tiistai 27. maaliskuuta 2012

Tamperelainen: Nimimerkin kieltämisestä nousi iso haloo - näin kommentoivat lukijat ja tietotekniikan asiantuntija

Tamperelainen: Nimimerkin kieltämisestä nousi iso haloo - näin kommentoivat lukijat ja tietotekniikan asiantuntija 27.3.2012

Etnisten suhteiden neuvottelukuntaa vetävän kansliapäällikkö Ritva Viljasen ehdotus nimimerkkien käytön kieltämisestä keskustelupalstoilla sai täystyrmäyksen Tamperelaisen lukijoilta.

Viljasen mukaan oikeilla nimillä käytävä nettikeskustelu vähentäisi tehokkaasti niin kutsuttujen vihapuheiden leviämistä. Tästä syystä puheenjohtajan mielestä ainakin suurimmilla keskustelufoorumeilla pitäisi käydä ajatustenvaihtoa omilla nimillä. Tamperelaisen lukijat ovat kuitenkin huolestuneita siitä, että mikäli nimimerkin käytön mahdollisuus katoaisi, katoaisi samalla myös turvallinen mahdollisuus tuoda eriäviä mielipiteitä julki.

– Oman nimen käyttö voisi lisätä rasismia. Nimimerkki ei kerro kirjoittajan ihonväristä, etnisestä taustasta eikä uskontokunnasta. Nimimerkki takaa tasapuolisen keskustelun kaikille. Nimimerkki on siis antirasismia, kirjoittaa Marko Parkkola.

– Olisi valtaapitävien märkä uni, että keskustelut pitäisi käydä omalla nimellä. Tällöin epäsuosittuja mielipiteitä ei tuotaisi esille, napauttaa nimimerkki Korppi.

– Kenen etua tässä nyt ajetaan, hämmästelee puolestaan nimimerkki Ajatuspoliisi.


Tietotekniikan asiantuntija Petteri Järvinen ei ole yllättänyt siitä, että ihmiset reagoivat vahvasti nimimerkin poistamiseen.

– Nimimerkillä kirjoittelusta on väännetty kättä viimeiset kymmenen vuotta. Iso osa vastustaa nimimerkin kieltämistä, koska vapaa kielenkäyttö on ollut internetin perinne ja tunnusmerkki jo 70-luvulta saakka. Nimimerkin kieltäminen koetaan sananvapauden rajoittamisena, vaikka harva tietää mitä sananvapaus todella tarkoittaa, Järvinen toteaa.

– Sananvapaus on kuin keppihevonen. Siihen voi aina vedota kun esiin tulee jotain epämiellyttävää, Järvinen jatkaa.

Petteri Järvisen mukaan nimimerkin takaa huuteluun on vaikea puuttua tappamatta koko nettikeskustelua. Hän uskoo myös, ettei ratkaisu ole rajoittaa nimimerkillä kirjoittamista vain Suomessa, sillä silloin keskustelut siirtyisivät maan rajojen ulkopuolelle eli sinne minne Suomen lait eivät yllä.

– Ongelmana on, että netissä kirjoitetaan mitä ajatellaan, harkitsematta onko se aina järkevää. Nimimerkin takaa huutelua on mahdotonta rajoittaa teknisesti elleivät ihmiset ymmärrä itse harkita mitä kirjoittavat. Se on kansalaistaito joka tulee vain ajan kanssa, Järvinen huomauttaa.


Lukijoita kuohuttaa myös ajatus siitä, että nimimerkkimahdollisuuden poistaminen asettaisi keskustelijat eriarvoiseen asemaan.

– Kiellon jälkeen ainoastaan mattivirtaset olisivat turvassa - tai sitten he, jotka keksivät rekisteröityä naapurin Matti Virtasen nimellä. Huonoimmassa asemassa olisivat he, joilla on erikoinen nimi, tai joita on pahimmassa tapauksessa vain yksi, nimimerkki Erikoinen nimi kommentoi.

Ritva Viljasen kieltoehdotukselle löytyy myös ymmärtäjiä.

– Nettikeskustelut ovat enää harvoin asiallisia, vaikka sen oman eriävän mielipiteen voisi esittää sekä terävästi että asiallisesti samaan aikaan. Ei tässä ole kyse sananvapaudesta vaan nettikeskustelijoiden sekopää-osaston vastuuttomuudesta ja keskustelutaidon puutteesta, keskusteluun osallistunut Piritta Paimensalo toteaa.