tiistai 10. tammikuuta 2012

Jyrki Kasvi: Sananvastuu

Jyrki Kasvi: Sananvastuu 10.12.2012

Vastuuta verkkoviestinnän sisältöjen laillisuusvalvonnasta sovitetaan jälleen teleoperaattoreiden harteille. Turun Sanomien mukaan valtakunnansyyttäjä ja poliisi haluaisivat ulottaa vastuun netin vihapuheista kirjoittajien ja julkaisijoiden lisäksi myös operaattoreille.

Käytännössä teleoperaattoreiden asettaminen vastuuseen välittämiensä viestien laillisuudesta tekisi operaattoreista ennakkosensoreita.

Niiden olisi pakko seurata, millaista aineistoa verkossa liikkuu ja poistaa kaikki laittomaksi arvelemansa sisällöt. Tilanne on sama kuin jos Digita velvoitettaisiin tarkastamaan kaikki tv- ja radio-ohjelmat ennen niiden lähettämistä tai Itella velvoitettaisiin avaamaan ja lukemaan kaikki välittämänsä kirjeet. Työmäärä olisi valtava, ja hinnan maksaisivat kuluttajat.

Syyteriskin välttääkseen teleoperaattorit olisivat sensoreina pikemmin liian tiukkoja kuin lepsuja. Niiden intressissä ei olisi sananvapauden puolustaminen vaan valvonta- ja oikeuskulujen minimointi.

Valvonnan ja valitustien puuttuessa riskinä olisi valvontavaltuuksien käyttäminen myös muun kuin laittomalta vaikuttavan sisällön siivoamiseen pois tietokoneiden ruuduilta. Esimerkiksi joidenkin kotikoneisiin asennettavien suodatinohjelmien on havaittu estävän pääsyn lapsille sopimattomien sivujen lisäksi myös suodatinohjelmia kritisoiville sivuille.

Koska operaattorit eivät ole viranomaisia, niiden päätöksistä sensuroida jokin kuva tai kirjoitus ei voisi valittaa ”ylempään operaattoriasteeseen”. Oikeusturva ja laillisuusvalvonta olisivat tuntemattomia käsitteitä.

Jos yksityistä pysäköinninvalvontaa pidetään perustuslain vastaisena viranomaistehtävän siirtämisenä yksityiselle yritykselle, miten teleoperaattoreiden harjoittama ennakkosensuuri voisi olla perusteltavissa?