perjantai 30. maaliskuuta 2012

HS: Perussuomalaisten valtuutettu sai sakot rasistisista kirjoituksista

Helsingin Sanomat/STT: Perussuomalaisten valtuutettu sai sakot rasistisista kirjoituksista 30.3.2012
Yle Kymenlaakso: Muslimeja solvanneelle kotkalaisvaltuutetulle sakot

Perussuomalaisten kotkalainen kaupunginvaltuutettu Freddy van Wonterghem on tuomittu sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hän sai maksettavakseen 35 päiväsakkoa eli 420 euroa. Kymenlaakson käräjäoikeuden mielestä hän solvasi kirjoituksessaan muslimeja.

Oikeus katsoi ratkaisussaan, että van Wonterghem ylitti kirjoituksessaan sananvapauden rajat. Kirjoitus julkaistiin viime kesänä Uuden Suomen nettisivuilla ja se liittyi 14-vuotiaan muslimitytön kivitysrangaistukseen ja kuolemaan.

Kirjoituksessa oli kohta, jossa van Wonterghem sanoi, että saudit tehkööt omassa maassaan mitä haluavat, se ei kuulu muille. Hän jatkoi kuitenkin pitävänsä positiivisena asiana sitä, että yksi potentiaalinen muslimien synnyttäjä saadaan pois pelistä, kun muslimityttö tapetaan. Hän oli kirjoitusta tehdessään muistanut tapahtumapaikan väärin Saudi-Arabiaksi, vaikka kyseinen tapaus sattui Bangladeshissa.

Van Wonterghem kiisti oikeudessa syyttäjän häneen kohdistamat solvaus- ja panettelusyytteet. Hänen mukaansa kirjoituksen sisältämää ironiaa ja sarkasmia ei ole ymmärretty ja viesti irrotettiin asiayhteydestään. Oikeudessa hän kuitenkin myönsi, että olisi jättänyt kommentin tekemättä, jos olisi tiennyt millaisen kohun se herättää.

Oikeus ei heltynyt, vaan muistutti, että valtuutetun olisi kirjoitusta laatiessaan pitänyt käsittää, että hänen kirjoituksensa solvaa kansanryhmää.

56-vuotias van Wonterghem kuvailee itseään nettisivuillaan tuontiperussuomalaiseksi. Hän saapui Belgiasta Suomeen yli 30 vuotta sitten. Hän toimii muun muassa maakuntavaltuutettuna ja Kotkan kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenenä. Van Wonterghem ilmoittaa vastustavansa monikultturismia, tarpeetonta holhoamista ja EU:n sanelupolitiikkaa. Arvostusta häneltä saa mm. suomalainen sisu ja suorapuheisuus.

STT ei perjantaina tavoittanut perussuomalaisten puheenjohtajaa Timo Soinia kommentoimaan tapahtunutta.


___________________________________________


Yle Kymenlaakso: Muslimeja solvanneelle kotkalaisvaltuutetulle sakot

Freddy van Wonterghemin (ps.) on tuomittu sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hän aikoo valittaa päätöksestä.

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut kotkalaisen kaupunginvaltuutetun Freddy van Wonterghemin 35 päiväsakon sakkorangaistukseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Wonterghem julkaisi kirjoituksensa internetissä Uuden Suomen verkkosivuilla. Kirjoitus oli kommentti uutiseen, joka kertoi muslimitytön saamasta raipparangaistuksesta.

Wonterghem kertoi pyrkineensä kirjoituksessaan ironiaan, mutta käräjäoikeus katsoi Wonterghemin loukanneen kirjoituksessaan muslimien ihmisarvoa.

Syyttäjä vaati rangaistusta myös panettelusta, mutta käräjäoikeus hylkäsi syytteet siltä osin.

Wonterghem aikoo valittaa päätöksestä hovioikeuteen. Hän kuuli päätöksestä Yle Kymenlaaksolta.

- Ilman muuta hoviin. Olen ehkä sanonut jotain epäkorrektisti, mutta en ole loukannut muslimeja. Päätös on tehty kristillisen näkemyksen perusteella. Ei ole selvitetty, mistä muslimit yleensä loukkaantuvat, kommentoi Wonterghem.