maanantai 19. maaliskuuta 2012

Vantaan Sanomat: Hometalossa majaileva romanijoukko oudoksuttaa naapureita Matarissa

Vantaan Sanomat: Hometalossa majaileva romanijoukko oudoksuttaa naapureita Matarissa 19.3.2012

Ihmisten ulosteita pihoilla ja katujen varsilla, kutsumattomia vieraita ovilla, pengottuja roskiksia, kadonneita liinavaatteita ja kenkiä.

Siinä joitain lieveilmiöitä, joita aiemmin rauhallisen asuinalueen ympäristössä Matarissa on alkanut näkyä. Syyllistä on vaikea osoittaa todeksi, mutta useiden naapurien mukaan jäljet johtavat Nousutien alkupäässä sijaitsevaan taloon.

Homeongelmista kärsineessä talossa on vuosien varrella pidetty muun muassa epävirallista koiratarhaa sekä alkoholistien ja huumehörhöjen majaa. Kuitenkin vasta viime syksynä edellä kuvatun kaltaiset ongelmat alkoivat näkyä naapurustossa.

– Viime kesän ja syksyn aikana saunamökkiin ilmaantui romaneja, kertoo naapurustossa asuva mies, joka ei halua esiintyä jutussa nimellään.

Pienessä saunamökissä ei tiettävästi ole wc-tiloja, joten siinä majailevat 8–15 henkilöä ovat naapurien mukaan tehneet tarpeitaan pihoille ja katujen varsiin. Perjantai-iltapäivälläkin Nousutien varressa komeilee läjä sitä itseään, papereineen kaikkineen.

Toinen naapurustossa asuva mies kertoo seuranneensa jo pitkään, kuinka joka aamu seitsemän aikoihin talon pihaan ilmestyy autoja, joilla sekä saunamökin romanit että tontin päärakennuksessa majoittuvat virolaiset rakennusmiehet haetaan.

Mihin he menevät, on täysin mysteeri.

– Porukka vaihtuu paljon, mutta osaan heistä olen törmännyt Tikkurilan keskustassa. Yksi heistä oli ainakin kerjuulla Tikkurilan kirkon edessä ihan pari päivää sitten, mies kertoo.

Illan mittaan porukka palailee majapaikalleen tipoittain; osa autokyydein, osa jalkaisin Rekolan aseman suunnasta.

Naapuri on ollut yhteydessä asian tiimoilta muun muassa terveysviranomaisiin, rakennusviranomaisiin, poliisiin sekä useisiin päättäjiin. Puheluja ja sähköposteja on lähtenyt eri suuntiin kymmeniä, mutta joka suunnasta tulee sama vastaus.

– Jos ongelmista ei ilmoita kiinteistön omistaja tai siinä asuva vuokralainen, viranomainen ei voi puuttua asiaan. Tämä on se vastaus, minkä joka puolelta asiaan saa, mies kertoo.

Esimerkiksi poliisi voi puuttua rikkomuksiin riippumatta siitä mistä yhteydenotto tulee, mutta asunnontarkastukseen tarvitaan vuokralaisen tai asunnon omistajan ilmoitus.

Vantaan ympäristökeskuksen edustaja on käynyt paikan päällä toteamassa tilanteen, koska kiinteistön ja sen ympäristön epäsiisteydestä on tehty valitus.

– Voisimme puuttua asiaan, jos piha olisi roskaantunut. Se ei kuitenkaan ollut mitenkään keskimääräistä pahempi, ympäristötarkastaja Pyry Lundén sanoo.

Kiinteistörekisterin mukaan kiinteistön omistaa Helsingissä asuva nainen. Hän ei ole vastannut VS:n soittopyyntöihin.