaan vielä tässä, että mistä kaikesta pitää irtisanoutua, niin minä en hyväksy minkäänlaista sortamista. Mutta meillä on esimerkiksi A. O. Freudenthal -mitali rkp:n korkein kunniamerkki. Olisi aika terveellistä perehtyä mainitun herran aikaansaannoksiin ja kielenkäyttöön. Tai sitten edustaja Arhinmäelle. Teillä on kampanjassanne kissantappaja. Onko tämä sitten vähemmän tuomittavaa? Minun mielestä nämä kaikki teot, niin meidän laiminlyöntimme kuin kaikkien muidenkin on vastenmielistä ja tuomittavaa.

Eva Biaudet
On ihan selvää, että ei ketään kansanedustajaa eroteta jollei hän syyllisty rikokseen ja eduskunta siitä päättää, mutta on vähän eroa, jos eduskuntaryhmä valitsee sellaisen henkilön esimerkiksi valiokunnan johtajaksi. Se kertoo siitä, että häntä kannatetaan ja hänen aatteita kannatetaan, ei mielestäni siitä, että irtisanoudutaan rasismista. Rasismi toki ei ole rikoslain vastaista, mutta kiihottaminen kansanryhmää vastaan on. Mielestäni olisi aika lopettaa peli tai flirttailu, että niinkun pelaa kahta leikkiä. Ja mielestäni kunnioitan sitä, että Timo Soini toimii itse, uskon siihen, ei kannata mitään rasismia tai muukalaisvihamielisyyttä, mutta kuitenkin mielestäni et riittävästi irtisanoudu, koska kuitenkin tuet tällaisia ihmisiä huomattaviin paikkoihin. Ja tietenkin muissakin puolueissa. Joskus miettii sitä, että esimerkiksi kokoomuksen nuorisojärjestön linja esimerkiksi viime vaaleissa niin oli välillä aika, aika tällaisilla vaarallisilla vesillä mielestäni.

Timo Soini
Niin, sanon vaan, kun eduskunta valitsee valiokunnat, niitten sisällön, sen valitsee koko eduskunta, ja valiokuntien puheenjohtajat valitsee se valiokunta. Ja nämä valiokuntien vaalit on tehty yksimielisesti.

Eva Biaudet [keskeyttää]
Ryhmä valitsee...

Timo Soini
Nämä vaalit, valiokuntien päätökset sekä tämän paikkajaon suhteen että puheenjohtajan suhteen on tehty yksimielisesti.

Biaudet
Niin. Mutta oma ryhmä valitsee kuitenkin, kenet haluaa puheenjohtajaksi. Olen istunut 16 vuotta eduskunnassa...

Timo Soini [keskeyttää]
Nämä päätökset on tehty eduskunnassa...

Biaudet
...tiedän sen aika hyvin.

Timo Soini
Kyllä minäkin sen tiedän. Mutta nämä on tehty yksimielisesti. Jos te olisitte toista mieltä, niin varmaan äänestäisitte sitten siitä, että olette toista mieltä. Näinhän näissä vaaleissa tehdään, että valitaan äänestämällä, jos ollaan eri mieltä.

Eva Biaudet [keskeyttää]
Mutta eikö se ole parempi, että ryhmä itse olisi kantanut vastuun siitä, että valitsee sellaisia, jotka edustaa koko ryhmän aatteita, eikä sellaisia, jotka sinä sanot, että ei edusta ryhmän aatteita? Ja jotka itse sitten vaikuttavat, antaa hänelle valtaa, erityistä valtaa tällaisessa hallintovaliokunnan puheenjohtaja esimerkiksi.

Timo Soini
Nyt on kysymys siitä, että onko hän toiminut siinä tehtävässä jotenkin huonosti.

Eva Biaudet
Kysymys ei ole siitä...

Timo Soini [keskeyttää]
Onko hän toiminut siinä tehtävässä jotenkin moitittavasti tai huonosti?

Eva Biaudet [keskeyttää]
Kysymys ei ollut siitä. Kysymys oli siitä, että tuetko häntä tai irtisanoudutko hänen ajatuksistaan. Että mitä se kertoo, että valitsee hänet puheenjohtajaksi.

Timo Soini
Eduskuntaryhmä tekee päätöksen. Sitten, mikä on ehdokas. Sen jälkeen koko eduskunta valitsee valiokunnan, jonka jälkeen valiokunta valitsee puheenjohtajan. Näin se menee.

