tiistai 6. maaliskuuta 2012

YLE: Turvapaikanhakijat pääsevät aiempaa helpommin lääkäriin

YLE Perämeri: Turvapaikanhakijat pääsevät aiempaa helpommin lääkäriin 6.3.2012

Turvapaikanhakijoiden terveyspalvelut ovat parantuneet Kemissä vuoden vaihteen jälkeen. Turvapaikkapäätöstä odottavat hakijat eivät voi käyttää kaupungin terveyspalveluja, mutta vastaanottokeskus ostaa lääkärin palveluja niitä tarvitseville.

Vielä viime vuoden puolella turvapaikanhakijat joutuivat odottamaan huomattavasti pidempään pääsyä lääkäriin.

SPR:n Kemin vastaanottokeskuksen apulaispäällikkö Pirkko Rytkönen kertoo, että nyt, ensimmäistä kertaa, keskuksessa käy kerran kuukaudessa yksityinen lääkäri vastaanottoa pitämässä. Keskuksessa toimii myös yksi terveydenhoitaja.

- Täytyy muistaa, että sen ajan, kun he ovat täällä turvapaikanhakijoina eli eivät vielä tiedä saavatko jäädä Suomeen, niin me emme hoida mitään muuta kuin ne sairaudet, jotka vaativat välttämätöntä hoitoa. Jos henkilöllä on jotain vammoja tai sairauksia, jotka voivat odottaa, niin niihin puututaan vasta sen jälkeen kun tiedetään, jääkö hän Suomeen vai ei, Rytkönen kertoo.

Kielikynnys ylitetään yleensä puhelintulkkauksella

Jos ja kun turvapaikanhakijat tarvitsevat terveyspalveluja, eteen tulee kielikysymys, joka täytyy ratkaista tavalla tai toisella. Kemi-Tornio -alueella tulkkeja on vain muutama, kun taas eri kansallisuuksia löytyy vastaanottokeskuksesta noin 20.

Selvää onkin, että vastaanottokeskuksessa tulkkipalveluja käytetään paljon.

- Jos tilanne vaatii, pyydämme tulkin paikalle vastaanottokeskukseen tai lääkäriin. Mutta mikäli sen kielen tulkkia ei ole saatavissa, jota tarvitaan, silloin käytämme puhelintulkkausta. Suurin osa meidän tulkkipalveluista on puhelintulkkausta, Rytkönen selventää.

Hänen mukaansa puhelintulkkauksen onnistuminen vaatii hoitajalta tai lääkäriltä tottumusta tulkin käyttämiseen.

- Yleensä melko nopea perehdytys auttaa siihen tilanteeseen ja kokemus karttuu. Kyllä ne asiat pystytään hoitamaan, Rytkönen vakuuttaa.