tiistai 17. tammikuuta 2012

HS: KHO: Homomiehen käännytys uuteen käsittelyyn

Helsingin Sanomat/STT: KHO: Homomiehen käännytys uuteen käsittelyyn 17.1.2012
YLE Areena: Kuuden Tv-uutiset ja sää (video, 9:55-12:10)

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on kumonnut iranilaismiehen käännytyksen kotimaahansa. KHO:n mielestä aiemmissa päätöksissä ei ole selvitetty tarpeeksi, onko turvapaikan hakijalla aihetta pelätä joutuvansa homoseksuaalisuutensa takia vainotuksi.

KHO palautti asian Maahanmuuttovirastoon uuteen käsittelyyn. Mies on kertonut, että hänen seksuaalinen suuntautumisensa on tullut iranilaisten viranomaisten tietoon avioliittosopimuksen jälkeen. Hän pelkää joutuvansa kotimaassaan teloitettavaksi.

_________________________________

YLE Uutiset: KHO kumosi homomiehen käännytyksen

Korkein hallinto-oikeus on kumonnut iranilaisen turvapaikanhakijan käännytyspäätöksen. KHO:n mukaan käännytyspäätöstä tehtäessä pitää tarkemmin selvittää, onko turvapaikanhakijalla aihetta pelätä vainoa seksuaalisen suuntautumisen vuoksi.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen mukaan Maahanmuuttoviraston olisi pitänyt muun muassa ajankohtaiseen maatietouteen pohjautuen selvittää, onko turvapaikanhakijalla perustellusti aihetta pelätä joutuvansa seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi vainotuksi kotimaassaan Iranissa.

KHO palautti asian Maahanmuuttovirastolle uudelleen käsiteltäväksi.

KHO:n ennakkopäätös vaikuttaa muun muassa siihen, että Maahanmuuttovirasto ei voi kehoittaa turvapaikkaa hakevia homoja muuttamaan kotimaansa sisällä tai salaamaan seksuaalista suuntaustaan.

Ratkaisu vaikuttaa uusiin tapauksiin

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Revon mukaan KHO:n ratkaisu vaikuttaa jatkossa myös muihin tapauksiin, joissa turvapaikkaa haetaan seksualisen suuntautumisen vuoksi. Päätös selkeyttää muun muassa sitä, miten turvapaikanhakijan riskiä joutua kotimaassaan vainotuksi arvioidaan.

- Tämä ei tarkoita sitä, että kaikki Iranista tulevat turvapaikkahakijat, jotka kertovat joutuvansa vainotuksi seksuaalisen suuntauksensa vuoksi saisivat turvapaikan, Repo sanoo.

Revon mukaan sellaiset tapaukset, joissa turvapaikanhakija haluaa salata homoutensa esimerkiksi uskonnollisista tai kulttuurisista syistä eivät oikeuta turvapaikkaan Suomessa. Jos turvapaikanhakija haluaa tuoda julkisesti esille seksuaalisen suuntautumisensa, häntä ei voida palauttaa kotimaahansa.

YLE Uutiset uutisoi viikko tutkimusraportin pohjalta, että Suomi on käännyttänyt homoja ankarien rangaistusten maihin. Iranissa homoseksuaalisuus on kriminalisoitu ja siitä voi seurata kuolemanrangaistus.

_________________________________

Toimittaja
Turvapaikka-asioihin perehtyneen asianajajan mielestä ennakkopäätös merkitsee myös laajempia muutoksia.

Juha-Pekka Hippi, asianajaja, asianajotoimisto Hippi, Helsinki
Ensinnäkin tässä nyt katsotaan selkeästi, että ei voida olettaa, että ihmisen pitäisi elää kaapissa. Ja esimerkiksi ei voi olettaa myöskään sitä, että henkilön tulisi muuttaa jonnekin toiseen päin maata. Lähtökohtana mielestäni tässä on selkeästi, että henkilölle ei tule minkäänlaista haittaa tulla tästä.

Toimittaja
Korkeimman hallinto-oikeuden ennakkopäätöksen perusteella turvapaikka on käytännössä myönnettävä homoseksuaalille hakijalle, joka haluaa elää avoimesti homoseksuaalina.