torstai 19. tammikuuta 2012

HS: Halla-aho: Netissä kiertävä ”neekerinpiiskaushaastattelu” on toimittajan keksimä

Helsingin Sanomat: Halla-aho: Netissä kiertävä ”neekerinpiiskaushaastattelu” on toimittajan keksimä 19.1.2012

Facebookissa levisi torstaina päivällä kuva, joka vaikuttaa skannatulta iäkkään lehden sivulta. Sivulla on haastattelu, jossa jututettavana näyttää olevan nykyisen kansanedustajan Jussi Halla-ahon (ps) nuoruusvuosien metallibändi Blashemia.

Haastattelussa nettiväen huomion on herättänyt kohta, jossa tuntematon haastattelija kysyy seuraavaa (virheet ovat alkuperäisen kirjoitusasun mukaisia):

”HALUAISITTEKO OLLA ORJAKAUPPIAITA?(huumori kysymys toim)”

Kysymystä seuraa vastaus, joka on merkitty Halla-ahon nimiin:

”Minä ainakin haluaisin piiskata ja komennella neekereitä. (tämä ei ollut huumori vastaus.Neekeri ei ole naurun asia. minä olen arjalainen ja ylpeä siitä).”

Vastausta seuraa vielä toimittajan lisäämä huomautus:

”(muuten tuo ekoissa suluissa oleva lisäys oli sitten jussi Halla-ahon tekemä,joka vastasi haastatukseen toim h.).”

Nyt-liite selvitti kuvakaappauksen alkuperäksi Raahessa vuonna 1991 julkaistun 32-sivuisen metallimusiikin fanilehti Fearin numeron 4. Nyt-liite sai lehden käsiinsä helsinkiläiseltä metalliharrastajalta Tommi Keräseltä. Lehti on lähetetty aikoinaan Raahesta Helsinkiin, ja sen takakannesta löytyy postileima ja 1,6 markan postimerkki. Netissä leviävä kuvakaappaus on suora jäljennös lehden sivusta 13.

Halla-aho itse oli äärimmäisen yllättynyt verkossa kiertävästä kuvasta, joka on herättänyt keskustelua myös Hommaforumilla. Halla-aho ei ole sanojensa mukaan antanut bändinsä tiimoilta koskaan yhtään haastattelua.

”On siinä joitain asioita oikein, kuten mun [silloinen] osoitteeni, ja jotain muuta. En sitten tiedä, onko hän [jutussa nimeämätön toimittaja] pyytänyt haastattelua, ja kun ei ole saanut, niin on keksinyt päästään. – – Myös suosikkibändit on väärin. Ne on hihasta vedettyjä.”

__________________________________________

Keskisuomalainen: Halla-aho kiistää vanhan rasistisen haastattelun

Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) kiistää torstaina internetissä kiertäneen lehtileikkeen aitouden. Verkossa leviävässä jutussa väitetään, että siinä olisi haastateltu lukioikäistä Halla-ahoa Blashemia-yhtyeen jäsenenä.

Haastattelussa Halla-ahon väitetään sanoneen: "Minä ainakin haluaisin piiskata ja komennella neekereitä. (Tämä ei ollut huumorivastaus. Neekeri ei ole naurun asia. Minä olen arjalainen ja ylpeä siitä.)"

Halla-aho sanoi Keskisuomalaiselle torstaina iltapäivällä, ettei hän ole lukioikäisenä antanut yhtään haastattelua bändin jäsenenä. Jutussa mainittu Halla-ahon kotiosoite on hänen mukaansa oikea. Halla-aho arveli, että osoite ja väitetyn lehtileikkeen tiedot on saatu yhtyeen omakustanteisten demonauhojen kansiteksteistä.

–·Lähetimme niitä silloin useampaan paikkaan, Halla-aho sanoi.

Halla-aho kommentoi Keskisuomalaiselle, että verkossa leviävä juttu näyttää kuvankäsittelyohjelmalla tehdyltä väärennökseltä.

Keskisuomalaisen uutisen julkaisun jälkeen Helsingin Sanomien Nyt-liite kertoi verkkosivuillaan, että toimituksella on hallussaan alkuperäinen lehti, jossa haastattelu on julkaistu. Lehti on Raahessa 1991 julkaistu metallimusiikin fanilehti Fear.

Nyt-liitteen verkkosivuilla Halla-aho epäili, että jutun kirjoittanut toimittaja on keksinyt hänen suuhunsa laitetut kommentit itse.

Halla-aho on eduskunnassa muun muassa hallintovaliokunnan puheenjohtaja.

–·Täytyy harkita, mitkä ovat juridiset oikeuteni tässä asiassa. Selvää kiusantekoa tämä on. Mitäpä voin tehdä, jos joku haluaa uskoa minusta tällaista, Halla-aho sanoi Keskisuomalaiselle.

Päivitys 19.1.2012 kello 18.15: Halla-aho on eduskunnan hallintovaliokunnan, ei suuren valiokunnan puheenjohtaja. Tieto korjattu tekstiin.

Päivitys 19.1.2012 kello 18.59: Lisätty Helsingin Sanomien Nyt-liitteen tieto lehden aitoudesta.

____________________________________________

Iltalehti: Outo piiskauskommentti leviää - Halla-aho kiistää

Jussi Halla-aho pitää rasistista haastattelua tekaistuna.

Verkossa on torstaina levinnyt vanhasta lehdestä skannattu kuva, joka näyttää olevan kansanedustaja Jussi Halla-ahon (ps) nuoruudessaan antama haastattelu. Juttu käsittelee Halla-ahon silloista metallibändiä Blashemiaa.

Huomiota on herättänyt haastattelun kohta, jossa nimetön toimittaja kysyy "Haluaisitteko olla orjakauppiaita?" Vastaus toimituksen huomioineen ja kirjoitusvirheineen kuuluu seuraavasti:

Minä ainakin haluaisin piiskata ja komennella neekereitä. (tämä ei ollut huumori vastaus.Neekeri ei ole naurun asia minä olen arjalainen ja ylpeä siitä). (muuten tuo ekoissa suluissa oleva lisäys oli sitten jussi Halla-ahon tekemä,joka vastasi haastatukseen toim h.)

Helsingin Sanomien Nyt-liite kertoo selvittäneensä, että jäljennös on aito. Kuva on peräisin Raahessa vuonna 1991 julkaistusta metallimusiikin fanilehdestä Fearista.

Halla-aho kiisti torstaina antaneensa moista kommenttia. Hän sanoi Keskisuomalaiselle, ettei lukioikäisenä antanut yhtään haastattelua bändin jäsenenä. Jutussa on kuitenkin jotain oikeita tietoja, kuten hänen kotiosoitteensa.

- Minulla on joitakin ajatuksia siitä, miten juttu olisi voinut syntyä, mutta enpä nyt sitten ala niitä kuvailla, koska todennäköinen reaktio on, että "selityksen makua". Uskoo, ken tahtoo, ja monihan varmasti tahtoo, Halla-aho jatkaa Hommaforumilla.