keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Yle: Helsingin yhteydet romanikerjäläisten lähtömaihin vähäisiä

Yle Helsinki: Helsingin yhteydet romanikerjäläisten lähtömaihin vähäisiä 28.3.2012
Talouselämä: Ja nyt tulee lunta tupaan hinduilta - "Suomen kansaan kuuluvien" romanikerjäläisten mopottaminen loukkaavaa

Olemassa olevat kontaktit ovat syntyneet lähinnä Diakonissalaitoksen perustaman päiväkeskus Hirundon kautta. Keskus joutuu kuitenkin suurten kävijämäärien vuoksi keskittymään päivittäisiin tehtäviinsä eikä esimerkiksi työntekijävaihtoa lähtömaihin ole syntynyt.

Helsingin sosiaalivirasto painottaa edelleen romanien ongelmien ratkaisemista lähtömaissa, lähinnä Romaniassa ja Bulgariassa. Romanityöryhmän puheenjohtaja Jarmo Räihä kuitenkin tunnustaa, että kaupungin suorat kontaktit kerjäläisten kotikonnuille ovat vähäisiä.

Liikkuvalle väestönosalle tarkoitettu päiväkeskus Hirundo avasi ovensa Sörnäisissä viime vuonna. Keskuksen toivottiin kehittävän yhteyksiä lähtömaihin, mutta hyvä tarkoitus on Räihän mukaan jäänyt päivittäisten tehtävien jalkoihin.

- Meillä oli toive, että kun tämä päiväkeskus perustetaan, niin saisimme sinne esimerkiksi työntekijävaihtoa lähtömaiden kanssa. Keskuksen toiminta on kuitenkin vähän tukehtunut näihin suuriin asiakasmääriin. Siellä käy päivittäin niin paljon väkeä, että emme ole oikeastaan päässeet siihen tehtävään, mihin sitä alunperin suunnittelimme.

Räihän mukaan keskuksen toimintaa tulisikin tänä vuonna kehittää edelleen.

- Meidän pitää miettiä, kuinka päiväkeskus voisi toimia paremmin. Nyt se on lähinnä pyykinpesua ja ajanviettoa. Paikalliset romanijärjestöt ovat kuitenkin erittäin keskeisiä yhteistyön kehittämisessä.

Romanian ja Bulgarian romaneja arvioidaan olevan pääkaupunkiseudulla tällä hetkellä noin kolme sataa. Sosiaalivirasto uskoo määrän kasvavan kevään mittaan noin neljään viiteen sataan, eli viime vuoden tasolle.

Romanit liikkuvat alueella enemmän kuin aiempina vuosina, sillä suurella osalla heistä on nyt käytössään omat autot.