lauantai 24. maaliskuuta 2012

MTV3: Romanikerjäläisten määrä kymmenkertaistui kahdessa viikossa

MTV3: Romanikerjäläisten määrä kymmenkertaistui kahdessa viikossa 24.3.2012

Suomesta elantoaan etsivien Romanian romanien määrä on kymmenkertaistunut kahdessa viikossa.

– Määrä on moninkertaistunut. Parina viime viikkoina on tullut ainakin sata romania lisää ja määrä kasvaa joka päivä, kertoo palvelualueen johtaja Pekka Tuomola Helsingin Diakonissalaitokselta.

Tuomolan arvion mukaan talven paristakymmenestä Suomessa oleskelevista Romanian romanista määrä on kasvanut hetkessä yli kahteen sataan.

– Viime kesänä pääkaupunkiseudulla yöpyi 300-400 romania. Tänä vuonna pelkään, että heitä tulee enemmän, Tuomola kertoo.

Suihkutiloissa ruuhkaa

Helsingin kaupungin järjestyssäännöt kieltävät leiriytymisen virallisten leirintäalueiden ulkopuolella.

Viime vuonna purettu Kalasataman leiri on siis vain muisto, ja Tuomola tietää, ettei ulkomaisilla asuttomilla ole muuta paikkaa kuin auto.

– Eivät he voi mennä esimerkiksi Rastilan leirintäalueelle, sillä se maksaa. Autoissa nukkuminen ei ole ihmisen elämää, sanoo Tuomola .

Helsingin Sörnäisissä sijaitseva romanien päiväkeskus Hirundo on yksi harvoista Romanian romaneille maksuttomista siistiytymispaikoista. Hirundossa asunnoton voi pestä itsensä, vaatteensa ja lämmittää ruokaa, jos sitä on. Päiväkeskus alkaa kuitenkin ruuhkautua.

– Viime kesän ruuhkapiikkinä päiväkeskuksessa kävi ihmisiä suihkussa Hangosta asti. Näyttää siltä, että tänä vuonna asunnottomia tulee vielä enemmän, Tuomola arvioi.

Syrjitty väestönryhmä

Suomessa puitavassa romanikerjäläiskeskustelussa on väläytelty kerjäämisen täyskieltoa. Tuomolan mielestä ajatus on absurdi, sillä köyhyyttä ei voi kieltää.

Tuomola haluaakin muistuttaa katukuvan kauhistelijoille, ettei kukaan jätä kotimaataan ja matkusta kauas pohjolaan kerjäämään ilman painavaa syytä.

– Täytyy muistaa, että romanit ovat kautta historian olleet ja ovat edelleen syrjityin väestönryhmä. Suomi ei voi yksin tehdä tilanteelle mitään, ongelmiin pitäisi puuttua Romanian päässä, Tuomola kertoo.

Päiväkeskus Hirundossa perjantai-iltapäivällä levännyt Flores Moloescu on yksi kahden viikon sisällä Suomeen saapuneista Romanian romaneista. Moloescu uskoo oppivansa suomen kielen ja löytävänsä töitä rakennusalalta.

– Lain mukaan minulla on 90 päivää aikaa löytää töitä, Moloescu sanoo toiveikkaana.

Romania kuuluu Euroopan Unioniin, mutta ei vielä Schengen-alueeseen. EU-maan kansalaiset voivat oleskella toisessa EU-maassa vapaasti ilman toimenpiteitä kolme kuukautta.