perjantai 16. maaliskuuta 2012

Kansan Uutiset: Perussuomalaiset uhkaavat nylkeä kirjailijan veitsellä

Kansan Uutiset: Perussuomalaiset uhkaavat nylkeä kirjailijan veitsellä 16.3.2012
Vallan vahtikoira: Lehdistötiedote: Pirkanmaalaisperussuomalaiset uhkaavat Suomen PEN:in jäsentä ”veitsellä nylkemisellä" (blogi)
Tori-lehti: Taas irtosi uusi Facebook-jupakka 20.3.2012

”Viha ei kohdistu pelkästään turvapaikanhakijoihin, maahanmuuttajiin sekä etnisiin- ja seksuaalivähemmistöihin vaan myös meihin, jotka heidän ihmisoikeuksiaan puolustamme.”

Kirjailijoiden sananvapausjärjestö Suomen PEN:in jäsen, kirjailija, toimittaja ja ihmisoikeusaktivisti Jussi K. Niemelä on tehnyt rikosilmoituksen kahdesta perussuomalaisesta aktiivista. Miehet ovat kumppaneineen toistuvasti uhkailleet Niemelää tämän kritisoitua perussuomalaisten rasistista väkivaltaretoriikkaa Vallan vahtikoira -blogillaan.

Niemelän rikosilmoitus koskee perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaana vuonna 2007 ollutta henkilöä sekä Pirkanmaan perussuomalaisten hallituksen varajäsentä.

Facebookissa on keskusteltu Niemelän osoitteen hankkimisesta ja hänen nylkemisestään veitsellä. Niemelä on toimittanut lehdistölle kuvakaappauksia kyseisistä uhkauksista.

”Varsa kolaa rekeä”

Ainakin toinen miehistä on äärioikeistolaisen Suomen Sisu -järjestön jäsen. Samoin useat nykyiset kansanedustajat.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vähätteli sisulaisia vuonna 2007 Kansan Uutisissa, että ”kyllä reki varsan kolaa”.

– Vuonna 2012 merkkejä tällaisesta ei ole näkyvissä: varsa päinvastoin kolaa rekeä, kommentoi Jussi K. Niemelä.

– Järjestelmällinen uhkailu- ja viharyhmätoiminta on perussuomalaisissa vaikuttavien alemman tason sisulaistoimijoiden yleinen rooli. He viljelevät äärimmäisen aggressiivista ja sotaisaa retoriikkaa sosiaalisessa mediassa lähes päivittäin sekä syyttävät heitä näistä vihapuheista kritisoivia toisten puolueiden jäseniä sekä ihmisoikeusaktivisteja vainosta. Sisulaiskansanedustajat puolustavat sitten jälkeenpäin järjestötovereidensa toimintaa sananvapauden tai vainon varjolla ja jos jollekin sisulaiselle tuomio tulee, he keräävät yhdessä rahat tuomitun sakkoihin.

”Suojelupoliisi vähättelee”

Niemelän mukaan uhkailu lisäksi käy koko ajan väkivaltaisemmaksi. Torstaina salanimellä pidettävässä Facebook-profiilissa hankittiin jo hänen kotiosoitettaan.

– Eikö kansalaisella ole mitään suojaa tällaisilta uhkauksilta? Näiden toiminta muistuttaa jo natsien ruskeapaitoja. Lisäksi uhkailijat saavat jatkaa uhkailuaan päivästä toiseen, tätäkin on nyt jatkunut joulukuusta, kertoo Niemelä, jonka mukaan Suojelupoliisi vähättelee Suomen Sisua.

Niemelä sanoo, ettei aio taipua uhkailun alla.

– Molemmat isoisäni taistelivat ja haavoittuivat Suomen itsenäisyyden sekä vapauden puolesta ja isänisäni oli sotien jälkeen poliisi. Isänmaallisuus ei todellakaan ole sellaista kuin nämä äärioikeistolaiset haluaisivat sen olevan: edustan itse perinteistä suomalaisuutta ja vapaata, avointa sekä moniarvoista yhteiskuntaa, joka ei taivu ääriainesten uhkailun ja terrorin edessä. Perussuomalaisten käytös on häpeäksi Suomelle ja koko Suomen kansalle. Jatkan sen kritisoimista niin kauan kuin on tarpeen.

