keskiviikko 11. tammikuuta 2012

YLE: Suomi on vastuussa käännyttämistään homoseksuaaleista

YLE Uutiset: Suomi on vastuussa käännyttämistään homoseksuaaleista 11.1.2012
Korkein hallinto-oikeus: Vuosikirjanumero KHO:2012:1, Diaarinumero 1750/1/11 13.1.2011

Homoseksuaalisuus on yhä rikos yli 70 maassa. YLE Uutiset kertoi maanantaina, että näihin maihin on käännytetty Suomesta viime aikoina ainakin kymmenen ihmistä. Sisäasiainministeriön mukaan Suomi on vastuussa, jos käännytetyille tapahtuu jotain homoseksuaalisuutensa takia.

Ongelman paljastanut EU-rahoitteinen tutkimus on parhaillaan maahanmuuttoviraston käsiteltävänä. Sisäasiainministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Pentti Visanen uskoo, että lainsäädäntö on kunnossa, koska maahanmuuttovirastossa asiaan on kiinnitetty huomiota.

Suomi on kuitenkin tilivelvollinen, jos seksuaalisen suuntautumisensa takia turvapaikkaa hakeneet on käännytetty takaisin, ja he ovat joutuneet vaaraan kotimaassaan.

- Jos on tapahtunut ihmisoikeusloukkauksia, niin heitä ei olisi pitänyt palauttaa ja Suomi on vastuussa, Visanen sanoo.

"Sama kuin poliittisesti vainotulle sanottaisiin, että ole hiljaa"

Turvapaikkaa hakeneiden asiaa ajanut asianajaja Juha-Pekka Hippi pitää viranomaisten perusteluja turvapaikan eväämistä kummallisina. Käytännössä Suomen viranomaiset ovat muun muassa kehottaneet seksuaalivähemmistöihin kuuluvia muuttamaan vain toiselle puolella maata tai salaamaan oman seksuaalisuutensa.

- Mielestäni ei voi olla lähtökohta, että ihmisen tulee elää kaapissa tai maan alla. Jo se rikkoo ihmisoikeussopimuksia, Hippi arvostelee.

Myös sisäasianministeriön ylijohtajan mielestä perustelut ontuvat.

- Kuulostaa erikoiselta. Samalta kuin poliittisesti vainotulle sanottaisiin, että ole hiljaa, Pentti Visanen sanoo.

_______________________________________

Karjalainen: Homopakolaisilla oltava turvapaikkaoikeus

Suomi on käännyttänyt Yle Uutisten maanantaisen uutisoinnin mukaan homoseksuaaleja turvapaikanhakijoita maihin, joissa ei-heteroille voidaan langettaa jopa kuolemantuomio sukupuolisen suuntautumisen perusteella. Ihmisiä on lähetetty takaisin myös maihin, joissa homoudesta voi saada sakkoja, pakkotyötä tai kovia vankeusrangaistuksia. Ylen selvityksen mukaan käännytettyjä on ainakin kymmenen, todennäköisesti enemmän.

Euroopan-laajuisen tutkimusraportin perusteella Suomi ei ole käännytyslinjallaan yksin, vaan EU-maissa tehdään osin varsin kansallista politiikkaa myös tällä pakolaispolitiikan marginaalisella osa-alueella. Myös muun muassa Tanskan ja Norjan on raportoitu käännyttävän ei-heteroita turvapaikanhakijoita maihin, joissa he ovat seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi hengenvaarassa.

Turvapaikkapäätösten oikeellisuuden tai virheellisyyden arviointi on vaikeaa, koska – niin kuin Ylen haastattelema viranomainenkin korosti – päätös tehdään henkilökohtaisen haastattelun perusteella ja hakijan henkilökohtaisen tilanteen, ei hänen kotimaansa yleisen tilanteen pohjalta.

Seksuaalikysymykset ovat kaikille ihmisille intiimejä ja niitä asioita, joita tavallinen ihminen tahtoo vihonviimeiseksi avata ulkopuolisille. Suomalaisellekin seksuaalisuudesta keskustelu on vaikeaa jopa lääkärin kanssa, joten ei ole vaikea asettua sellaisen ihmisen asemaan, joka on varttunut seksuaalikielteisessä yhteiskunnassa ja vielä tietäen olevansa ”rikollinen” tai ”mielisairas”.

Suomalaista viranomaisuskoa kuvastavat ohjeet, joissa homopakolaista kehotetaan muuttamaan toiselle paikkakunnalle kotimaassa tai hakevan turvaa viranomaisilta. Stereotypioista poikkeavat homo- ja lesbopersoonat ilmeisesti joutuvat muita helpommin käännytetyiksi. Lisäksi monia kehotetaan yksinkertaisesti salaamaan seksuaali-identiteettinsä – tässä kuvastunee se, että Suomessakin kaappien ovia vasta kolistellaan.

Suomalainen mutta myös eurooppalainen käytäntö turvapaikkaa hakevien homojen, lesbojen sekä biseksuaalinen ja transsukupuolisten asian arvioinnissa on heikompi kuin kansainvälinen ja eurooppalainen ihmisoikeus- ja pakolaislainsäädäntö edellyttää. Suomen lain minimikirjain on täytetty, mutta varsinkin ihmisten hengen ollessa kyseessä demokratiassa ja sivistysvaltiossa on kyettävä suurempaan tarkkuuteen.

Myös kansainvälisistä sopimuksista on syytä pitää kiinni.

_______________________________________________


Vihreä Lanka: Hallitus ei aio puuttua homojen käännyttämiseen

Suomeen pyrkivien homojen asemaan ei ole luvassa helpotusta – ainakaan lainsäädännön osalta.

Maahanmuuttoasioista vastaava ministeri Päivi Räsänen ei ehtinyt vastata Vihreälle Langalle, mutta hänen erityisavustajansa muistuttaa, että ulkomaalaislakia selkeytettiin seksuaaliseen vähemmistöön kuuluvien turvapaikanhakijoiden osalta kesäkuussa 2009, jolloin sukupuolinen suuntautuminen täsmennettiin turvapaikan myöntämisperusteeksi.

”Hallitus ei näe tarpeellisena uudistaa turvapaikkahakemuskäytäntöä ohjaavaa lainsäädäntöä”, Marjo Loponen sanoo.

Yle kertoi maanantaina, että Suomi on käännyttänyt homoja maihin, joissa näitä uhkaa jopa kuolemantuomio. Loposen mukaan maahanmuuttovirasto tulee keskustelemaan raportissa havaituista ongelmakohdista ja tarvittaessa tulee tarkastamaan päätöslinjauksiaan.