keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Mediuutiset: Maahanmuuttajalääkärin tie on usein kivinen

Mediuutiset: Erpo Pakkala: Maahanmuuttajalääkärin tie on usein kivinen (blogi) 4.1.2012

Tälläkin hetkellä kymmenet EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tulleet maahanmuuttajalääkärit pinnistelevät saavuttaakseen laillistuksen myös Suomessa. Sillä aikaa monet heistä työskentelevät ”sisäänheittoammateissa” hoitajina, hoitoapulaisina, tutkimusapulaisina tai erilaisissa tehtävissä lääkealalla. Sinnikästä porukkaa.

Kasvatustieteiden tohtori Henna Kyhän joulukuisen väitöstutkimuksen mukaan kaikki eivät jaksa vuosikausien raadantaa ja jatkuvia epäonnistumisia työhaastatteluissa ja tenteissä. Tarinat metrotunneleita siivoavista lääkäreistä eivät siis ole pelkkää urbaanilegendaa.

Mitä kauempaa tulet, sitä suuremmalla todennäköisyydellä päädyt koulutusta vastaamattomiin töihin tai työttömäksi.

Pätevöitymiskoulutusta ja kielikursseja on liian vähän, ja jos kollegat eivät lyttää, niin ainakin media ja päättäjät runnovat.

Samaan aikaan EU-alueen sisäpuolelta värvätään kuntiin lääkäreitä, joilla ei pahimmillaan ole edes turistin kielitaitoa tai minkäänlaista kokemusta suomalaisesta terveydenhuoltojärjestelmästä. Nykyisellään kieli- ja ammattitaidon varmistaminen jää työnantajien vastuulle, ja lääkäripula houkuttaa joustamaan kriteereissä.

EU on kiristämässä kieli- ja pätevyysvaatimuksia myös EU-lääkärien osalta, mutta aikaisintaan parin vuoden päästä. Sitä odotellessa työnantajat voisivat skarpata itsekin. Kieltä osaamaton lääkäri murrealueen terveyskeskuksessa ei ole enää vain hauska hahmo sarjakuvassa.

Yksi konkreettinen apu ainakin tentteihin valmistuville olisi, jos Valviralta tenttiluvan saaneet maahanmuuttajalääkärit saisivat käyttäjätunnukset Terveysportin tietokantoihin. Tämä parantaisi suorituksia merkittävästi.