Paavo Arhinmäki
Mun kampanjassa on hyvin paljon kulttuuriväkeä laajasti. Olen hyvin tyytyväinen siihen, ja muun muassa kolme taiteilijaa halusi osallistua siihen tekemällä julisteen. Näistä yksi erittäin arvostettu taiteilija, kuvataiteen professori, joka on 24 vuotta sitten syyllistynyt eläinsuojelurikokseen. Ja nyt kysymys on siitä, että kantaako koko elämänsä stigmaa tämmöisestä rikoksesta. Mun mielestä vertaaminen siihen, että ryhmässä on kansanedustajia, jotka on aika vastikään tuomittu kansanryhmää vastaan kiihottamisesta, uskonrauhan rikkomisesta, ja niistä puheista ei selkeästi irtisanouduta. Tämä on ollut se iso kysymys. Mä olen kiertänyt kymmenen vuotta lähiöitä, ostareita, keskustellut ihmisten kanssa. Viimeisen kahden kolmen vuoden aikana puheet on koventuneet, asenteet maahanmuuttajia, erilaisia vähemmistöjä vastaan koventuneet. Ja valitettavasti Timo Soini, täytyy sanoa, että näitä väitteitä, jotka ei pidä paikkaansa, jotka on propagandistisia, joilla pyritään leimaamaan maahanmuuttajia, kun mä aloin käymään läpi ja ihmettelin, että mikä tämä sylttytehdas näiden taustalla on, niin paljastui, että siellä on niitä samoja kansanedustajia, joita nyt istuu perussuomalaisten ryhmässä levittämässä niitä internetin kautta. Tällä mä en tarkoita sitä, että kaikki perussuomalaiset tai varsinkaan, että kaikki perussuomalaisten äänestäjät on näihin syyllistyneet, mutta mun mielestä on tärkeää, että poliittiset johtajat, näkyvissä asemissa olevat ihmiset tekevät selkeästi linjanvedon, että me ei hyväksytä...

Juontaja Jan Andersson [keskeyttää]
Kiitoksia Paavo. Lyhyitä puheenvuoroja. Te saatte kaikki kommentoida tähän. Tämä on aihe, joka herättää keskustelua.

Timo Soini
Onko tämä taiteilija, joka on sinun kampanjassa mukana, onko hän katunut tekoaan, kun sanot, että voidaan antaa anteeksi ja unohtaa? Kyllä voidaan antaa anteeksi ja unohtaa, jos katuu ja pyytää anteeksi. Onko näin?

Paavo Arhinmäki
Mä en tunne kaikki mun tukijoita, enkä tunne hänen historiaansa. Tiedän vaan, että hän on yksi meidän merkittävistä taiteilijoista...

Timo Soini [keskeyttää]
Jospa kysyisit asiaa. Kun aina minulta tenttaat milloin kenenkin sanomisia, niin jospa vaihteen vuoksi tekisit tämän.

Sauli Niinistö
Ottaisin vähän ohjetta tähän keskusteluun sellaisesta kuin Suomen valtiosäännöstä. Siellä nimittäin sanotaan, että kansanedustajan tulee käyttäytyä arvokkaasti. Ja tulkinnan mukaan se tarkoittaa, että keskustelussa on käyttäydyttävä myös arvokkaasti ja on annettava kaikille ihmisarvo. Totta on, että se koskee nyt vain sitä istuntosalia, mutta minä kyllä laajentaisin sen vaatimuksen myöskin kansanedustajasalin ulkopuoliseen käyttäytymiseen. Ja siitä menen nyt vähän eteenpäin. Meillä puhutaan rasistisia puheita, meillä pilkataan vähemmistöjä, se pitää paikkansa. Mutta meillä pilkataan myöskin enemmistön yksilöjä, rajulla tavalla. Tölväistään ihan miten sattuu pitkin tätä sosiaalista mediaa esimerkiksi. Ja silloin esimerkin antajat ovat tässä hyvin keskeisessä asemassa. Kansanedustajat antavat esimerkkiä, mutta myöskin juurnalistit antavat esimerkkiä, mitä kieltä he käyttävät. Kyllä meillä on kolumnisteja, joilla on myöskin taito liikkua siinä rajamailla. Ja sitten syntyy sellainen kiihkeä tunnelma, että ai kun tuo sanoo noin, niin minä panen vähän pahemmaksi, seuraava taas vähän lisää, ja päädytään sellaiseen, jota kukaan ei itseasiassa ole tarkoittanut.

