tiistai 13. maaliskuuta 2012

YLE: Supo: Pakolaisvakoilu on yleistynyt Suomessa

YLE Uutiset: Supo: Pakolaisvakoilu on yleistynyt Suomessa 13.3.2012

Suojelupoliisin mukaan vieraat valtiot vakoilevat entistä useammin kansalaisiaan Suomessa. Nykyisen lainsäädännön nojalla Supolla ei ole riittäviä keinoja puuttua tilanteeseen.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari kertoi Tv-nyttin haastattelussa, että niin sanottua pakolaisvakoilua esiintyy myös Suomessa. Vakoilua harjoittavat valtiot, joissa demokratiaa ei tunneta.

- Vakoilu voi kohdistua esimerkiksi oppositiohenkilöihin, poliittisiin aktivisteihin, joiden toiminta on näiden ei-demokraattisten valtioiden mielestä heidän valtioiden etujen vastaista, Pelttari kuvaa.

Hankittuja tietoja voidaan käyttää esimerkiksi vakoillun perhettä tai ystäviä vastaan heidän kotimaassaan.

Pakolaisvakoilu on Supon mukaan käynyt yhä yleisemmäksi. Asiaa selittää ulkomaalaisten määrän kasvu.

- Suomessa ulkomaalaisten määrä on sitten 1990-luvun alun moninkertaistunut. Meillä on runsaasti turvapaikanhakijoita ja muita maahanmuuttajia ei-demokraattisista valtioista.

"Vakoilun kriminalisointi helpottaisi Supon työtä"

Pelttari luonnehtii ilmiötä vakavaksi ja hän kaipaa keskustelua vakoilun kriminalisoinnista.

- Viimeksi asiasta keskusteltiin Suomessa vuonna 1994, jolloin eduskunnassa todettiin, että ei ole riittävästi perusteita tämän asian ottamiseksi rikoslakiin, Pelttari sanoo.

-Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa asia on otettu rikoslainsäädäntöön. Koska meidän tilanteemme on varsin samantyyppinen kuin näissä maissa, näkisin, että myös Suomessa asiasta tulisi keskustella. Meidän työtämme kriminalisointi helpottaisi, Pelttari kiteyttää.