maanantai 23. tammikuuta 2012

Magma: "Västerlandet måste välja mellan krig och förintelse"

Magma: "Västerlandet måste välja mellan krig och förintelse" 23.1.2012

Som ett resultat av Sannfinländarnas framgång i valet 2011 finns i riksdagen förespråkare för den västerländska civilisationens överlevnadskrig mot muslimerna, skriver Marianne Lydén i sin nyutkomna pamflett Jag är inte rasist. Jag vill bara ha främlingsfientliga röster. Här följer ett utdrag ur Lydéns bok som utges i samarbete mellan Magma och Söderströms. Boken behandlar främlingsfientlighetens närhistoria.

Det var inte många som visste vem Jussi Halla-aho var när han 2003 startade bloggen "Scripta, anteckningar från det sjunkande väst". Anteckningarna började mer och mer handla om problem som invandrare ställde till med och snart spred sig ryktet om bloggen bland likasinnade. På läsarnas begäran kopplade Halla-aho en gästbok till bloggen som på några år utvecklades till en institution med kultstatus.

Webbsajten Hommaforum ersatte Halla-ahos gästbok i februari 2009. Hommaforum upprätthålls av föreningen Homma, som ser sig som "en folkrörelse för upplysta och oroade medborgare som har en kritisk inställning till invandring". Homma samarbetar med föreningen Suomen Sisu och flera "invandringskritiker" är aktiva i båda föreningarna.

På Suomen Sisus webbsidor fanns tidigare direkta nazistkopplingar med artiklar som ifrågasätter förintelsen. I dag pläderar föreningen för så kallad etnopluralism, det vill säga att olika raser och folkslag inte bör blandas ihop.

Jussi Halla-aho, som naturligtvis är medlem i Suomen Sisu, gjorde inför EU-valet ett urval av sina texter och gav ut en bok med samma namn som bloggen. Den sålde slut på tre dagar.

När Halla-aho fått frågan om han skulle ändra inställning om Finland fick invandrare som jobbade och inte sysselsatte polisen har han svarat att frågan är akademisk, eftersom "de invandrare vi får till Europa är muslimer och afrikaner och inget europeiskt samhälle har lyckats integrerera dem så att de skulle jobba och inte begå fler brott än ursprungsbefolkningen".

Enligt Halla-aho har vi (vita) européer har all orsak att varar rädda för invandrarna, men den vänstersinnade makteliten är bara oroad över det våld och den intolerans som invandrarna och muslimerna möter. När receptet är mera tolerans och acceptans och islam enligt Halla-aho är den mest våldsbenägna och minst toleranta religionen i världen blir det oundvikliga resultatet att muslimerna tar över. I flera inlägg skriver Halla-aho att Europa är i krig, ett krig som Europa kommer att förlora eftersom man inte vill inse att krigstillstånd råder. I stället välkomnar Europa en "dödens och förstörelsens kult som vi inbillar oss är en religion bland religioner".

Inspirerad av Tolkien

Trots att Halla-aho är pessimist upphör han inte att mana till kamp, som i det Tolkieninspirerade inlägget han skrev dagen efter att han deklarerat att han är rädd för islam:

"Den västerländska civilisationen kan inte välja mellan krig och fred. Den måste välja mellan krig och förintelse. Mångkulturalisterna har ingen gud, men vad säger Rosa Meriläinen, Heidi Hautala och Mikko Puumalainen åt sina barn sedan när mörkret lagt sig? Åtminstone jag spillde inget blod? Åtminstone jag var etisk?"

Jag är inte det minsta förvånad över att den norska massmördaren Anders Behring Breivik i berömmande ordalag nämnde Halla-aho i sitt manifest. Än mindre överraskad är jag över Halla-ahos kontakter till den så kallade "Counter Jihad"-rörelsen. Det är precis där han hör hemma. Retoriken är identisk. Visserligen består rörelsen av en brokig skara, men det gemensamma är uppfattningen om att den västerländska civilisationen bör välja krig mot muslimerna för att överleva.

Det första man får veta när man klickar in sig på en av rörelsens viktigaste webbportaler Gates of Vienna är att islam nästan invaderade det kristna Europa under belägringen av Wien 1683 och att "vi" nu befinner oss i en ny fas av ett väldigt gammalt krig. På Gates of Vienna förekommer ofta texter av den norska bloggaren "Fjordman", som var en av Breiviks främsta inspirationskällor. Det lär ha varit i "Fjordmans" blogg Breivik hittade citat av Halla-aho.

