torstai 29. maaliskuuta 2012

Vantaan Sanomat: Vantaalaisten ulkonäkö yllätti Obaman naapurin

Vantaan Sanomat: Vantaalaisten ulkonäkö yllätti Obaman naapurin 29.3.2012

– Kattokaa, tuolla menee Sauli Niinistö! huutaa Länsimäen alakoulun oppilas.

Arvaus ei osu aivan oikeaan, mutta melkein. Koulun käytävillä kulkeva vieras on yhden sortin presidentti. Hän on Yhdysvaltain opettajien ammattijärjestön puheenjohtaja Dennis Van Roekel, the president of NEA.

Melkein Niinistö johtaa yli kolmen miljoonan jäsenen järjestöä, joka on yksi maailman suurimmista ammattiliitoista. Sen lisäksi Van Roekel tunnetaan aktiivisena lähikoulujen puolustajana.

[...]
Vantaan monikulttuurinen ilme yllättää Amerikan vieraan, jonka toimisto on pätevällä paikalla: Valkoisen talon naapurissa.

– Olen luullut, että Suomessa on kovin yhdennäköistä kansaa, vain vaaleita ja pitkiä ihmisiä. Hämmästyin, kun tulin tänne koululle ja huomasin, ettei se ole totta.

Oppilaiden kielitaito innostaa Van Roekelia kyselytutkimukseen.

– Kuka osaa kahta kieltä? Entäpä kolmea tai neljää?

Vasta viiden kielen kohdalla ei enää yksikään käsi luokassa nouse. Van Roekel myöntää hävinneensä kisan. Hän puhuu vain englantia.

Leppoisa Van Roekel lähettää terveisiä niille vanhemmille, joiden mielestä monikulttuurisuus ei ole kouluissa rikkaus.

– Maailma on muuttunut. Yksi parhaista opeista minkä lapsi voi koulussa saada, on taito tehdä yhteistyötä erilaisten ihmisten kanssa.

Van Roekel täsmentää viittaavansa erilaisuudella etnisiin taustoihin, uskontokuntiin, ulkonäköön.

Van Roekel antaa piupaut ”koulushoppailulle” eli laskelmoiduille kouluvalinnoille. Hänen mielestään lähikoulujen pitäisi olla yhtä hyviä riippumatta siitä, miten vauraita alueen asukkaat ovat.

– Meidän pitää varmistaa, että jokainen koulu on laatukoulu. Vanhempien koulutustaso tai perheen taloudellinen asema eivät saa vaikuttaa siihen, millaista opetusta lapsi saa.

Kuten arvata voi, Van Roekel ei innostu yksityiskouluista.

– Ne lisäävät epätasa-arvoa, hän toteaa.

[...]