maanantai 2. tammikuuta 2012

Iltalehti: Soini Aamulehdelle: Minua yllytetään vihapuheisiin "mikrofonit povitaskussa"

Iltalehti: Soini Aamulehdelle: Minua yllytetään vihapuheisiin "mikrofonit povitaskussa" 2.12.2011

Perussuomalaisten presidenttiehdokas ja puheenjohtaja Timo Soini kertoo Aamulehdessä julkaistussa Alma Median Helsingin toimituksen haastattelussa, että häntä yritetään säännöllisesti yllyttää vihapuheeseen vaalikentillä.

- Ihminen tulee puhumaan rasistista paskaa ja kysyy, että olethan samaa mieltä. Mikrofonit ovat povitaskussa ajatuksena, että nyt nappaamme Soinin vihapuheesta.

Soini pitää "hysteerisenä" presidentti Tarja Halosen näkemystä, että perussuomalaiset on rasistinen puolue.

- On vaarallista antaa sellainen kuva, että meillä olisi organisoitua vihaa. Meillä ei ole poliittisia väkivallan tekoja, autot eivät pala. Jos vahingontekoja on, ne ovat niitä kun jotkut tunkeutuvat toisten ihmisten kettutarhoihin, hän sanoo Aamulehdessä.

Soini kertoo joutuneensa itsekin vihan kohteeksi: Hän on saanut neljä tappouhkausta eduskuntavaalien molemmin puolin. Yhden niistä syyttäjä otti käsittelyyn.

___________________________________________

Aamulehti: Timo Soinia yritetään vaalikentillä yllyttää rasistisiin vihapuheisiin ja sitten napata

Päätyseinän maalauksessa valvoo oppi-isä Veikko Vennamo. Toisella seinällä perussuomalaisten presidenttiehdokasta tarkkailee marsalkka Mannerheim.

Vennamo vihasi Neuvostoliittoa ja Urho Kekkosta. Marski johti Suomea vihan kyllästämänä sota-aikana. Timo Soini istuu työhuoneessaan eduskuntatalossa ja puhuu vihasta. Kuolemansynti lankeaa Soinin ruodittavaksi Alma Median Helsingin toimituksen presidenttihaastattelussa.

– Se onkin hyvä, että synti tekee tuloaan. Sehän on jo filosofinen käsitys, että on olemassa synti, Soini nauraa.

Soinille viha on synti eli Jumalan vastaista toimintaa.

– Synnillä on seurauksensa. Jos katsoo vihan hedelmiä, eivät ne kovin häävit ole.

Viha tuhoaa ja katkeroittaa. Sen käyttövoima kestää vain hetken.

– Ei vihaisena onnistu. Viha tekee pahempaa jälkeä sille, joka vihaa, kuin sille, jota vihataan.

Soini ei myönnä vihaavansa.

– En organisoidusti ole vihannut ketään tai järjestänyt kenellekään ylimääräistä hoppua, vaikka sellaiseen saattaisi vähän lahjojakin olla. Mitä nyt pikkupoikana on joskus tapeltu.

Smp:n hajoaminen 1990-luvun alussa toi pintaan jopa vihan tunteita. Hän sanoo antaneensa anteeksi, vaikkakaan ei ole unohtanut.

– Olin vihainen niille, jotka loikkivat puolueesta ja jättivät komentosillalle, kun Smp meni Titanicin lailla kohti jäävuorta.

Vihastuminen tuo virtaa

Vennamo ei epäröinyt vihastua. Äkillinen vihanpuuska saa Soinilta synninpäästön, sillä temperamentti tuo sanomaan rosoa.

– Epäoikeudenmukaisuudet ja kohtuuttomuudet saavat lyhytaikaisesti aikaan leimahduksen. Se on hyvä merkki, jos vielä reagoi. Tulee sellainen tunne, että perhana.

Viha eristää poliitikot, sen Soini huomasi Euroopan parlamentissa. Äärioikeistolainen Jean-Marie Le Pen kansallisine rintamineen, Unkarin Jobbik-puolue ja British National Party jäivät kaiken ulkopuolelle. Viha ei saa olla tarkoituksellista.

– Minä en aloitteellisesti rupea ketään vihaamaan. Tosin olen sen verran lahjakas sanomisissani, että se yleensä jää kaihertamaan. Se ei ole hyvä.

Perussuomalaisia on moitittu vihaajien puolueeksi, jonka kohteena ovat homot, ruotsinkieliset ja pakolaiset. Presidentti Tarja Halosen mukaan Soinin puolueessa asuu rasismi. Soini pitää ajatusta hysteerisenä.

– On vaarallista antaa sellainen kuva, että meillä olisi organisoitua vihaa. Meillä ei ole poliittisia väkivallan tekoja, autot eivät pala. Jos vahingontekoja on, ne ovat niitä kun jotkut tunkeutuvat toisten ihmisten kettutarhoihin.

Soinia yritetään säännöllisesti yllyttää vihaan vaalikentillä.

– Ihminen tulee puhumaan rasistista paskaa ja kysyy, että olethan samaa mieltä. Mikrofonit ovat povitaskussa ajatuksena, että nyt nappaamme Soinin vihapuheesta.

Katolilainen Soini katsoo olevansa esimerkki perussuomalaisten suvaitsevaisuudesta.

– Jos tämä olisi hyvin ahdasmielinen ja nationalistinen puolue, ei sitä hyväksyttäisi.

Soini on itsekin ollut vihan kohteena. Hän sai neljä tappouhkausta eduskuntavaalien molemmin puolin. Yhden tapauksista syyttäjä otti käsittelyyn.

Tappouhkaukset johtuivat hänestä ajattelemattomuudesta ja vaalipettymyksestä.

– Sanoin, että riittää kun käytte ovella, niin näyttää että asia noteerataan. Ja jos on aseita, otatte ne pois.

Määritelmä: Viha

Kristillisessä maailmankatsomuksessa vihaa pidetään yhtenä seitsemästä kuolemansynnistä.

Psykoanalyysin isän Sigmund Freudin mukaan ihmisellä on vietinomainen tarve tuhota. Tarve voi purkautua aggressiona ja vihana.

Kuka: Timo Soini

Veikko Vennamon perustamaan Suomen Maaseudun Puolueeseen Soini liittyi 16-vuotiaana vuonna 1979.

Hän sai presidentinvaaleissa 2006 yli 103 000 ääntä. Siitä lähti perussuomalaisten nousu.

Europarlamenttivaaleissa Soini valittiin mepiksi Suomen äänikuninkaana, 130 715 äänellä.

Soini on naimisissa lääkäri Tiina Soinin kanssa. Parilla on kaksi lasta.