tiistai 13. maaliskuuta 2012

MTV3: Rikosturismi Baltian maista Skandinaviaan yleistyy

MTV3: Rikosturismi Baltian maista Skandinaviaan yleistyy 13.3.2012

Omaisuusrikoksia, maksukorttien skimmausta, näpistyksiä, ryöstöjä... Hit and run -rikollisuus on yleistynyt viimeisten parin vuoden aikana paitsi Suomessa, myös Ruotsissa ja Norjassa.

- Tämä on hyvin eurooppalainen ilmiö. Etenkin Keski-Euroopassa, jossa maiden rajojen yli voi vain astua, viranomaiset ovat jo vuosia olleet tekemisissä hit and run -rikollisuuden kanssa, kuvaa poliisitarkastaja Pentti Kangasniemi poliisihallituksesta.

Suomi taas on aina viime vuosiin saakka ollut vähemmän kiinnostava kohde, koska maahan ei niin vain astuta ympäröivän vesistön vuoksi. Viime vuosina Suomikin on kuitenkin alkanut kiinnostaa ja samoin kävi läntisille naapurimaille.

Poliisi tutkii tälläkin hetkellä useampaa rikoskokonaisuutta, joiden jäljet johtavat Baltian maihin. Viimeksi eilen poliisi tiedotti, että naistenpäivänä Helsingissä tehdystä kultaryöstöstä epäillyt kolme liettualaismiestä ovat poistuneet maasta. Heistä tullaan tekemään kansainvälinen etsintäkuulutus.

- Lisäksi esimerkiksi maksukorttien skimmaus on rikos, jota ovat Suomessa harjoittaneet vain Balkanin maista kotoisin olevat. Meillä ei ole yhtään skimmausjuttua, jossa tekijänä olisi suomalainen, jatkaa Kangasniemi.

Suomi kiinnostaa rikoksentekijöitä korkean elintason ja vaurauden vuoksi.

- Suomessa poliisi on kuitenkin osannut varautua hyvin tämäntyyppiseen rikollisuuteen ja todennäköisyys jäädä kiinni on korkea. Lisäksi viranomaisyhteistyö eri maiden poliisien kanssa on kehittynyt vuosien saatossa.

Toisaalta, Suomessa kiinnijäädessään rikollisille aukeaa paikka itäeurooppaan verrattuna varsin korkeatasoisesta vankilasta.