perjantai 20. tammikuuta 2012

YLE: Maahanmuuttajat äänestävät leikisti

YLE Keski-Suomi: Maahanmuuttajat äänestävät leikisti 20.1.2012

Jyväskylässä asuvat ja opiskelevat maahanmuuttajat äänestävät tänään leikisti Suomelle presidenttiä. Suurimmalla osalla maahanmuuttajaopiskelijoista ei ole Suomen kansalaisuutta, joten oikeasti he eivät vielä vaaliuurnille pääse. Monille maahanmuuttajille on uutta se, miten itse äänestys tapahtuu.

Maahanmuuttajien varjovaalit järjestetään tänään Jyväskylän aikuisopistossa. Tärkein tavoite vaaleissa on se, että maahanmuuttajat oppivat suomalaista kulttuuria ja kansalaisvaikuttamista käytännössä. Aikuisopiston kouluttaja Ulla Koukkari-Anttonen kertoo, että osallistumisoikeus varjovaaleissa on noin sadalla.

- Vaalit kiinnostavat maahanmuuttajaopiskelijoita ja niistä on puhuttu paljon. Monet ovat seuranneet vaalikampanjaa omatoimisesti. Itse äänestäminen on tuottanut joillekin ongelmia, koska äänestämismenettely eroaa eri kulttuureissa. On pitänyt esimerkiksi neuvoa, ettei nimeä saa kirjoittaa äänestyslappuun vaan on muistettava ehdokkaan numero.

- Joillakin on ollut myös ongelmia ymmärtää vaalisalaisuutta ja sitä, että jokaisella on yksi ääni eikä sitä voi myydä tai jakaa tai ottaa toisilta pois, kertoo kouluttaja Ulla Koukkari-Anttonen.

_______________________________________________

YLE Keski-Suomi: Niinistö pärjäsi varjovaaleissa

Maahanmuuttaja-opiskelijat äänestivät tänään presidentistä varjovaaleissa Jyväskylässä. Varjovaalit voitti Sauli Niinistö, joka sai kolmanneksen äänistä.

Toisen sijan jakoivat Paavo Väyrynen, Pekka Haavisto ja Sari Essayah. Maahanmuuttajaopiskelijoilla ei ole äänioikeutta oikeissa vaaleissa, koska he eivät ole Suomen kansalaisia.

Jyväskylän aikuisopiston kouluttaja Ulla Koukkari-Anttonen kertoo, että varjovaalien tarkoitus oli tehdä suomalainen vaalikäytäntö tutuksi muista kulttuureista tulleille opiskelijoille.

- Meillä taitaa olla 30 eri kansallisuutta eri ryhmissä ja monelle demokraattinen vaali- ja äänestystapa ei ole ollenkaan tuttua. Joillakin on ollut vaikeuksia ymmärtää esimerkiksi vaalisalaisuutta. Lisäksi epätietoisuutta on ollut siitä, että meillä tosiaan on jokaisella yksi ääni eikä sitä ääntä voi ottaa pois muilta tai ostaa, Koukka-Anttonen toteaa.

Maahanmuuttaja-opiskelijoiden varjovaaleissa annettiin yhteensä 97 ääntä. Hylättyjä ääniä oli 12.

Yhteensä äänestäjiä oli 109. Äänioikeutettuja oli 120. Äänestysprosentti oli 91 prosenttia.

Varjovaalit

2. Pekka Haavisto 12 ääntä = 12,4 %

3. Timo Soini 8 ääntä = 8,2 %

4. Paavo Väyrynen 12 ääntä = 12,4 %

5. Paavo Lipponen 6 ääntä = 6,2 %

6. Sauli Niinistö 30 ääntä = 31 %

7. Sari Essayah 12 ääntä = 12,4 %

8. Eva Biaudet 9 ääntä = 9,3 %

9. Paavo Arhinmäki 8 ääntä = 8,2 %