På Gates of Vienna omnämns Halla-aho som en "framstående finländsk skribent och motståndare till massinvandring". Vidare berättas att Halla-aho skrivit flera inlägg för Gates of Vienna och att han förekommer i artiklar som andra skrivit. När Halla-aho invaldes i riksdagen betecknades det som en stor dag för Counter Jihad. Samtidigt noterades Sannfinländarnas storslam i valet som "en dubbelseger ur vårt perspektiv" eftersom partiet både motsätter sig mångkulturalitet och förhåller sig skeptiskt till EU.

Efter Breiviks terrordåd översvämmades Hommaforum av kommentarer. Webbsidorna blev överbelastade och diskussionen så eldfängd att hela sajten stängdes för ett tag. På ingångssidan uppenbarade sig en text där bland andra föreningen Hommas ordförande Matias Turkkila och Jussi Halla-aho utlyste en tyst söndag (24.7.2011) till minnet av offren i Norge och deklarerade att Breiviks blodsdåd är oförsvarliga.

På sin personliga Facebooksida lade Halla-aho enligt FNB ut en något annorlunda kommentar:


"Orgasmen avbröts för många finländare när det kröp fram att det inte var kretsarna kring Hommaforum som brände ner pizzerian i Tammerfors. De tar nu revansch med ränta. Jag meddelar härmed att jag inte ångrar någonting jag skrivit och att jag inte tar något som helst ansvar för Breiviks dåd. Jag tänker fortsätta på samma sätt, eftersom dålig invandring är dålig och mångkulturalism från rumpan oberoende av och oavsett Breiviks dåd."

Halla-aho försvarade sig inte bara med att utse sig själv till offer, han ifrågasatte också hela Counter Jihads existens, vilket historieforskaren Jussi Jalonen anser vara nästan ofattbart. Jalonen är övertygad om att det är frågan om en allmäneuropeisk politisk rörelse med aktiva också från Finland. Han är ense med terrorismforskaren Toby Archer om att Counter Jihad fungerar som ett löst nätverk utan politisk ledning, men att Breivik inte desto mindre upplevde sig handla i rörelsens namn.

Internationellt nätverk

Jalonen har behandlat Halla-ahos kontakter till Counter Jihad i sin blogg. Det är enligt Jalonen uppenbart att Halla-aho samarbetat med den finländska bloggaren "KGS" på Gates of Vienna och att "KGS" deltog i rörelsens möte i Bryssel 2007.

"KGS" gör själv ingen hemlighet att han är en del av Counter Jihad. På sajten Tundra Tabloids skrev "KGS" i oktober 2007 att han just hade återvänt från ett möte i Bryssel vars syfte var att "organisera motståndet mot islamiseringen" och han har senare berättat om hur det gått till på andra möten som rörelsen hållit. Också en tredje finländsk bloggare "Vasarahammer" har kampen mot "islamiseringen" som sin hjärtesak och återfinns på förekommen anledning på Gates of Viennas webbsidor. Alla tre finländare har på sidorna tackats för sina insatser.

"Kan det faktiskt vara att så att doktor Halla-aho är den enda av dessa tre bloggskribenter som inte fattat vad det här projektet handlar om", undrade Jalonen (27.7.2011).

Det undrar jag också. Gates of Vienna, som Halla-aho i likhet med "KGS" och "Vasarahammer" länkar till på sin webbsida, publicerade Counter Jihads manifest i november 2009. Manifestet är en krigsförklaring som bland annat manar till "kamp mot fortsatt islamisering av västländerna genom att eliminera muslimsk invandring". De som står bakom manifestet sägs bilda "en lös internationell organisation" med representanter från 33 länder, bland dem Finland.

Tundra Tabloids har ägnat mycket tid och möda åt att förse Gates of Vienna med nyheter från Finland, särskilt sådana som rör Jussi Halla-aho. På Tundra Tabloids gör "KGS" ett stort nummer av att han känner den norska bloggaren "Fjordman", som Breivik inspirerades av.

