perjantai 20. tammikuuta 2012

Aamulehti: Ei lupaa jäädä Suomeen: Ulkomailta palkattu siivooja saa liian pientä palkkaa

Aamulehti: Ei lupaa jäädä Suomeen: Ulkomailta palkattu siivooja saa liian pientä palkkaa 20.1.2012

Iso osa ulkomaalaisista siivoojista joutuu palaamaan kotimaahansa, koska heidän ansionsa eivät riitä elämiseen Suomessa. Uudellamaalla kielteisen jatko-oleskeluluvan saa tästä syystä 40 prosenttia ulkomailta tulleista siivoojista.

Pam-lehdessä ihmetellään työnantajien näkemystä, että siivousalalle ei löydy työntekijöitä, joten työvoiman saatavuusharkinnasta pitää luopua, jotta Euroopan ulkopuolelta tulevalle työvoimalle voidaan myöntää työluvat.

-Liittyisikö työvoimapula siihen, että moni siivooja ei tule palkallaan toimeen? kysyy Palvelualojen ammattiliitto Pam. Vantaan TE-toimiston työlupayksikön päällikkö Sinikka Hyypän mukaan Uudellamaalla 2011 tammi-elokuussa jopa 40 prosenttia työntekijän oleskeluluvalle jatkoa hakevista ulkomaalaisista siivoojista sai kielteisen päätöksen. Kielteinen päätös tuli valtaosin siksi, että siivojat eivät yltäneet riittävään toimeentuloon. Syynä ovat usein vähäiset työtunnit ja joskus alipalkkaus.

Työttömyysturvalain työssäoloehdon pohjalta määrittyvä minimipalkan taso oli viime vuonna 1071 euroa kuussa. Sen alle jäävien jatkolupaa TE-toimisto ei puolla.