tiistai 27. maaliskuuta 2012

Iltalehti: Kansanedustajan raju ehdotus: Kerjäläisistä eroon muiluttamalla

Iltalehti: Kansanedustajan raju ehdotus: Kerjäläisistä eroon muiluttamalla 26.3.2012
MTV3: Asiantuntija tyrmistyi kansanedustajan muilutuskommentista: Nyt puhutaan ihmisistä! 27.3.2012
YLE Turku: Kevät toi lisää kerjäläisiä kaduille
Kaleva, pääkirjoitus: Vitsi, vitsi -politikointi ei naurata enää 29.3.2012

Kansanedustaja Olli Immonen (ps) avaa Facebookissa näkökantojaan voimakasta keskustelua herättäneeseen kerjäläisilmiöön.

Aluksi Immonen kertoo pohtineensa Suomen irtautumista Schengenin sopimuksesta. Keskustelun edetessä kansanedustaja väläyttää kuitenkin astetta rankempaa vaihtoehtoa kerjäläisongelman ratkaisemiseksi.

- Vaikka en kielloista normaalisti pidäkään, niin toinen vaihtoehto voisi olla kerjäämisen kriminalisointi ja romanikerjäläisten muiluttaminen pois Suomesta, Immonen kommentoi sunnuntai-iltana linkittämäänsä uutista romanikerjäläisten määrän kymmenkertaistumisesta pääkaupunkiseudulla.

Nykysuomen sanakirjan mukaan muilutuksella tarkoitetaan henkilön väkivaltaista kuljettamista toiselle paikkakunnalle tai valtakunnan rajan taakse. 1930-luvulla toimineeseen kommunismin vastaiseen Lapuan liikkeeseen yhdistettävällä muilutuksella voidaan tarkoittaa myös kyyditsemistä.

Wikipedian mukaan muilutus tarkoittaa yhdistettyä sieppausta ja pahoinpitelyä.

Immonen vastaa

Kansanedustaja Olli Immonen, et kai sentään tarkoita romanikerjäläisten yhdistettyä sieppaamista ja pahoinpitelyä?

- En todellakaan ole tarkoittanut tällaista. Olen käyttänyt itse muilutus-sanaa synonyyminä kyyditykselle. Tarkoitan tällä nimenomaan sitä, että kerjäläiset tulisi poistaa Suomesta viranomaisten toimesta - tarvittaessa vaikka voimakeinoja käyttäen, Immonen sanoo.

Kyyditys - kuten muilutuskin - yhdistetään Lapuan liikkeeseen ja siinä ei kyllä ollut viranomaisista kyse.

- No joo, Lapuan liikkeen kohdalla näin ei ollut.

Mitä tarkoitat voimakeinojen käytöllä?

- Jos henkilö ei itse suostu maasta poistumaan, niin sitten ohjataan tarvittaessa kädestä pitäen. Fyysisiä keinoja käyttäen.

Muilutus-sanaa käytetään yhä tänä päivänä laajalti sieppaustapauksista, joihin saattaa liittyä myös raakaa väkivaltaa. Ymmärtänet, että tällainen sanavalinta kansanedustajalta voi herättää ristiriitaisia tuntemuksia ihmisissä?

- Joku voi olla tietysti tuotakin mieltä, mutta mun mielestä sanaa on käytetty erilaisissa yhteyksissä. Sillä ei välttämättä tarkoiteta ihan aina sitä muilutusta, mihin kuuluu sieppaus ja väkivalta, Immonen näkee.

Ongelman ratkaisu

Immosen mukaan yksinkertaisin ratkaisu ongelmaan olisi se, että kaikki julkisella paikalla tapahtuva kerjääminen kriminalisoitaisiin.

- Jos kieltolinjalle lähdettäisiin, niin sen pitäisi kyllä koskea tasapuolisesti kaikkia, sekä ulkomaalaisia että kantasuomalaisia. Vapaaehtoista avuntarjoamista ja vapaaehtoistyötä pystyisi jatkamaan ihan samalla tavalla kuin tähänkin asti, Immonen sanoo.

Oletko itse antanut romanikerjäläiselle rahaa?

- En ole. Enkä anna. Kaikista helpoiten kerjäämisestä päästäisiin eroon sillä, että sitä rahaa ei annettaisi ollenkaan. Ilmeisesti sitä jotkut kuitenkin antaa, koska he ovat pysyneet täällä.


_________________________________________


MTV3: Asiantuntija tyrmistyi kansanedustajan muilutuskommentista: Nyt puhutaan ihmisistä!
27.3.2012

– Nyt puhutaan kuitenkin ihmisistä! Suomessa puhutaan koirista kunnioittavammin kuin romaneista, toteaa palvelualueen johtaja Pekka Tuomola Helsingin Diakonissalaitokselta.

MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Tuomola ihmettelee perussuomalaisten kansanedustajan kommentteja siitä, että romanikerjäläiset pitäisi "muiluttaa pois Suomesta". Kansanedustaja Olli Immosen Facebook-kommenteista kertoo Iltalehti.

Tuomola huomauttaa, että köyhyttä ei voi kriminalisoida. Suomi ei voi sulkea silmiään köyhiltä ihmisiltä, eikä hakea ratkaisujakaan yksin, vaan yhteistyössä muiden Euroopan maiden kanssa.

Helsingin Diakonissalaitoksen arvion mukaan Suomeen on tullut parin viikon aikana parisataa romanikerjäläistä ja lisää on tulossa. Kesäksi mukaan otetaan myös lapset.

Romaneille annetaan vääriä lupauksia

Tuomola toteaa, että osa romaneista saapuu Suomeen kuultuaan hyvistä työllistymismahdollisuuksista.

– Osa aivan selvästi tulee hakemaan työtä. Heille on annettu väärää tietoa Suomesta, Tuomola sanoo.

Ilmiössä osuutensa on matkojen järjestäjillä, jotka lupauksia antavat.

Tuomolan mukaan jotkut romanit ovat kuitenkin saaneet töitä esimerkiksi siivous- ja rakennusalalta. Hän ei usko, että kerjääminen itsessään on järjestäytynyttä.

– Kerjäämässä on usein vanhempaa porukkaa, jolla ei ole työmahdollisuuksia eikä työkykyäkään. Useimmiten kerjääjä on nainen, mikä liittyy romanikulttuuriin.

Tuomolan mukaan monet kerjäläiset saavat 10–20 euroa päivässä.

Romanileirejä Helsinkiin ei saa enää perustaa. Tuomolan mukaan kerjäläiset yöpyvät lähinnä autoissa.


__________________________________________


YLE Turku: Kevät toi lisää kerjäläisiä kaduille

Romanikerjäläisten määrä on noussut Turussa lämpimien kevätpäivien ansiosta. Varsinais-Suomen poliisista kerrotaan, että poliisipartiot ovat tehneet aikaisempaa enemmän havaintoja kerjäläisistä, mutta toiminnasta ei ole vielä tullut valituksia.

Komisario Stephan Sundqvist kertoo, että passiivinen kerjääminen on sallittua. Jos kerjäläinen ahdistelee ohikulkijoita tai käy vaikka heidän hihaansa kiinni, se on järjestyslain vastaista.

Romanikerjäläiset asuvat yleensä autoissa. Mitään leiriä ei Turun seudulla poliisin tietojen mukaan ole.

__________________________________________

Kaleva, pääkirjoitus: Vitsi, vitsi -politikointi ei naurata enää

Huumori on tunnetusti vaikea taiteen laji. Etenkin poliittinen satiiri. Sen ovat saaneet kokea ne untuvikot perussuomalaiskansanedustajat, jotka ovat tehneet politiikkaa kevyin heitoin ja joutuneet perumaan sanomisiaan ”vitsi, vitsi” -tokaisuin.

Näin kävi myös oululaisedustajalle Olli Immoselle, joka esitti Facebook-sivuillaan kerjäämisen kriminalisointia ja romanikerjäläisten muiluttamista pois Suomesta. Muiluttaminen tarkoittaa ihmisen vapauden riistoa, sieppaamista, pahoinpitelyä ja väkivaltaista kuljettamista toiselle paikkakunnalle tai rajojen taakse.

Muilutusta harjoittivat äärioikeistolaisen Lapuan liikkeen miehet pelotellessaan kommunisteja, sosiaalidemokraatteja ja muita poliittisia vastustajiaan 1930-luvulla. Lapualaiset menivät jopa niin pitkälle, että sieppasivat lopulta oikeistoradikalismia arvostelleen edistyspuolueeseen kuuluneen tasavallan ensimmäisen presidentin K. J. Ståhlbergin ja tämän puolison. Heidät kyyditettiin kodistaan Kulosaaresta Joensuuhun. Kyyditys nosti yleisen mielipiteen tällaista laittomuutta vastaan.

Kun Immosen lausahduksesta virisi kohu julkisuudessa, hän puolustautui toteamalla, ettei tarkoittanut lain vastaisella muilutusheitollaan sitä, miksi muilutus ymmärretään. Selityksissään hän kuitenkin myönsi hyväksyvänsä fyysisten voimakeinojen käytön kerjäläisten häätämiseksi.

Olisiko Immosen jo aika keskittyä oman vaalipiirinsä tärkeisiin kysymyksiin? Romanikerjäläiset, esimerkiksi, ovat ongelmana marginaalinen. Kerjäläisten jahtaamisen sijaan Immonen ja kumppanit voisivat esimerkiksi kerjätä valtiolta rahaa, jotta junalla voisi myös keväisin ajaa Ylivieskan ja Oulun välin lujempaa kuin 60 kilometriä tunnissa.