tiistai 24. tammikuuta 2012

Etelä-Suomen Sanomat: Syyttäjä: Ympärileikkauksissa vaarallista puoskarointia

Etelä-Suomen Sanomat: Syyttäjä: Ympärileikkauksissa vaarallista puoskarointia 24.1.2012

Uskonnollisin perustein tehtäviin poikien ympärileikkauksiin liittyy ammattitaidotonta puoskarointia. Näin arvioi Helsingin syyttäjänviraston apulaispäällikkö, kihlakunnansyyttäjä Eija Velitski.

Taitamaton leikkaaja vahingoittaa uhrinsa terveyttä, ja toipuminen voi kestää pitkään. Syyttäjä tietää tapauksen, jossa leikkauksen jälkeinen tulehdus vei 12-vuotiaan toipilaan pois koulusta yli kuukauden ajaksi.
- Mitä muuta se on kuin ruumiillista väkivaltaa, kun kudosta leikataan ilman puudutusta ja leikkaus voi kestää toista tuntia?

Velitskin mukaan ympärileikkauksista on olemassa lakiluonnos, jonka mukaan toimenpiteen saisi tehdä vain lääkäri. Laki ei ole kuitenkaan tullut voimaan, ja samasta asiasta tehty korkeimman oikeuden päätös on liian tulkinnanvarainen.
Virheellisesti tehdyistä ympärileikkauksista ainoastaan murto-osa paljastuu. Näin käy, jos syntyneitä vammoja hoidetaan lääkärissä ja asia menee sitä kautta poliisin tietoon. Juttu tutkitaan yleensä törkeänä pahoinpitelynä. Oikeuden kanta on yleensä ollut lievempi.

Velitskin mukaan ympärileikkaajalla pitäisi olla terveydenhuoltoalan koulutus.
- Sellaista ei ole, ja heissä on sitten ihan millaisia sattuu. He saavat pienen sakkorangaistuksen siitä, kun he puuduttamatta leikkaavat näitä poikia.