maanantai 12. maaliskuuta 2012

Iltalehti: Kaupustelijat höynäyttävät hyväuskoisia erikoisella huijauksella

Iltalehti: Kaupustelijat höynäyttävät hyväuskoisia erikoisella huijauksella 12.3.2012
MTV3: Varma kevään merkki - aggressiiviset itäkauppiaat kaduilla 13.3.2012

Poliisi varoittaa kiikareita kaupittelevista ulkomaalaisista.

Lähestyvä kevät on tuonut tulleessaan kaduilla ja parkkipaikoilla erilaista tavaraa kaupittelevat ulkomaalaiset. Varsinais-Suomen poliisi on saanut lukuisia ilmoituksia kauppiaista, jotka käyttäytyvät aggressiivisesti.

Tavaraa yritetään kaupata markettien pysäköintialueilla, kotiovilla ja teiden varsilla. Kauppiaat käyttävät erikoista huijausta saadakseen ohiajavat autot pysähtymään moottoritiellä.

Poliisin mukaan he nostavat konepellin pystyyn ja esittävät tarvitsevansa apua. Kun ohiajava pysähtyy tarjoamaan apuaan, he alkavat puoliväkisin kaupata tavaroita. Erityisesti kiikarit ovat olleet tämän kevään kauppatavara.

Poliisi muistuttaa, että kauppiaiden kanssa kannattaa olla varovainen, koska kauppatavarat ovat poikkeuksetta olleet huonolaatuisia ja usein niiden alkuperä on hämärän peitossa.

Poliisi kehottaa ihmisiä olemaan ostamatta mitään näin kaupattuja tuotteita, sillä hyvä menekki rohkaisee kauppiaita tulemaan jatkossakin Suomeen.

___________________________________________

MTV3: Varma kevään merkki - aggressiiviset itäkauppiaat kaduilla

Erityisesti pääkaupunkiseudulla ja muissa Suomen suurissa kaupungeissa varmana kevään merkkinä on viime vuosina voitu pitää sitä, kun aggressiiviset katukauppiaat rantautuvat katukuvaan. Ja jos tähän ennustukseen on uskominen, kevät on täällä.

- Tänä vuonna poliisi on saanut muutamia yksittäisiä yhteydenottoja näistä kauppiaista, kuvaa poliisitarkastaja Pentti Kangasniemi poliisihallituksesta.

Kyse on Baltian maista saapuneista kaupustelijoista, jotka saattavat myydä esimerkiksi kiikareita, kelloja tai koruja.

- Osa heistä käyttäytyy väkivaltaisemmin kuin mihin meillä Suomessa on totuttu ja näistä tapauksista otetaankin sitten usein yhteyttä poliisiin. Lisäksi liikkeenharjoittajat ovat saattaneet ottaa yhteyttä, kun tällaiset myyjät toimivat usein kauppakeskuksissa tai suurten liikkeiden edustalla, jatkaa Kangasniemi.

Aggressiivisessa kaupustelussa kyse saattaa olla esimerkiksi hihassa roikkumisesta tai muutoin häiritsevän tungettelevasta myyntitapahtumasta.