maanantai 16. tammikuuta 2012

Uusi Suomi: Räsänen hämmästyi: ”Ensin ryöstellään ja sitten haetaan turvapaikkaa”

Uusi Suomi: Räsänen hämmästyi: ”Ensin ryöstellään ja sitten haetaan turvapaikkaa” 16.1.2012

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) oudoksuu Suomen Pankin arvokuljetuksen ryöstäneiden Ruotsin kansalaisten turvapaikkahakemuksia Suomeen.

Turun Sanomat uutisoi eilen, että osa vuoden 2007 ryöstöön osallistuneista ja yli miljoonan euron ryöstösaaliin saaneista henkilöistä olisi hakemassa Suomesta turvapaikkaa. Heidät tuomittiin Suomessa vankeusrangaistuksiin, mutta lähetettiin Ruotsiin istumaan tuomiotaan.

– Onhan tämä aika merkillinen tilanne, että ensin ryöstellään ja sitten haetaan turvapaikkaa, Räsänen sanoo Uudelle Suomelle.

Räsänen ei ole saanut tapauksesta tarkempia yksityiskohtia kuin mitä Turun Sanomat kertoi. Uutisen perusteella hän kuitenkin toteaa, että hakemukset vaikuttavat perusteettomilta.

– Ei Ruotsista ole mitään perusteita hakea turvapaikkaa Suomeen. Se on turvallinen alkuperämaa, eikä siellä ketään vainota.

Lisäksi ryöstäjillä ei Räsäsen mukaan ole edellytyksiä anoa turvapaikkaa Suomesta, sillä nykylainsäädännön mukaan turvapaikkaa voidaan hakea vain Suomessa. Ruotsalaisesta vankilasta virallista turvapaikka-anomusta ei voida siis tehdä.

Ryöstäjien tempauksen vaikuttimena voi olla se, että Ruotsissa he joutuvat istumaan kaksi kolmasosaa rangaistuksestaan, kun Suomessa nykykäytännön mukaisesti ryöstäjät istuisivat vain puolet tuomitusta vankeusajasta. Suomen lainsäädännön mukaan henkilöä, joka ei ole kolmeen vuoteen ollut vankilassa, kohdellaan ensikertalaisena.

– Tästä meidän pitäisi kyllä luopua. Se on liian lyhyt aika, Räsänen linjaa.

– Ennen oli viisi vuotta ennen kuin katsottiin taas ensikertalaisena, mutta voisi se olla pidempikin aika. Meillä on kyllä liikaa automaattialennuksia, Räsänen jatkaa ja huomauttaa, että rangaistuksia koskevat lait kuuluvat oikeusministeriön alaisuuteen.