Det är inte längre någon hemlighet att "KGS" är Israelvännen Kenneth Sikorski, som flyttat till Finland från USA. Den amerikanska ultrakonservativa bloggaren och journalisten Debbie Schlussel skrev redan för ett par år sedan om "vår vän Kenneth Sikorski (KGS) på Tundra Tabloids". Schlussel ansåg i ett blogginlägg efter tragedin på Utøya att offren var "hatfyllda privilegierade ungar" som "bojkottade judar och allierade sig med judemördare" och därför fick skylla sig själva.
Mera information om vad för slags möten Kenneth Sikorski deltagit i ger juristen, journalisten och författaren Jesús Alcalá i en artikel i Svenska Dagbladet (3.8.2011) om "cyberrymdens korstågsfarare".


"Den 14 april 2007 hålls ett hemligt möte på en ölkällare i Köpenhamn. Deltagarna företräder några av de mest extrema amerikanska, engelska, belgiska och skandinaviska nätverken mot "politisk korrekthet" och mot islamisering. De har länge ansett counter jihad-rörelsen vara alldeles för tam. De vill samordna krafter för en skoningslös "kulturkamp". De två män som utformat den nya kampstrategin är med på mötet. Den ene, en amerikan med täcknamnet Baron Bidissey, är skaparen av den inflytelserika bloggportalen Gates of Vienna. Den andre, en norrman med täcknamnet Fjordman, är en flitig bloggare.

Baronen och Fjordman har tidigare förklarat vilken den stora uppgiften är: "Jihad är bara ett symptom, fienden finns bland oss. Vårt krig är ett inbördeskrig västerlänningar emellan, ett krig mellan traditionell västerländsk kultur och de krafter av politiskt korrekt mångkulturell marxism som fördärvat den västerländska kulturen." (Gates of Vienna 26/9 2006.)

De svenska deltagarna tillhör alla Sverigedemokraterna. Ted Ekeroth är där som officiell representant för partiet."

"Eurabia"

Enligt Alcalá har rörelsen efter den första träffen mötts i Bryssel (oktober 2007), Wien (2008), Köpenhamn (2009) och Zürich (2010). På varje möte har samma oro ventilerats: muslimsk massinvandring gör Europa till en islamisk enklav, "Eurabia".

Alcalá noterar att Ted Ekeroths tvillingbror Kent Ekeroth höll ett bejublat tal om "islamiseringen" på Sverigedemokraternas partimöte hösten 2009. Talet finns på Youtube och retoriken känns bekant:

"Vi är nu i en ny fas av ett uråldrigt krig... Den mångkulturella ideologin är som kejsarens nya kläder... Islam är en ideologi vars mål är världsherravälde... Koranen hetsar till våld mot icke-muslimer... Vi är på väg att utan strid ge upp allt det som så många offrade sina liv för, vi är på väg att dö ut i en stilla suck och det är en stor skam... Det politiska och intellektuella etablissemanget har tagit ställning för massinvandring och islamisering. Det mest beklämmande är att våra styrande som borde stå upp för vårt samhälle och det värderingar som det vilar på inte gör det... Men det finns hopp. Vi växer och år 2010 kommer vi in i riksdagen och det kommer att vara början på slutet på denna mångkulturella galenskap... Det är vi som ser till att Sverige aldrig kommer att dö ut i en stilla suck. 2010 ska vi ta vårt Sverige tillbaka."

När Kent Ekeroth hållit sitt tal ser man hur Sverigedemokraternas ledning med partiordförande Jimmie Åkesson i spetsen stiger upp och applåderar frenetiskt. Både Åkesson och Kent Ekeroth kom som känt in i riksdagen, så arbetet på att ta "vårt" Sverige tillbaka enligt de noter som komponerats på Counter Jihads möten är förmodligen i full gång.

Att Anders Behring Breivik i sitt manifest skriver om Sverigedemokraterna i uppskattande ordalag förvånar lika litet som omnämnandet av Jussi Halla-aho. Alldeles som Halla-aho har Jimmie Åkesson fördömt Breiviks terrordåd, men hans egen uppmärksammade artikel i Aftonbladet hösten 2009 utpekade "massinvandringen från muslimska länder" som det största utländska hotet mot Sverige sedan andra världskriget och han lovade att göra "allt som står i min makt för att vända trenden". Det går bara inte att förneka att Åkesson låter som Ekeroth, som låter som Halla-aho, som låter som Breivik. Endast den sistnämnda är skyldig till massmorden i Norge. De andra är oskyldiga och har på varierande sätt försökt offerförklara sig själva. Det är ganska motbjudande.

