maanantai 26. maaliskuuta 2012

MTV3: Ihonväri saa suomalaisetkin käyttäytymään kummallisesti

MTV3: Ihonväri saa suomalaisetkin käyttäytymään kummallisesti 26.3.2012

Yhdysvaltain poliisin tekemän tummaihoisen nuoren ampumisvyyhdin jälkipuinti jatkuu Yhdysvalloissa.

Radio Novan kirjeenvaihtaja Merja Laakson mukaan monet afroamerikkalaiset julkisuuden henkilöt ovat kertoneet tapauksista, joissa ovat joutuneet epäluulojen kohteeksi.

Myös Suomessa tapahtuu samaa. Tässä pari tuoretta esimerkkiä Jyväskylän monikulttuurisuuskeskus Glorian työntekijöiden suusta:

"Viime viikolla tyttö kertoi, että oli työharjoittelussa vanhustentalolla. Ohjaaja oli pyytänyt ulkoiluttamaan vanhusta. Vanhus oli todennut, että tuonnäköinen ihminen ei häntä ulkoiluta. Työkaveri on Afganistanista kotoisin."

"Meillä oli muutama viikko sitten talvirieha. Tehtiin lumiveistoksia pihassa. Mukana oli nuori nainen, työharjoittelija, joka opiskelee ammattikorkeakoulussa. Poliisiauto tuli keskelle veistostalkoita ja pysäytti naisen sanoen 'tule autoon'. Olimme kaikki tosi hämmästyneitä naisten ja lasten kanssa. Poliisi perusteli komentoa sillä, että huoltoasemalle oli tehty varkaus ja tuntomerkit olivat 'tummaihoinen ja vihreä takki'. Naisella sattui olemaan vihreä takki päällä ja hän joutui lähtemään poliisin mukaan. Sanoimme, että se ei voi olla tämä henkilö, kun hän on ollut koko ajan lumiveistosten parissa. Nainen vietiin, kuvattiin ja tunnistettiin - hän ei ollut ryöstänyt asemaa."

"Tuttavani huomasi kadulla, että jollekulle henkilölle oli sattunut tapaturma. Hän oli menossa auttamaan ja kaatunut henkilö eväsi avun. Sanoi, että 'en huoli sinulta apua, mene pois'. Tuttavani oli tosi hämmentynyt tilanteesta, koska hän tulee kulttuurista, jossa on itsestäänselvää, että ihmisiä autetaan, kun on joku hätänä.