Niemelä on toimittanut kopiot uhkauksista myös kaikille eduskuntaryhmien puheenjohtajille.

__________________________________

YLE Satakunta: Perussuomalaiset uhkailevat ihmisoikeusaktivistia

Porilaislähtöinen, nykyisin Helsingissä vaikuttava toimittaja ja ihmisoikeusaktivisti Jussi K. Niemelä on tehnyt rikosilmoituksen kahdesta perussuomalaisesta. Pirkanmaalaiset miehet ovat Niemelän mukaan uhkailleet häntä toistuvasti Facebookissa. Niemelä uskoo uhkausten takana olevan hänen kritiikkinsä perussuomalaisten rasististisia näkemyksiä kohtaan.

Niemelä tiedottaa asiasta Vallan vahtikoira -blogissaan. Hänen mukaansa poliisi tutkii ilmoituksia laittomasta uhkauksesta ja kunnianloukkauksesta.

Yle Satakunnalle Niemelä kertoo, että uhkauksia on tullut kymmeniä. Niissä on kuvattu mm. nylkemistä ja suolestamista. Niemelän mukaan henkilöt ovat jatkaneet samalla linjalla jo joulukuusta asti, jolloin hän teki heistä rikosilmoituksen. Erityisesti häntä hämmästyttää, että puolue ei ole puuttunut asiaan.

- Molemmat heistä ovat Pirkanmaan perussuomalaisten jäseniä. He saivat vain varoituksen silloin kun Köyliön Tommi Rautio erotettiin, vaikka mielestäni he ovat paljon huolestuttavampia tapauksia. Enkä ole ainoa, joka on saanut osakseen heidän solvauksiaan, Niemelä toteaa.

Niemelä toteaa, että kirjailijoiden sananvapausjärjestö Suomen PEN on kannanotossaan vaatinut hänen suojelemistaan. Hän ei usko uhkailijoiden toteuttavan viestiensä sisältöä käytännössä, mutta pelkää, että joku muu voi inspiroitua kirjoituksista.

- En kuitenkaan alistu uhkailulle ja pelottelulle vaan kirjoitan kritiikkiäni edelleen, Niemelä vakuuttaa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Kansan Uutiset.

______________________________________________

Helsingin Sanomat: Kirjailija teki rikosilmoituksen kahdesta perussuomalaisesta

Kirjailija Jussi K. Niemelä on tehnyt rikosilmoituksen kahdesta perussuomalaisesta aktiivista, kertoo Kansan uutiset -lehti. Miehet ovat kumppaneineen toistuvasti uhkailleet Niemelää tämän arvosteltua perussuomalaisia rasismista ja väkivaltaretoriikasta Vallan vahtikoira -blogissaan.

Niemelän rikosilmoitus koskee lehden mukaan perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaana vuonna 2007 ollutta henkilöä sekä Pirkanmaan perussuomalaisten hallituksen varajäsentä.

Facebookissa on keskusteltu Niemelän osoitteen hankkimisesta ja hänen nylkemisestään veitsellä. Niemelä on toimittanut lehdistölle kuvakaappauksia kyseisistä uhkauksista.

Ainakin toinen miehistä on jyrkän kansallismielisen Suomen Sisu-järjestön jäsen kuten useat nykyiset kansanedustajat.

"Järjestelmällinen uhkailu- ja viharyhmätoiminta on perussuomalaisissa vaikuttavien alemman tason sisulaistoimijoiden yleinen rooli. He viljelevät äärimmäisen aggressiivista ja sotaisaa retoriikkaa sosiaalisessa mediassa lähes päivittäin sekä syyttävät heitä näistä vihapuheista kritisoivia toisten puolueiden jäseniä sekä ihmisoikeusaktivisteja vainosta", Niemelä sanoo Kansan uutisten mukaan.