Krig på webben

Kriget mot "islamiseringen" förs på webben. Det är webben som har burit Halla-aho till de positioner han har i dag. Han har inte behövt stå och frysa vid valstugor eller lägga ut pengar på valreklam. Han har ju haft sin blogg och senare också sitt Hommaforum. Bloggandet har lett till polisanmälningar och åtal. I juni 2008 skrev Halla-aho följande:

"Profeten Mohammed var pedofil och islam är en religion som helgar pedofili, det vill säga en pedofilreligion. Pedofili är Allahs vilja."

I september 2009 dömde Helsingfors tingsrätt Halla-aho till böter för brott mot trosfrid. Halla-ahos reaktion på domen var trotsig. Han skrev att han fortfarande anser att "en viss religions" heliga profet i ljuset av sina handlingar var pedofil och att samma religion genom att upphöja samma profet till en förebild för alla fromma troende är en religion som helgar pedofili.

Halla-aho såg det hela som ett led i en operation med syfte att splittra den "invandringskritiska" fronten. Därför tackade han nej till att kandidera i EU-valet, trots att han gett grönt ljus för en namninsamling för ändamålet.

Den presskonferens (27.4.2009) där Halla-aho meddelade att han inte kandiderar var en märklig tillställning. Bara särskilt utvalda journalister hade fått Halla-ahos e-postinbjudan. Jag hörde av någon anledning till dem, kanske för att jag flera gånger hade varit i kontakt med Juha Mäki-Ketelä, mannen bakom namninsamlingen. E-postmeddelandet har jag inte kvar, men jag minns att stränga förhållningsregler om att inbjudan inte får spridas ingick. Trots det, eller just därför, var presskonferensen mycket välbesökt.

Det var första gången jag träffade Jussi Halla-aho. Han var faktiskt riktigt vänlig och tillmötesgående, svarade tålmodigt på journalisternas frågor och såg beklagande på Mäki-Ketelä som uppgivet konstaterade att namnlistorna nu fick användas till att elda i bastun med. Jag var förvånad, eftersom Halla-aho efter invalet i stadsfullmäktige hade hunnit utveckla en stark motvilja mot allt vad journalister heter. Å andra sidan, om man kallar till presskonferens skall man inte snäsa av dem som kommer och ställer frågor.

Halla-aho motiverade sitt nej med att splittringshotet mot den "invandringskritiska" rörelsen i praktiken riktades mot Sannfinländarna, "det oppositionsparti som växer och hotar konsensus och som i nästa riksdagsval går förbi SFP, Vänsterförbundet och kanske också De gröna".

Han hade definitivt bestämt sig. Hans politiska hem var Sannfinländarna. För Juha Mäki-Ketelä innebar det slutet på samarbetet mellan de två. Mäki-Ketelä var den drivande kraften när partiet Förändring 2011 grundades några månader senare och han blev partiets första ordförande. Partiet ställde upp ett antal kandidater, men kammade noll i riksdagsvalet. Så gott som alla "invandringskritiska" aktiva med Halla-aho i spetsen hade ju valt att ställa upp för Sannfinländarna.

Enligt Mäki-Ketelä ledde namninsamlingen för Halla-ahos kandidatur i EU-valet till att Timo Soini tvingades ta Halla-aho på allvar.

"Det säkrade hans plats på Sannfinländarnas lista i riksdagsvalet. Utan det lilla skådespelet skulle Soini ha kastat ut Halla-aho från Sannfinländarna alldeles som han har kastat ut andra som kan hota hans ställning."

Mäki-Ketelä ser Halla-aho som en politisk spelare som skickligt byggt upp sin profil. Själv var han ett verktyg som Halla-aho gjorde sig av med när det inte längre fungerade som han ville.

Marianne Lydén

Marianne Lydén jobbar som journalist på Hufvudstadsbladet. Boken "Jag är inte rasist. Jag vill bara ha främlingsfientliga röster" kan beställas direkt från Söderströms eller köpas i bokhandeln. Boken behandlar främlingsfientlighetens närhistoria i Finland. I sin personliga betraktelse visar Lydén hur politiker även i andra partier som Socialdemokraterna och Samlingspartiet hakat på Sannfinländarnas rasismretorik av rädsla för att förlora röster.