keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Svenska YLE: Den stora svenska valdebatten

Svenska YLE: Den stora svenska valdebatten (video, 1:29:00) 10.1.2012

FST5:n suuri vaalikeskustelu. Heidi Finnilä ja Jonas Jungar kutsuvat presidenttiehdokkaat keskustelemaan Helsingin Musiikkitaloon. Flyygelin ääressä Claes Andersson.

11:10
(Kaksintaistelu Lipponen - Niinistö)

Toimittaja Heidi Finnilä
Sauli Niinistö on muun muassa sanonut, ettei äärioikeisto ole uhka Suomelle. Selitä.

Niinistö
En ole havainnut Suomessa juurikaan äärioikeistoa. Siksi se ei ole uhkakaan, mutta jos havaitsen sellaista, niin toki... Vastustan sellaista jyrkästi. Ehkä siitä sitten tulee uhka. Nyt sitä ei ole juuri havaittavissa.

Toimittaja Heidi Finnilä
Sinä koet äärioikeiston uhaksi. Missä havaitset sitä?

Lipponen
Eduskunnassa on äärioikeistoa. Korkeilla paikoilla.

Toimittaja Heidi Finnilä
Nimiä?

Lipponen
Esimerkiksi Halla-aho on äärioikeistolainen. Se pitää tunnistaa ja torjua. Sitä vastaan pitää ottaa jyrkkä kanta.

Toimittaja Heidi Finnilä
Onko sinulla vaikeuksia tunnistaa äärioikeistoa?

Niinistö
Ei, mutta jos oikein muistan, myös sinä olet puolustanut Soinin kansanedustajia Euroopassa. Olet kertonut ympäri Eurooppaa, ettei meillä ole äärioikeistoa.

Lipponen
Olen tosiaan puolustanut perussuomalaisia puolueena. Heitä ei pidä leimata äärioikeistolaiseksi puolueeksi. Populistinen puolue se on, mutta puolueessa on korkea-arvoisiakin jäseniä, jotka edustavat äärioikeistoa.

Niinistö
Yksittäisiä ihmisiä. En usko, että heistä on uhkaksi. Mahdollisesti, mutta että oikea uhka kuten Ruotsissa pari vuotta sitten? Tai Norjassa tai Itävallassa. Se on jo jotain aivan muuta.

Toimittaja Heidi Finnilä
Niinistö, vastustaisitko presidenttinä näitä ilmiöitä?

Niinistö
Tietenkin. Vastustan, jos havaitsen äärioikeistoa.


19:20
Arhinmäki
Timo ei ole tainnut ymmärtää ihan oikein. Arvostelu ei kohdistu vaalitulokseen vaan esimerkiksi perussuomalaisten kansanedustajien lausuntoihin. Olette nykyään maan kolmanneksi suurin puolue. Teidän pitää hyväksyä, että teihin kohdistuu poliittista arvostelua. Kun ihmisiä provosoidaan propagandalla vähemmistöjä vastaan...

Soini [keskeyttää]
Kuka sellaista tekee? Olenko minä tehnyt jotain?

Arhinmäki
On kansanedustajia, kuten James Hirvisaari ja Jussi Halla-aho. Kritisoit sitä, että tähän otetaan kantaa. Rasististen sanojen käyttö ei ole hyväksyttävää.

Haavisto
Arhinmäki on oikeassa siinä, että Suomessa on yhä vihapuhetta. On myös totta, että osa kansanedustajista on puhunut niin. Se on ongelma Suomessa, internetissä ja kouluissa. Vihapuhe on pysäytettävä. Suomessa on rasismia ja meidän pitää ottaa kova linja tällaisiin mielipiteisiin. Pitää reagoida aina, kun tätä esiintyy. En hyväksy sitä, että kansanedustaja käyttää tällaisia sanoja.


25:50
Lipponen
Asiaan pitää suhtautua vakavasti, kun suomenruotsalaiset kokevat olevansa uhattuja. Tärkeä syy siihen, että asetuin vaaleissa ehdolle oli se, että niin monet suomenruotsalaiset tulivat puhumaan kanssani. He ottivat esille sen, että arkipäivässä saa kokea tällaisia hyökkäyksiä, jos avaa suunsa ruotsiksi.

