tiistai 6. maaliskuuta 2012

YLE: Maahanmuuttajille tulossa nettipalveluja

YLE Etelä-Karjala: Maahanmuuttajille tulossa nettipalveluja 6.3.2012

Nettipalvelut astuvat Etelä-Karjalassa myös maahanmuuttajien kotouttamisen apuvälineiksi. Opastusvideo voi auttaa jopa luku- ja kirjoitustaidottomia palvelujen hankinnassa. Netistä voi löytää myös suomalaisen ystävän.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin maahanmuuttajapalvelut aikoo perustaa nettiin ystäväpalvelun, jossa suomalaiset ja maahanmuuttajat voivat saada helposti kontaktin tosiinsa.

Netin uskotaan olevan avuksi esimerkiksi kotiäideille. Internet on maahanmuuttajilla tärkeä yhteydenpitoväline; sillä soitetaan myös halpoja puheluja kotimaahan.

Suunnitteilla on myös käytännön asioissa opastavia videoita, joiden avulla maahanmuuttajat voivat saada tietoa asioista omalla kielellään.

- Tekniikka mahdollistaa sentyyppisten videoiden tekemisen nettiin. Suomea taitamaton voisi vaikkapa saada opastusta lomakkeiden täytössä, selvittää Eksoten maahanmuuttotyön koordinaattori Merja Heino-Kukkurainen.

- Tätä ei ole juuri kokeiltu Suomessa eikä täälläkään, joten toivotaan, että saataisiin kokemuksia tämäntyyppisestä työskentelytavasta.

Heino-Kukkuraisen mukaan on paljon maahanmuuttajia, jotka eivät asioi ainakaan kovin usein viranomaisten kanssa henkilökohtaisesti. Jos ongelmana on heikko kielitaito, netti voi olla ainakin puhelinkeskustelua helpompi tapa saada tietoa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin maahanmuuttopalvelut ja Laptuote-säätiö ovat anoneet EU:n ja valtion rahoitusta 377 200 euroa maahanmuuttajien kotoutushankkeeseen, jonka kokonaiskustannusarvio on 460 000 euroa. Hanke on jatkoa edelliselle juuri päättyneelle.

Jo hyviksi havaitut työmuodot jatkuvat suurelta osin ennallaan. Niiden tarkoituksena on edistää maahanmuuttajien työllistymistä ja omatoimisuutta.

Maakunnan yhteistyöryhmälle MYR:lle esitetään tiistaina hakemuksen hyväksymistä.