perjantai 27. tammikuuta 2012

Kansan Uutiset: Niinistö on pääkirjoitustoimittaja-ainesta

Kansan Uutiset, kolumni: Kai Hirvasnoro: Niinistö on pääkirjoitustoimittaja-ainesta 27.1.2012

Niinistö on asioista jokseenkin jotain mieltä. Miten hän suhtautuu positiiviseen diskriminaatioon eli eriarvoisten suosimiseen? ”Sitä ei pitäisi pääsääntöisesti harjoittaa, mutta joitakin poikkeuksia voi olla.” Siis toisaalta ei, mutta toisaalta ei kokonaan ei. Entä pitäisikö presidentin tuomita rasismi? ”Tuomita rasismi, mutta varoa asettumasta kenenkään puolelle.” Siis ei lämmintä sanaa rasismin uhrille?

Niinistö pyrkii väärään tehtävään. Toisaalta ja toisaalta -miehet ovat tyypillisesti pääkirjoitustoimittajia, eivät presidenttejä.

***

Miksi en lämpene koko ikänsä vaihtoehtojen parissa toimineesta Pekka Haavistosta, vaikka jo 1970-luvun lopulla innostuimme Sirola-opistossa Tammisen Matin kauppaamasta Komposti-lehdestä, joka oli Haaviston ensimmäinen julkinen areena?

Monessa edelläkävijänä olleesta Haavistosta ei vaan välity kuvaa asiaansa intohimoisesti ajavasta aatteen miehestä. Sovittelija-imagonsa mukaisesti hän haluaa olla kaikkien kaveri. Vaali-iltana moni riemuitsi Haavisto-ilmiön olevan vastajytky perussuomalaisille. Väärin tulkittu, sanoi ehdokas itse. Hän ymmärtää myös avoimen rasismin eduskuntaan tuonutta puoluetta.