keskiviikko 18. tammikuuta 2012

YLE: Presidentkandidaterna: Främlingsfientlighet ett växande problem

YLE: Presidentkandidaterna: Främlingsfientlighet ett växande problem (video, 2 min) 18.1.2012

De flesta presidentkandidaterna är överens om att främlingsfientlighet är ett växande problem. De konkreta idéerna för att bekämpa rasism är ändå få.

Vänsterförbundets kandidat Paavo Arhinmäki baserar sin uppfattning på personliga erfarenheter.

- Jag har gjort politiskt arbete i förorterna de senaste tio åren. För två, tre år sen kom det mer hatretorik, sådant som ingen skulle ha accepterat för fem år sen.

Soini tar inte avstånd

I valdebatter har de andra kandidaterna kritiserat Sannfinländarnas kandidat Timo Soini för att inte ta tillräckligt avstånd från sina partikamraters, James Hirvisaaris och Jussi Halla-ahos, uttalanden.

- Jag är ingen barnvakt, men om det går för långt i vårt parti ... Jag tror att vi är det enda partiet som har bestraffat sina medlemmar, säger Soini.

SDP:s Paavo Lipponen vill motverka de negativa attityderna mot svenskan.

- En viktig orsak till att jag beslöt mig för att ställa upp i valet var att så många finlandssvenskar kom och sade att man blir angripen om man talar svenska i vardagen, säger Lipponen.

Det finns verklig rasism

De Grönas kandidat Pekka Haavisto vill stoppa hatretoriken.

- Det finns verklig rasism i Finland. Vi måste vara mycket hårda mot sådana opinioner och reagera varje gång.

KD:s Sari Essayah anser inte att rasismen har ökat. Hon säger sig vara beredd att stöda projekt som bekämpar rasism i skolorna.

Eva Biaudet har kritisterat Soini hårda ordalag och sagt att han inte är ärlig.

Väyrynen, Niinistö försiktigare

- Presidenten kan påverka den allmänna opinionen. Man måste ju ingripa i praktiken i sådana här fall, genom att tala emot ett sådant här beteende, säger Centerns Paavo Väyrynen.

Samlingspartiets Sauli Niinistö säger för sin del att det finns många särskilt i sociala medier, som inte har en aning om människovärdet.