keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Helsingin Uutiset: ”Tyttöjen uimakoulut ovat integraatiota parhaimmillaan”

Helsingin Uutiset: ”Tyttöjen uimakoulut ovat integraatiota parhaimmillaan” 4.1.2012

Vantaan Martinlaakson maahanmuuttajatytöille suunnatuista uimakouluista nousi äskettäin puheenaihe, sillä halliin hankittiin uimakoulun vuoksi lasiseinän peittävät verhot.

Helsingissä liikuntavirasto on järjestänyt tytöille omia uimakouluja jo vuosia. Liikuntapalvelupäällikkö Maria Nyström muistelee niitä pidetyn yli 10 vuoden ajan.

–  Jakomäen uimahallissa oli silloin lauantaisin naisten uintivuoro. Uskonnolliset syyt olivat taustalla sen aloittamiseen. Maahanmuuttajat kokivat, etteivät naiset ja tytöt voi mennä uimahalliin, jossa on miehiä. Naisten tunnit vaativat tämän vuoksi hallissa erityisjärjestelyjä, selvittää Nyström.

Tyttöjen uimakouluilla tuetaan koulujen uinnin opetusta. Ne täyttyvät hitaammin kuin myös pojille avoimet uinninopetukset.

–  Aina niitä kuitenkin järjestetään. Jos näyttää siltä, että ilmoittautuneita on kovin vähän, tiedotan kouluja ja maahanmuuttajajärjestöjä uudestaan. Vielä koskaan kurssia ei ole jouduttu perumaan.

Jakomäessä naisten uintivuoro on nykyään tiistaisin. Nyström kehuu hallin olevan hyvä paikka tälle ja sen ohessa toimiville uimakouluille. Kevätkauden aikana Jakomäen hallissa pidetään jatkouimakouluja.

– Suurin osa osallistujista on somaleita, mutta käy uimakouluissa muitakin. Tämä on integraatioita parhaimmillaan, kun eritaustaiset tytöt opettelevat tärkeää uimataitoa. Uinti on myös hyvä harrastus.

Nyströmin kokemuksen mukaan hyvin harvoin uskonnolliset syyt aiheuttavat sen, ettei lapsi osallistu kouluajalla annettavaan uinnin opetukseen.

– Tyttöjen uimakoulussa kuulee, kuinka moni kertoo olleensa luokkansa kanssa uimassa.

Nyström muistuttaa, että tyttöjen uimakouluun voivat ilmoittautua muut kuin maahanmuuttajataustaiset lapset.