maanantai 16. tammikuuta 2012

YLE: Maahanmuuttajien korkea koulutus valuu hukkaan hanttihommissa

YLE Kymenlaakso: Maahanmuuttajien korkea koulutus valuu hukkaan hanttihommissa 16.1.2012

Kymenlaaksossa hukataan paljon korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien osaamista, kun he eivät löydä koulutustaan vastaaviin työpaikkoihin. Nyt Palmenia ja TE-toimisto alkavat vauhdittaa maahanmuuttajien työllistymistä.

Vaikka kaikki edellytykset työpaikan saamiseen olisivat olemassa eikä sitkeyttäkään puuttuisi, korkeasti koulutettu maahanmuuttaja ei aina löydä koulutustaan vastaava työtä. Palmenia ja TE-toimisto ovat käynnistäneet Kouvolassa ja Kotkassa Korko-hankkeen, jolla autetaan koulutettuja ja työnantajia löytämään toisensa.

- Suomalaisillakin akateemikoilla on vaikeuksia löytää töitä, mutta ei se yleensä niin kauan vie kuin maahanmuuttajilla. Usein työnantajat ovat aika varovaisia palkkaamaan ulkomaalaisia. Se on selkeästi yksi syy ongelmaan, toteaa Korko-hankkeen projektipäällikkö Jenni Korjus.

Kouvolan ja Kotkan seudun työvoimatoimistojen listoilla on tällä hetkellä satoja korkeasti koulutettuja maahanmuuttajia psykologeista ja balettitanssijoista juristeihin. Osa heistä käy kielikursseilla ja osa ottaa työn, joka ei millään muotoa vastaa heidän koulutustaan. Monissa kaupungeissa on lääkäreitä taksi- tai bussikuskeina. Osa työskentelee siivoojina.

- Se on ihan hyvä jonkin aikaa kunnes kielitaito karttuu. Mutta silloin kun ihmisellä on koulutusta ja kykyä tehdä monipuolisempaa työtä, taitoja olisi sääli hukata, Korjus huomauttaa.

Kymenlaaksoon pettyneet suuntaavat Helsinkiin

Seuraavat kaksi vuotta Korko-hankkeen työntekijät vertailevat ulkomailla suoritettuja tutkintoja suomalaisiin, ja auttavat työnhakuun tarvittavien asiakirjojen hankinnassa. Lisäksi he kartoittavat hakijoiden työnsaantimahdollisuuksia. Kouvolan TE-toimiston työvalmentaja tukee maahanmuuttaja-asiakkaita muun muassa mainostamalla heitä työnantajille.

- Teemme myös tutkimusta työnantajien valmiudesta palkata maahanmuuttajia tällä alueella, Korjus lisää.

Kymenlaaksossa kärsitäänkin eräänlaisesta aivovuodosta, kun juuri suomen kielen oppineet, akateemiset maahanmuuttajat muuttavat pääkaupunkiseudulle. Helsingistä oman alan töitä löytyy yleensä hieman paremmin.

- Tapasin yhden entisen asiakkaan, joka oli etsinyt Kouvolasta töitä kolmen vuoden ajan. Helsinkiin muutettuaan hän sai ensimmäisen viikon aikana enemmän kutsuja työpaikkahaastatteluihin kuin Kouvolassa koko aikana, kertoo Korjus.

Seitsemän vuotta työnhaussa

Venäjällä kemistiksi valmistunut Evgenia Iakovleva on jo seitsemän vuoden ajan yrittänyt löytää Suomesta vakituista kemistin työpaikkaa - turhaan. Venäjällä hän ehti työskennellä kemian tutkijana kuuden vuoden ajan ennen avioliittoa ja muuttoa Suomeen. Yrityksen puutteesta naista tuskin voi syyttää, sillä vuosien aikana hän on suomen kielen opiskelun lisäksi ehtinyt perustaa oman logistiikkayrityksen, työskennellä siivoojana, harjoittelijana laboratoriossa ja kemian opettajana ammattiopistossa.

- Lähetin ansioluetteloni kaikkiin mahdollisiin paikkoihin joka viikko, mutta sain aina vain epäselviä vastauksia. Tällä viikolla sain ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen kutsun itseäni kiinnostavan alan työhaastatteluun. Se on todella hyvä uutinen, kertoo Iakovleva.