torstai 12. tammikuuta 2012

YLE: Punavuoren vastaanottokeskus halutaan pelastaa lakkautukselta

YLE Helsinki: Punavuoren vastaanottokeskus halutaan pelastaa lakkautukselta 12.1.2012

Helsingin kaupunki on ehdottanut sisäasiainministeriölle, että Punavuoren sijaan lappu laitettaisiin huonokuntoisen Kyläsaaren vastaanottokeskuksen ovelle. Asiasta kertoi ensimmäisenä Vartti-lehti.

Sisäasiainministeriö päätti marraskuussa lakkauttaa turvapaikanhakijoiden määrän vähentymisen takia neljä vastaanottokeskusta, joista yksi olisi ollut Uudenmaankadun vastaanottokeskus Punavuoressa.

Helsingin kaupunki on kuitenkin pyytänyt ministeriötä sulkemaan mielummin huonokuntoisen Kyläsaaren vastaanottokeskuksen. Johtava erikoisasiantuntija Jarmo Räihä Helsingin sosiaalivirastosta kertoo ministeriön suhtautuvan myönteisesti kaupungin pyyntöön.

- Olemme esittäneet, että sopeutustoimet kohditettaisiin Punavuoren sijasta Kyläsaareen. Lähelle on tulossa asuinalue. Lisäksi Kyläsaari on niin huonokuntoinen, että ratkaisu tuntuisi järkevämmältä. Kuntokartoituksessa selvisi, että peruskorjaus ei enää kannata.

Punavuoren isolla rahalla remontoitu vastaanottokeskus avattiin vasta pari vuotta sitten.

- Vastaanottokeskuksen vastustus oli aluksi valtavaa, mutta nythän se on muuttunut kulttuuriseksi voimavaraksi. Punavuoriseura on suhtautunut alkuhämmennyksen jälkeen asiaan todella hyvin. Kaikille osapuolille on parempi, mitä keskeisemmällä paikalla keskus on, Räihä toteaa.

_____________________________


Vartti: Vastaanottokeskus saattaa sittenkin jäädä Punavuoreen

Helsingin vastaanottokeskuksen kolmesta toimipisteestä Kyläsaari on mitä todennäköisimmin sulkemassa ovensa. Sisäministeriö tiedotti marraskuussa, että Uudenmaankadulla Punavuoressa sijaitseva toimipiste lakkautettaisiin, mutta vastaanottokeskuksia ylläpitävä Helsingin kaupunki on toista mieltä.

- Me lähetimme joulun ja uudenvuoden välissä maahanmuuttovirastoon virallisen kirjelmän, jossa esitämme, että Kyläsaaren keskus suljettaisiin sen huonokuntoisuuden vuoksi. Sen jälkeen voisimme elää Uudenmaankadun ja Kaarlenkadun keskusten kanssa, luonnehtii johtava erikoisasiantuntija Jarmo Räihä sosiaalivirastosta.

Maahanmuuttovirastossa Helsingin esitykseen suhtaudutaan suopeasti. Viraston kannalta on tärkeintä sopeuttaa toimintaa vähentyneen turvapaikanhakijamäärän mukaiseksi. Kyläsaaren ja Uudenmaankadun toimipisteet ovat liki yhtä suuret.

- Lopullinen ratkaisu on vielä avoin, mutta Helsingin pyynnöstä asiasta neuvotellaan. Tavoitteena on, että alkuperäinen aikataulu pitää eli supistukset toteutuvat kesäkuun lopussa, sanoo vastaanottokeskusyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen maahanmuuttovirastosta.

Helsinki on jo pitkään yrittänyt etsiä korvaavia tiloja huonokuntoiselle Kyläsaaren toimipisteelle. Kalasataman uudisrakentamisen edistyessä Kyläsaaren toiminta olisi joka tapauksessa katkolla lähivuosina.

Helsingin vastaanottokeskuksen toimipisteet ovat ns. transit-yksiköitä, joihin turvapaikanhakijat ensiksi hakeutuvat. Kun poliisi ja turvapaikkayksikkö ovat haastatelleet ihmisiä, heidät on yleensä siirretty muualle Suomeen odottamaan päätöstä.

Maahanmuuttovirasto pyrkii vuokraamaan päätöstä odottaville tavallisia asuntoja laitosmaisen majoituksen sijasta. Vuokra-asunnot sisä-Suomessa on katsottu taloudellisemmaksi vaihtoehdoksi.

- Tämä linjaus ei tietenkään koske Helsinkiä, koska Helsingissä on vain transit-yksiköitä, joista ihmiset lähtevät eteenpäin normaalimpaan asumiseen, sanoo Kuuluvainen.

Turvapaikanhakijoiden määrä putosi viime vuonna 30 prosentilla vuoteen 2010 verrattuna. Roimaan pudotukseen vaikuttaa muun muassa se, että EU-kansalaiset eivät enää hae turvapaikkaa. Turvapaikkahakemuksia kertyi viime vuonna noin 3000.