sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Aamulehti: Laiska auttaa rasistin töissä

Aamulehti: Laiska auttaa rasistin töissä 8.1.2012

Laiskuus ei välttämättä ole paha asia. Se voi olla pelastus.

Presidenttiehdokas Eva Biaudet (r) sanoo, että joskus laiskuus voi pelastaa ihmisen liialliselta yrittämiseltä ja näyttämiseltä.

[...]
Laiskuudella on myös musta puolensa. Tuhoisa laiskuus on haluttomuutta ottaa kantaa epäkohtiin.

Biaudet torjuu käsityksen, että rakentamamme hyvä pysyy ennallaan itsestään. Ei se pysy.

Hän vaatii reagointia esimerkiksi vihan ilmaisuihin.

– Ei ole kyse suhteesta tekijään vaan kohteeseen. Vihapuheen ja häirinnän kohteet tarvitsevat rinnalleen ihmisiä, jotka tukevat heitä julkisesti. Laiskuutta on se, ettemme muista, että hiljaisiksi katsojiksi jäävillä on erittäin suuri vastuu.

Biaudet lupaa ottaa presidenttinä vahvasti kantaa, ja samaa hän toivoo kansalaisilta. On vahvistettava yhteisöllisyyttä ja kannettava vastuuta yhteiskunnan kehityksestä.

Hän ihmettelee, että vaikka tietoa tulvii joka puolelta, ihmiset ovat passiivisia.

Hän koki internetin voiman hiljattain katsoessaan YouTubesta lastensa kanssa videon. Siinä yhdysvaltalainen nuori kertoi, kuinka häntä oli kiusattu homoseksuaalisuudesta. Tuskainen nuori ei silti halunnut luovuttaa.

Pojan koskettava tarina saa kyyneleet Biaudet’n silmiin haastattelussakin. Voimakas vaikutus on ollut myös maahanmuuttajien kokemuksilla.

– Olen ajatellut, että minulla on voimia seistä jokaisen heidän rinnalla. Se ei tarkoita, etten olisi myös yksinhuoltajaäidin tai mummun rinnalla. Toivon, että kaikki me sanoisimme sen ääneen.

Biaudet on varma, että enemmistö suomalaisista ei ole rasisteja. Sen sijaan olemme laiskistuneet ja antaneet keskustelussa tilan äänekkäämmille. Muuttunut ilmapiiri lietsoo pelkoa ja vaikuttaa epävarmoihin ihmisiin.

– Tällaisessa ilmapiirissä on tärkeää ilmaista selvästi halu toisenlaiseen yhteiskuntaan ja poliittiseen ilmapiiriin.

Biaudet on vähemmistövaltuutettuna saanut osansa haukkumakirjeistä.

– Niissä minua nimitellään kaikin tavoin, mikä koetaan erilaiseksi. Tämä liittyy ihmismalliin, joka viedään niin pitkälle, että pitää olla pohjoismaalaisen näköinen. Ajatellaan että kaikki muu on huonoa ja vähempiarvoista.

– Haukkuminen ja syrjintä kohdistuu loppujen lopuksi kaikkeen ihmisyyteen, meihin kaikkiin. Vihapuhe vähentää meidän kaikkien elintilaa.

Eva Biaudet

50-vuotias vähemmistövaltuutettu.

Rkp:n kansanedustaja 1991–2006, peruspalveluministeri 1999–00 ja 2002–03.

ETYJ:n ihmiskaupan vastainen erityisedustaja 2006–09. Yhdysvaltojen ulkoministeriö palkitsi viime kesänä Biaudet’n ihmiskaupan vastaisesta työstä.

Opiskellut oikeustiedettä

Perheeseen kuuluvat avopuoliso Thomas Forsström ja neljä 11–20-vuotiasta lasta.