maanantai 26. maaliskuuta 2012

YLE: Pappi: Pudasjärveltä käännytetty päätyi vankilaan Angolassa

YLE Uutiset: Pappi: Pudasjärveltä käännytetty päätyi vankilaan Angolassa 26.3.2012
Kaleva: Suomesta karkoitettu angolalaisnuori joutui vankilaan
YLE Uutiset: Karkotettava hävisi putkasta Oulussa 24.3.2012

Viikonloppuna Pudasjärveltä käännytetty angolalainen Antonio Dalas on joutunut suoraan vankilaan Angolassa, kertoo Raahen rovastikunnan lääninrovasti Erkki Piri. Turvapaikkaa hakenut Dalas vietiin putkaan Ouluun torstaina ja käännytettiin pikavauhtia. Hän ehti asua Suomessa kolme vuotta.

- Hänet vietiin suoraan Angolaan ja hän on siellä vankilassa. Hän soitti ystävälleen Suomeen sunnuntaina. Eniten ihmetyttää, ettei hän saanut ottaa yhteytä ystäviinsä Oulussa ja matkalla Angolaan. Häntä kuljetettiin salaa kuin kansainvälistä suurta rikollista, Piri toteaa.

Piri ei tiedä, miksi Dalas on vankilassa. Pudasjärvellä pohditaan nyt kiivaasti, miten hänet saataisiin takaisin Suomeen.

- Nyt selvitämme, saadaanko hänen paperit kuntoon, jotta hän pääsisi takaisin Suomeen opiskelemaan. Myös piispa ja sisäministeri ovat paneutuneet asiaan.

Antonio Dalasin tueksi on perustettu sivut yhteisöpalvelu Facebookiin. Tukijoita on ilmaantunut viikonlopun aikana satoja.

Facebook-sivulla Dalasin kerrotaan olevan kotoisin Cabindan maakunnasta, jossa sissiryhmät ajavat maakunnan itsenäistymistä. Sivulla väitetään, että Angolaan palaavia cabindalaisia kohdellaan huonosti.

Piri jatkaa viranomaisten, etenkin Maahanmuuttoviraston, arvostelua. Jos Dalasilla olisi esimerkiksi rikollinen tausta, se olisi jo tullut esiin.

- Hän on opiskellut vuoden kristillisessä opistossa ja ollut siellä asiantuntijoiden käsissä. Hänestä on erittäin positiivinen lausunto.

Poliisi: Dalas käännytettiin

Oulun apulaispoliisipäällikkö Johanna Kiviniemi kertoo, että Antonio Dalasin tapauksessa kyse on käännytyksestä. Muutoin hän ei halua kommentoida tapausta.

- Yleensä käännytettävät lähtevät vapaaehtoisesti, mutta joskus joudutaan turvautumaan säilöönottoon.

Viime vuonna Suomesta käännytettiin yli 160 turvapaikanhakijaa.

Maahanmuuttovirasto korostaa, että käännytysten ja karkotusten toteutustavasta päättää poliisi. Käännytysten taustalla on yleensä oleskeluluvan evääminen. Lupaprosessi voi viedä vuosia.

Karkottamisen taustalla ovat yleensä rikokset tai oleskeluluvalle ei tule jatkoa, sanoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosaluejohtaja Juha Similä.

________________________________________________

Kaleva: Suomesta karkoitettu angolalaisnuori joutui vankilaan

Pudasjärveltä käännytetty angolalaisnuori, Antonio Dalas, on joutunut kotimaassaan vankilaan.

Lääninrovasti Erkki Piri kertoo, että 20-vuotias Dalas oli soittanut Suomessa asuvalle maamiehelleen ja kertonut olevansa vankilassa.

Nuoreen mieheen aiotaan nyt yrittää saada yhteyttä esimerkiksi Angolassa toimivan Suomen Lähetysseuran kautta.

Dalas kuljetettiin Angolaan todennäköisesti lauantaina. Perjantaina Piri oli vielä tavannut nuorukaisen Oulun poliisivankilassa, mutta lauantaina häntä ei ollut päästetty enää tapaamaan Dalasta.

Käännytyksen syistä Pirillä ei ole tietoa."Kysyin perusteluja, mutta ei niitä kerrottu."

Myös vankilaan joutumisen syy on hämärän peitossa."Eihän me sitä tiedetä. Hänellä ei ollut mitään papereita mukana", Piri sanoo.

Dalas tuli Suomeen vajaa kolme vuotta sitten, eikä hänellä ollut esimerkiksi kotimaansa passia.


_________________________________________________

YLE Uutiset: Karkotettava hävisi putkasta Oulussa 24.3.2012

Suomesta karkotettavaksi määrätty angolalainen Antonio Dalas (20) on hävinnyt putkasta Oulusta. Lääninrovasti Erkki Pirin mukaan poliisi ei suostu kertomaan miehen olinpaikkaa. Piri arvostelee voimakkaasti karkotuspäätöstä.

- Eniten ihmetyttää, ettei hän ole saanut missään vaiheessa ottaa yhteyttä auttajiinsa ja läheisiinsä. Häneltä otettiin kännykkä pois, emmekä tiedä, missä hän on. Tämä on käsittämätöntä, Piri sanoo Yle Uutisille.

Sanomalehti Kalevan mukaan Antonio Dalas haettiin Pudasjärveltä ja toimitettiin putkaan Ouluun torstaina. Poliisin mukaan putkaan vieminen harkitaan tapauskohtaisesti.

- Tänään aamupäivällä minua ei päästetty tapaamaan häntä ja illalla sanottiin, että hän ei ole enää Oulussa. Kun kysyin, missä hän on, vastaus oli, ettei tiedetä.

Piri epäilee, että Dalas on viety kaikessa hiljaisuudessa Metsälän säilöönottokeskukseen Helsinkiin. Hän arvostelee kovin sanoin Dalasin kohtelua.

- Luuserit saavat helposti oleskeluluvan, mutta tällaiset kunnolliset pojat käännytetään pois.

Antonio Dalas tuli Suomeen kolme vuotta sitten ja aloitti opiskelut kristillisessä kansanopistossa viime syksynä. Hän on hakenut opiskelupaikkaa myös ammattioppilaitoksesta.

Kalevan haastatteleman Maahanmuuttoviraston tulosaluejohtajan Juha Similän mukaan karkotuspäätöksen jälkeen saatu opiskelupaikka ei estä karkottamista.