keskiviikko 25. tammikuuta 2012

YLE: Rikollisjärjestö yritti tuoda maahan afrikkalaisia

YLE: Rikollisjärjestö yritti tuoda maahan afrikkalaisia 25.1.2012

Venäjällä toimivan rikollisjärjestön epäillään yrittäneen tuoda laittomasti ihmisiä Suomeen. Kaakkois-Suomen rajavartiosto on ottanut kiinni kolme Norsunluurannikon kansalaista. Kiinnijääneet olivat osa Pietarissa odottavaa suurempaa ryhmää.

Kaakkois-Suomen rajavartiolaitoksen mukaan rikollisryhmä on järjestänyt viime vuoden aikana 24 henkilön matkan Norsunluurannikolta Pietariin. Afrikkalaisten lopullisena määränpäänä oli Keski- ja Etelä-Eurooppa.

Kolmen henkilön pitkä matka Länsi-Afrikasta EU:hun päättyi junassa Vainikkalaan. Rajatarkastuksessa norsunluurannikkolaisen naisen passista löytyi väärennetty Kreikan viisumi ja mieheltä väärä Norjan oleskelulupa.

Kiinnijääneet olivat osa suurempaa ryhmää, kertoo tutkinnanjohtaja, yliluutnantti Ville Mihl Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksiköstä.

- Esitutkinnassa pystyttiin selvittämään 24 henkilöä, jotka ovat pyrkineet Norsunluurannikolta laittomasti Venäjän kautta Eurooppaan.

Sen sijaan selvyyttä ei ole saatu siihen, ovatko loput henkilöistä jatkaneet Schengen -alueelle toista reittiä.

Rikollisjärjestö toi kuusi ryhmää Pietariin

Kaakkois-Suomen rajavartioston mukaan Norsunluurannikon kansalaisten matkaa on järjestänyt Venäjällä toimiva rikollisryhmä. Puolen vuoden aikana ryhmä toi Pietariin afrikkalaisia kaikkiaan kuusi kertaa.

Esitutkinnassa kiinniotetut ovat kertoneet Suomen olleen vain kauttakulkumaa, sanoo Ville Mihl.

- Eivät olleet Suomeen tulossa, vaan muualle Schengenin alueelle, Ranskaan, mahdollisesti Italiaan.

Suorinta reittiä Norsunluurannikolta Italiaan ryhmät eivät käyttäneet, koska suoria lentoja Afrikasta Länsi-Eurooppaan valvotaan tarkkaan.

- Lentoyhtiöt ovat panostaneet asiakirja- ja turvatarkastuksiin, joten koneisiin on laittomien maahantulijoiden vaikea päästä, sanoo tutkinnanjohtaja Ville Mihl.

Esitutkinta kestänyt pitkään

Afrikkalaiset jäivät kiinni jo viime syksynä, mutta esitutkinta on kestänyt mm. pietarilaisen rikollisryhmän taustojen selvittämisen takia. Suomessa toimintaa pyöritti ruandalaissyntyinen Venäjän kansalainen, joka jäi kiinni pyrkiessään takaisin Venäjälle.

- Hän toimi Venäjällä eri järjestöissä ja on järjestöedustaja, näin voisi kuvailla hänen toimintaansa Venäjällä, Ville Mihl kertoo.

Ryhmät tulivat Norsunluurannikolta Pietariin turistimatkoille. Tällä peiteltiin matkojen todellista tarkoitusta ja määränpäätä. Ryhmillä oli Venäjälle tuloon laillinen viisumi.

Baltian rajoilla laiton maahantulo kasvussa

Suomen ohella EU:n ulkorajojen pitävyyttä on testattu Latvian ja Liettua vastaisilla rajoilla. Laittoman maahantulon yritykset Baltian vastaisilla rajoilla ovat kasvussa, sanoo Euroopan rajaturvallisuusviraston Frontexin pääjohtaja Ilkka Laitinen.

- Siinä on hyvin tarkka suunnittelu taustalla ja rikolliset hyvin tarkkaan puntaroivat, missä riski on pienin ja tuotto paras mahdollinen. Hyvin erikoisia reittikombinaatioita on tavattu.

Frontex kirjasi viime vuonna EU:n ulkorajoilla 120 000 laitonta rajanylitystä, kolmanneksen enemmän kuin vuotta aiemmin. Paineita lisäsivät erityisesti arabikevään tapahtumat, jotka saivat peräti 25 000 tunisialaisen pyrkimään EU:n alueelle.

Eniten laittomia rajanylityksiä EU:n ulkorajalla tapahtuu Kreikan ja Turkin välisellä rajalla.

Norsunluurannikon kansalaisten laittomat maahantuloyritykset ovat sen sijaan kokonaan uusi ilmiö.