keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

YLE: Kässi riimittelee rasismia vastaan

YLE Pohjois-Karjala: Kässi riimittelee rasismia vastaan 21.3.2012

Joensuulainen Justus Raivo alias Kässi pääsi omaksi yllätyksekseen SPR:n Savo-Karjalan piirin järjestämän rasisminvastaisen rap-kilpailun kolmen finalistin joukkoon. Kässi ottaa raivoisasti kantaa kappaleella Kotona maailmankaikkeudessa.

Justus Raivo kiiruhtaa ravintola Kerubiin haastateltavaksi suoraan suorasta radiolähetyksestä. Hän on työharjoittelijana joensuulaisessa nuorekkaassa paikallisradio Oi fm:ssä.

Toimittajan hommien lisäksi 20-vuotiasta miestä kiinnostaa musiikki. Mies on soittanut konservatoriolla kitaraa kymmenisen vuotta. Soittoharrastuksen sivussa Justus on tehnyt kaikenlaista musiikkia, etenkin rappia.

- Esimerkiksi punk on mennyt vähän hampaattomaksi. Rap on tällä hetkellä kaikkein kantaaottavin musiikin genre. Tietyssä mielessä radikaaleinkin.

Vieras juttu

Kotona maailmankaikkeudessa -kappaleen sanoituksessa Justus ruoskii sanansäilällä melko ankarasti ja kärjistäen suomalaisten viljelemiä ennakkokäsityksiä ja -luuloja vieraista, pakolaisista ja maahanmuuttajista.

Niin sanotun perussuomalaisen siwa- ja tuulipukukansan pelot ja epätietoisuus saavat kylmää kyytiä, mutta nuorukainen ei säästele itseäänkään. Hän esimerkiksi myöntää, että ei tiedä rasismista pätkääkään.

- MInä olen valkoinen suomalainen kaveri. Mulle ei rasismi ole omalle kohdalle tullut.

- Asuin kylläkin viisivuotiaana Englannissa, kun porukat muutti sinne työn perässä. Pystyn vähän samaistumaan siihen, millaista on, kun osaa osaa vain kaksi sanaa englantia, ja kaikki muut ympärillä puhuu omaa kieltään, Justus pohtii.

Sairas juttu

Osallistuminen rap-kilpailuun on ihan sairas juttu. Justuksen tarkoituksena oli tehdä Oi fm:lle juttua tulevasta kisasta, mutta hän sairastui. Kun hän sitten makasi korkeassa kuumeessa vuoteessaan, hän tuli toisiin aatoksiin.

- Ajattelin kotona kuumehoureissani, että samahan se on tukea hyvää asiaa. Kannoin korteni kekoon ja heitin sinne biisin. Ja mukava yllätys se oli, kun sieltä finaalisijoitus tuli.

Rap-kilpailun finaali pidetään Kerubin rasismiklubin yhteydessä Joensuussa keskiviikkona alkaen kello 18. Useita esiintyjiä ja bändejä tarjoava tapahtuma on Rasisminvastaisen viikon huipentuma Pohjois-Karjalassa.