Sari Essayah
Rasismia ei tule missään muodossa hyväksyä, mutta ei myöskään pelata rasismikortilla, koska ennen jouluahan tällaisessa vaalitentissä julkaistiin tutkimus, jossa selkeästi todettiin se, että Suomi ei ole muuttunut sen rasistisemmaksi yhteiskunnaksi. Meillä ei ole enemmän suvaitsemattomuutta, vaan kysymys on enemmänkin siitä, että yksittäiset, täällä sosiaalisessa mediassa esimerkiksi bloggaavat henkilöt saavat enemmän julkisuutta, yksittäiset ryhmät saavat enemmän julkisuutta, rasistiset ryhmät. Niitä kohtaan tulee olla täydellinen nollatoleranssi, mutta ei ole tapahtunut jotain suurieleistä suomalaisen yhteiskunnan muuttumista suvaitsemattomaksi. Olisi tärkeää, että me kaikki yhdessä osallistuisimme esimerkiksi netissä tällaiseen nettietiketin laatimiseen. Elikä vaikka netissä pystyy anonyymisti olemaan liikenteessä, niin ei siellä ihan mitä tahansa voi sanoa. Ja tässä on sellaisen kansallisen ryhtiliikkeen paikka.

Pekka Haavisto
Valitettavasti minusta tuntuu, että tilanne ei ole ihan niin ruusuinen, mitä Soini ja Essayah tässä kuvaavat sanomalla, että rasistiset rikokset tai se tilasto ei ole tässä kasvanut. Ensinnäkin internetissä on ilmiö, jossa joudutaan monia keskusteluja esimerkiksi sanomalehdissä sulkemaan, koska neljäs tai viides keskustelija vie sen jo sellaiseen suuntaan, jonka jälkeen ei enää keskustelua voi jatkaa. Ja itseasiassa tämä koskee sananvapautta näin päin, että me emme voi keskustella ja käyttää internettiä hyviin keskusteluihin, kun keskustelut menevät näistä rasistisista tai vihapuheista tukkoon. Ja tämän haluaisin sinulle Sari sanoa, että kun katsoo ihan kadun tasolla, busseissa, raitiovaunuissa, junissa, sellaisia tölväisyjä, joita ehkä ennen pidettiin mölyt mahassa. Monet ulkomaalaiset Suomessa tänä päivänä kokevat. Semmoinen pieni vinoilu tai se, että lähtisit kotiis siitä, muuttaisit takas kotimaahas, se ei kyllä kuulu suomalaiseen tapaan käyttäytyä. Nämä ovat asioita, jotka vaativat meidän jokaisen puuttumista, ja sitä, että silloin kun näemme tällaisia tilanteita, puutumme niihin. Mutta siinä minusta on semmoista yhteisvastuun vaatimusta tällä hetkellä, joka meidän pitää nyt saada liikkeelle.

Paavo Väyrynen
Niin, tietysti kaikenlainen rasismi on äärimmäisen tuomittavaa, ja siihen on puututtava. Minä tällaisena hengeltäni hyvin myönteisenä ihmisenä kyllä näen tässä myöskin jotain hyvää tässä julkisessa rasismikeskustelussa. Meillä on ollut aikaisemmin rasismia, joka on ollut piilevää. Se on tullut enemmän pintaan. Siitä on alettu keskustella. Rasismihan on asenne, ja silloin kun syntyy järkevää rationaalista keskustelua, muukalaisvihamielisyydestä, rasismista, niin voidaan ehkä tätä rasismia torjua järkiperäisen keskustelun kautta. Se asenne, joka on tässä pohjalla, niin siihen voidaan ehkä vaikuttaa. Ainakin minun mielestäni tämä mahdollisuus pitäisi käyttää hyväksi.

Juontaja Jan Andersson
Miten presidentti Väyrynen käyttäisi tilaisuuden hyväksi?

Paavo Väyrynen
Käyttämällä järkeviä puheenvuoroja uudenvuoden puheessaan ja haastatteluissa, lausunnoissa ottaisin kantaa rasismia vastaan. Nyt kun tämä keskustelun aihe on noussut esille. Mutta minusta tässä pitää myöskin varoa ylilyöntejä. Se saattaa myöskin kyllästyttää ihmisiä, synnyttää kielteisiä reaktioita. Kyllä minusta tässä Sarin puheenvuorossa oli paljon perää, että ei tilanne niin synkkä ole kuin mitä jyrkimmissä puheenvuoroissa on arvioitu.