"Sisulaiskansanedustajat puolustavat sitten jälkeenpäin järjestötovereidensa toimintaa sananvapauden tai vainon varjolla ja jos jollekin sisulaiselle tuomio tulee, he keräävät yhdessä rahat tuomitun sakkoihin."

Niemelän mukaan suojelupoliisi vähättelee Suomen Sisua.

_________________________________________


Suomen PEN: Viranomaisten puututtava uhkailuun


Suomen PENin jäsen, tietokirjailija ja toimittaja Jussi K. Niemelä on saanut kirjoitustensa vuoksi toistuvia uhkauksia.

Niemelä on selvittänyt ja julkistanut väkivaltaista retoriikkaa käyttävien ääriryhmien toimintaa jo pitkään. Kirjoitustensa vuoksi häneen kohdistuu toistuvasti uhkauksia, joissa on muun muassa uhattu tunkeutua hänen kotiinsa.

Yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuminen on sananvapauden ydinaluetta. Suomen PEN vaatii viranomaisia suojelemaan Niemelää häneen kohdistuvalta häirinnältä ja tutkimaan välittömästi ovatko sitä harjoittavat tahot syyllistyneet rikoksiin.

Lisätietoja:

Jarkko Tontti

Puheenjohtaja, Suomen PEN

________________________________________

Tori-lehti: Taas irtosi uusi Facebook-jupakka

Helsingin poliisi tutkii kahden paikallisen perussuomalaisen Facebook-kirjoittelua. Tietokirjailija Jussi K. Niemelä syyttää kangasalalaista Jani Viinikaista ja tamperelaista Klaus Elovaaraa laittomista uhkauksista. Elovaaran kohdalla selvitellään myös syyllistymistä kunnianloukkaukseen.

Viinikainen kiistää syyllistyneensä mihinkään.

— En tiedä miksi minut on vedetty mukaan, hän sanoo.

Samoilla linjoilla on Elovaara.

— En ole omalla nimelläni maininnut mitään, vastaa Elovaara.

Kirjailijana tunnettu Elovaara pyrki vuonna 2007 eduskuntaan. Hänen väitetään esiintyvän Facebookissa salanimellä Leon Degrelle. Elovaara kiistää olevansa kyseinen kirjoittaja. Degrelle oli belgialainen äärioikeistolainen poliitikko, joka teki yhteistyötä natsien kanssa toisessa maailmansodassa.

— Joku on kaapannut kuvani kyseiseen profiiliin, sanoo Elovaara.

Viinikainen on Pirkanmaan perussuomalaisten hallituksen varajäsen ja Kangasalan perussuomalaisten sihteeri ja taloudenhoitaja. Hän haluaa korjata väitteitä, joiden mukaan hänet olisi erotettu kyseisistä tehtävistä.

— Internetissä leviää asiasta valheellista tietoa.

Viinikaisen mukaan riitelyn taustalla on kahden erilaisen aatemaailman törmääminen. Kielenkäyttö on ollut värikästä puolin ja toisin.

Viinikainen katsoo olevansa mustamaalaamisen kohteena internetissä ja mediassa.

— Esitellään jotain Facebookista tehtyjä kuvakaappauksia. En itse alennu vastaavaan, hän tuhahtaa.

Elovaaran mielestä poliittiset vastustajat jahtaavat perussuomalaisia. Kumpikin miehistä harkitsee oman tutkintapyynnön tekemistä.

Viinikainen on ollut aiemmin julkisuudessa Facebookin vuoksi. Marraskuussa hän perusti ryhmän ”Irti Setan otteesta”. Tuoreempi tempaus oli helmikuussa julkisuutta saanut ryhmä ”Mannet kuriin”. Hän sanoo, että ryhmät olivat itse asiassa kritiikkiä median toimintaa kohtaan ja niihin oli ilmaantunut ulkopuolisia kirjoittajia, jotka syyllistyivät asiattomuuksiin.

— En ole enää ryhmiä perustanut, ettei päästä tarttumaan mihinkään, hän linjaa.