Arhinmäki
Viimeiset pari kolme vuotta on ollut vihapuhetta kaikkia vähemmistöjä vastaan. Maahanmuuttajien lisäksi kieli- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan on enemmän tällaista.

(välihuuto)
Uskonnollisia vähemmistöjä vastaan myös.

Arhinmäki
Aivan. Tämä on lisääntynyt voimakkaasti. Tämä on uhka kaikkia vähemmistöjä kohtaan. Meidän on tehtävä töitä sen eteen, että suomenkieliset voisivat oppia paremmin ruotsia ja saisivat tilaisuuksia ruotsin käyttämiseen. Puolustamme kaksikielistä Suomea jatkossakin. Suomenkielisilläkin pitää olla mahdollisuus käyttää ruotsia. Sama pätee Pohjanmaalla. Ruotsinkielisten pitää voida käyttää suomea.


27:20
Essayah
Juuri joulun alla julkaistiin tutkimus, jonka mukaan rasismi ei ole lisääntynyt Suomessa. Miten on mahdollista, että muilla on niin erilainen kanta kuin Niinistöllä ja Soinilla?

Arhinmäki
Olen tehnyt poliittista työtä kymmenen vuotta lähiöissä. Olen itse huomannut ilmapiirin keskusteluissa puhuessani ihmisten kanssa. Kaksi kolme vuotta sitten alkoi tulla enemmän vihapuhetta, jota kukaan ei hyväksynyt vielä viisi vuotta sitten. Minun pitää sanoa Timo Soinille, että kun aloin käydä läpi kaikkea virheellistä propagandaa, jota on esitetty toreilla ja ostoskeskuksissa, niin aina kun varmistin asioita sosiaalityöntekijöiltä, niin ymmärsin, että puheet perustuivatkin Jussi Halla-ahon blogiin. Siellä otetaan esille asioita, jotka eivät ole totta.

Soini
Yksi kysymys Arhinmäelle. Missä ja milloin puhut henkilökohtaisesti Halla-ahon kanssa?

Biaudet
Minä olen yrittänyt monta kertaa.

Soini
Koska, Paavo?

Arhinmäki
Olen samassa kaupunginvaltuustossa Jussi Halla-ahon kanssa...

Toimittaja [keskeyttää]
Tuo keskustelu otetaan jossain toisessa yhteydessä.


32:50
(Kaksintaistelu Soini - Biaudet)

Biaudet
Presidentti on Suomen kasvot ulospäin. Minua huolestuttaa, että eri maiden Helsingin-lähettiläät ovat lähinnä raportoineet kotiin ulkomaalaisvastaisuudesta ja populismista. Pelkään sen pilaavan Suomen maineen. Se ei ole etujemme mukaista. Se haittaa vientiyritystemme toimia.

Toimittaja Heidi Finnilä
Mitä tuohon sanot?

Soini
Maineeni ei ole ollut minulle ongelma...

Biaudet [keskeyttää]
Tapasit teejuhla-liikettä. Se ei riittäne.

Soini
Olen myös käynyt Englannissa ja Puolassa...

Toimittaja Heidi Finnilä [keskeyttää]
Kansainväliset yritykset eivät uskalla lähettää väkeään muukalaisvihamieliseen Suomeen.

Soini
Tuo ei ole totta...

Biaudet [keskeyttää]
Toivoisin, että ottaisit etäisyyttä siihen. Se auttaisi koko Suomea.

Soini
Olen tuhansia kertoja todennut johtavani esimerkkini voimalla. Tulos on perussuomalaisten 20 prosentin kannatus. Jatkan samalla linjalla, piditte siitä tai ette.

Biaudet
Onko se muukalaisvihamielinen linja?

Soini
Ehdottomasti ei.

Biaudet
Ymmärsin, että jatkat linjallasi.

Soini
Perussuomalaisella linjalla.

[...]

Biaudet
Et kannata kaikkien elämää, et tyttöjen ja naisten. Alle 19-vuotiaita äitejä kuolee synnytykseen viisinkertaisesti maissa, joissa heillä ei ole oikeutta päättää seksuaalisuudestaan. Et antaisi pelastaa heitä.

Soini
Olenko vastuussa siitä?

Biaudet
YK:ssa hengenheimolaisiasi ovat Vatikaani, Pakistan ja Saudi-Arabia. Se ei voi olla Suomen linja. Vastustat aborttia ja tyttöjen seksuaalisia oikeuksia.