Juontaja Jan Andersson
Lipponen, te lähditte koko kampanjaan ikään kuin taistelemaan tätä suvaitsemattomuutta vastaan, näitä puheita vastaan, eikö niin?

Paavo Lipponen
Kyllä minusta Pekka Haavisto puhui täällä täyttä asiaa. Tämä on meidän arkipäivässä tämä suuntaus, joka on mennyt liian pitkälle. Eikä se ole vain tällaista heittelyä, vaan aggressiota esiintyy paljon jos on vääränvärinen, jos avaa suunsa ruotsin kielellä raitiovaunussa. Tätä vastaan tarvitaan vastaliikettä niin kuin Pekka Haavisto sanoi, että kaikkia tarvitaan tähän. Minusta perussuomalaiset eivät ole mikään äärioikeistolainen puolue, mutta siellä on selkeästi äärioikeistolaisia kuten Halla-aho ja Niinistö, jotka julkisesti halveksivat demokratiaa ja piileskelevät Timo Soinin leveän selän takana. Vaikka teillä olisi 50 prosenttia kannatus, niin minä vastustan tällaista politiikkaa. Tähän pitää nyt panna stoppi tähän kehitykseen. Eikä niin, että kaikenlaisen huumorin varjolla tämä on entistä hyväksyttävämpää tällainen trendi. Kaikenlainen myöskin huono käytös. Eli ei se, että se tulee pintaan, kaima, niinkun siunaa sitä, että tämä pitäisi jotenkin hyväksyä, vaan pikemminkin päinvastoin sen pitäisi jotenkin toimia herätyksenä meille kaikille, että rasismia, kaikkea tällaista vähemmistöjen syrjintää ja puhumattakaan demokratian halveksunnasta, niin tähän pitää panna vastaliike. Ja se pitää panna näissä vaaleissa liikkeelle.

Juontaja Jan Andersson
Mutta mitä Paavo Lipponen Timo Soinin pitäisi tehdä, kun te sanotte, että hänen puolueessaan on äärioikeistoaineksia? Mitä te vaaditte?

Paavo Lipponen
Hän ei sanoudu irti tästä selvästi, ja nämä toimenpiteet näitä poliitikkoja vastaan ovat täysin mitättömiä. Tästä koituu myöskin häpeää Suomelle. Näinhän se on. Hän asioi tällaisen ryhmän kanssa Euroopassa, jossa on todella äärioikeistolaisia elementtejä. Näinhän se on, Timo, vaikka sinä olet hyvä tyyppi.

Timo Soini
Joo... Tämä oli kyllä täysin käsittämätön puheenvuoro. Otan nyt tämän Jussi Niinistön, koska varmaankin tarkoitit häntä Niinistöä etkä Sauli Niinistöä. Jussi Niinistö on arvostettu filosofian tohtori, tutkija, dosentti, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, eikä ole mistään rikkeestä koskaan ollut syytteessä mistään. Pidän tätä täysin käsittämättömänä leimauspuheena häntä kohtaan. Hän on puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, Suomen kansan valitsema kansanedustaja. Tämä on mun mielestä selvä asia. Mitä sitten tulee vihapuheisiin, mä olen aina sanonut ja sanon nyt, vaikka se taas kysytään seuraavassa tentissä uudestaan, mutta sanon sen silti. En hyväksy vihaa, en hyväksy sortoa. Toimin aina omalla nimelläni, toimin aina omilla kasvoillani. En käytä nimimerkkikirjoituksia. Ja Pekka, eikös nyt voida tehdä niin, että tehdään sellaiset keskustelusivut, joissa ei nimettömänä voi esiintyä?

Pekka Haavisto
Tämä olisi hyvä.

Eva Biaudet
Ihan hyvä, kannatetaan.

Juontaja Jan Andersson
Kuka muuten kannattaa tätä, että pitäisi olla omalla nimellään netissä? Tämmöiset säännöt pitäisi tehdä, että loppu tälle anonyymille kirjoittelulle.

Eva Biaudet
Ainakin virallisessa lehdistössä.

Juontaja Jan Andersson
Käsi pystyyn ketkä kannattaa!

[Muut paitsi Arhinmäki nostavat lopulta kätensä. Puheensorinaa, kun kaikki eivät ilmeisesti ole yhtä mieltä, mistä juuri äänestettiin.]