lauantai 17. maaliskuuta 2012

Vantaan Sanomat: ”Vantaalla tottuu neekeriksi nimittelyyn”

Vantaan Sanomat: ”Vantaalla tottuu neekeriksi nimittelyyn” 17.3.2012

Opettaja nimittää neekeriksi tai naapuri opastaa talon tavoille aseella uhaten. Tuttuja tilanteita tummaihoisten vantaalaisten elämässä.

Vantaan Seurakunnissa monikulttuurisuustyötä tekevällä Sari Koistisella olisi enemmänkin esimerkkejä arkipäivän rasismista.

– Osa tapauksista on todella räikeitä.

Koistista surettaa erityisesti tilanteet, joissa herkässä iässä oleva nuori joutuu huomaamaan, ettei häntä suvaita kotikaupungissaan.

- Juuri äskettäin kuulin, että aikuinen mies oli junassa todennut nuorelle tummaihoiselle tytölle: ”Mua häiritsee se, että sä olet musta”.

Koistinen kertoo monen tummaihoisen tottuneen neekeriksi nimittelyyn.

– Eräs koululainen sanoi minulle, ettei nimittelyyn kannata puuttua, koska se vain pahentaa tilannetta.

Vantaalla vietetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa rasisminvastaista viikkoa. 19. maaliskuuta alkavan viikon on tarkoitus muistuttaa, ettei rasismia tule suvaita missään muodossa.

– Viikkoa ovat olleet ideoimassa niin kaupunkilaiset kuin monikulttuurisuustyötä tekevät. Lisäpontta asia sai Kati Tyystjärven (vas) valtuustoaloitteesta, kertoo Koistinen.

Tulevina vuosina viikkoon toivotaan mukaan kouluja ja päiväkoteja. Koululla on ennakkoluulojen murtamisessa kuitenkin vain rajallisesti valtaa.

- Mikäli kotona puhutaan herjaavasti vähemmistöistä, koulussa on aika vaikea puhua suvaitsevaisuudesta.

Rasismi on monin tavoin läsnä myös työelämässä. Koistinen kertoo esimerkin, jossa potilas kieltäytyi ottamasta hoitoa vastaan nuorelta tummaihoiselta lähihoitajalta.

Medialle Koistinen antaa luvan puhua kulttuurien kohtaamiseen liittyvistä ongelmista, kunhan kerrotaan hyvätkin uutiset.

– Pitää kertoa myös niistä maahanmuuttajista, jotka tekevät työtä ja opiskelevat.


Otsikoissa näkyvät maahanmuuttajien tekemät rikokset. Koistinen muistuttaa, että maahanmuuttajat joutuvat myös rikosten uhreiksi.

– Vantaalla kirjataan vuosittain parikymmentä rasistista rikosta. Ja tuo on vain jäävuoren huippu. Nimittely ja muu kunnianloukkaus päätyy erittäin harvoin poliisin tutkittavaksi.

– Rasismi on Vantaalla koko ajan läsnä. Se on fakta, toteaa Koistinen.

Rasisminvastaista viikkoa vietetään Vantaalla 19. - 25. maaliskuuta. Rasismivapaa Vantaa -tapahtuma järjestetään Tikkuraitilla Prisman edessä 21. maaliskuuta klo 15. - 19.