perjantai 20. tammikuuta 2012

Kotimaa24: Bolotowsky syyttää presidenttiehdokasta antisemitistisesta vihailmaisusta

Kotimaa24: Bolotowsky syyttää presidenttiehdokasta antisemitistisesta vihailmaisusta 19.1.2012
Kotimaa24: Arhinmäki Bolotowskylle: Mielipuolinen väite 20.1.2012

Helsingin juutalaisen seurakunnan entinen puheenjohtaja Gideon Bolotowsky katsoo Vasemmistoliiton presidenttiehdokkaan ja puolueensa puheenjohtajan Paavo Arhinmäen syyllistyneen antisemitistiseen vihailmaisuun. Bolotowsky esitti kantansa torstaina USKOT-foorumin vihapuheseminaarissa Säätytalolla.

Bolotowsky viittasi kaksi kuukautta sitten marraskuun 18. päivänä esitettyyn TV2:n Pressiklubi-ohjelmaan, jossa Arhinmäki sanoi Bolotowskyn mukaan sanatarkasti studioisännälle Ruben Stillerille: ”Rubenia (Stilleriä) varmaan kiinnostaa, miksi NATO ei ole puuttunut kansanmurhaan jota Israel teki Gazassa.”

- Se, että poliitikko turvautuu valheeseen, ei ole kovin yllättävää. Yhtä vähän yllättää se, että perusvasemmistolainen, jonka aatteelliset juuret ovat edesmeneessä Neuvostoliitossa, väittää holokaustin uhrien jälkeläisten muuttuneen puolestaan kansanmurhaajiksi. Se mikä oli yllättävää, oli hiljaisuus, joka Arhinmäen lausuntoa seurasi. Julkinen sana ei siihen tarttunut – ei myöskään maan poliittinen kerrostuma. Hiljaisuus tuskin johtui vaivautuneisuudesta vaan siitä, että Arhinmäen karkean antisemiittista vihailmaisua ei sellaiseksi tunnistettu, Bolotowsky sanoi Säätytalolla.

- Se, että Paavo Arhinmäki on istuvan hallituksen kulttuuri- ja urheiluministeri tekee asiasta vielä ongelmallisemman – eikä ainakaan kirkasta Suomen kuvaa niissä maissa, joissa antisemitismiin suhtaudutaan erittäin vakavasti – kuten Ranskassa, Saksassa, Israelissa ja USA:ssa, hän lisäsi.

"Israelin arvostelu taitolaji"

Bolotowsky totesi seminaaripuheessaan myös, ettei kenelläkään muulla väestöryhmällä Euroopassa ei ole yhtä pitkäaikaiset kokemukset vihapuheista ja niiden seurauksista kuin juutalaisilla.

- Israelin, kuten minkä tahana muun valtion kritisoiminen on täysin legitiimiä toimintaa. Valitettavasti Israelin arvostelu näyttää olevan taitolaji, jonka kovin harva hallitsee sortumatta samalla antisemitismiin.

Hän viittasi EU:n vuonna 1997 perustaman Euroopan rasismin ja muukalaisvihan seurantakeskus – EUMC:n (nykyään EU:n Perusoikeusvirasto – FRA) täsmentäneen vuonna 2004 määrittelemäänsä antisemitismin käsitettä. Antisemitismia on muun muassa juutalaisen kansan itsemääräämisoikeuden kieltäminen, esimerkiksi väittämällä, että Israelin valtio on rasistinen hanke. Lisäksi sitä on kaksoisstandardin soveltaminen eli sellaisen käyttäytymisen vaatiminen Israelilta, jota ei vaadita miltään muulta demokratialta sekä Israelin nykypolitiikan vertaaminen natsien politiikkaan.

Säätytalon seminaarissa puhuivat muun muassa tasavallan presidentti Tarja Halonen ja arkkipiispa Kari Mäkinen.

____________________________________________

Kotimaa24: Arhinmäki Bolotowskylle: Mielipuolinen väite

Helsingin juutalaisen seurakunnan entinen puheenjohtaja Gideon Bolotowsky väitti eilen Säätytalolla järjestetyssä USKOT-foorumin vihapuheseminaarissa Paavo Arhinmäen syyllistyneen antisemitistiseen vihailmaisuun.

Presidenttiehdokkaan ja Vasemmistoliiton puheenjohtajan Arhinmäen vastaus Kotimaa24:n kysymyksiin on ytimekäs.

- Bolotowskyn väite on mielipuolinen. Israelin valtion toimia pitää voida arvostella siinä missä muitakin valtioita, hän sanoo.

Bolotowsky viittasi vihapuheseminaarissa kaksi kuukautta sitten marraskuun 18. päivänä esitettyyn TV2:n Pressiklubi-ohjelmaan, jossa Arhinmäki sanoi Bolotowskyn mukaan sanatarkasti studioisännälle Ruben Stillerille: ”Rubenia (Stilleriä) varmaan kiinnostaa, miksi NATO ei ole puuttunut kansanmurhaan jota Israel teki Gazassa.”

Bolotowsky katsoo Arhinmäen turvautuneen valheeseen ja syytti tätä antisemittisesta vihailmaisusta. Bolotowsky ei ole ryhtymässä kannanottonsa lisäksi asiassa muihin toimiin. Hänen mukaansa Israelia voi kritisoida mutta se on taitolaji.

Helsingin Sanomien mukaan Bolotowskyn kanssa seminaarissa esiintynyt valtionsyyttäjä Mika Illman katsoo, että Israelin valtion arvostelu ei täytä rikoksen tunnusmerkkejä.