perjantai 1. helmikuuta 2013

Poliisi: Puukotus Jyväskylän kaupunginkirjastossa, 4. tiedote

Poliisi: Puukotus Jyväskylän kaupunginkirjastossa, 4. tiedote 1.2.2013
Iltalehti: Tällainen on äärioikeisto Suomessa
Kansan Uutiset: Väkivallan uhka: ”Nyt osa ihmisistä joutuu miettimään, mitä uskaltaa sanoa”
Kansan Uutiset: Arhinmäki vaatii perussuomalaisilta irtisanoutumista puukotuksesta
Kansan Uutiset: Puukko Jyväskylässä ja Hitlerin vuosipäivä
Helsingin Sanomat: Nuori etsii ääriliikkeestä itselleen ymmärtäjää
Yle: Jyväskylän puukotuksesta järkyttyneet kansanedustajat toivovat presidentiltä avauksia
MTV3: Asiantuntija: Ääriliikkeet värväävät nuoria – mukaan liittyvällä heikot eväät selvitä jatkossa
MTV3: Äärioikeisto Suomessa -kirjan kirjoittaja epäilee Jyväskylän puukotuksesta yhtä ryhmää
Yle: Isoissa kaupungeissa varaudutaan ääri-ilmiöihin ja radikalismiin
Suomen Pen: Jyväskylässä hyökättiin sananvapautta vastaan
Ilta-Sanomat: Poliisilta uusi tieto Jyväskylän puukotuksesta: Molemmilla osapuolilla välineitä vahingoittamiseen
Sisäasiainministeriön tiedote: Väkivaltaisen ekstremismin riski on Suomessa vähäinen
Kansan Uutiset: Jyväskylän tapahtumat huolestuttavat tietokirjailijoita
Kansan Uutiset: Andersson: Aika outoa tiedottamista poliisilta
Kansan Uutiset: Poliisi: Jos tarkoitetaan tuolia, sanotaan tuoli
Kansan Uutiset: Kiuru puolustaa sananvapautta, tuomitsee väkivallan
Yle: Sanna Ukkola: Persulogiikkaa

Suoritetussa esitutkinnassa on käynyt ilmi, että järjestäjän toimesta oli pyydetty vapaaehtoista henkilöä seuraamaan paikalle tulijoita äärioikeistolaisten aiheuttaman mahdollisen häiriön vuoksi. Mies ei ollut virallinen järjestyksenvalvoja. Yhteenotto syntyi hänen pyrkiessään estämään kolmen henkilön sisälle pääsyn, koska arveli heidän aiheuttavan häiriötä. Häntä oli tullut auttamaan tilaisuuteen osallistunut mies, jota tilanteen aikana puukotettiin. Hänen vammansa ei ollut vakava. Molemmat osapuolet olivat varustautuneet toisen vahingoittamiseen soveltuvilla välineillä, joita poliisi ei vielä tässä vaiheessa tarkemmin yksilöi.

Koska kaikkia osallisia ei ole toistaiseksi tavoitettu ja päästy kuulemaan, poliisi ei tiedota asiasta yksityiskohtaisemmin. Teon motiivit selvitetään tutkinnan edistyessä ja niistä tiedotetaan vasta kun se voi tapahtua tutkintaa vaarantamatta.

______________________________________

Iltalehti: Tällainen on äärioikeisto Suomessa

Ääriliikkeistä johtuva laajamittaisen väkivallan riski on viranomaisten mukaan tällä hetkellä pieni.

Jyväskylän keskiviikkoinen puukotus saattaa olla viimeisin esimerkki ääriliikkeiden pyrkimyksestä käyttää väkivaltaa yhteiskunnallisen osallistumisen välineenä. Hyökkäys huipentui Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuutta valvomassa olleen ovimiehen puukotukseen.

Tutkija Jussi Jalonen Tampereen yliopistosta arvioi, että äärioikeisto on lisännyt iskujaan nopeassa tahdissa. Samalla väkivallan käyttö on koventunut.

- Mielestäni voi sanoa, että toiminta on tullut väkivaltaisemmaksi, jos on siirrytty kaasun käytöstä puukkoihin.

Jalonen viittaa Helsingissä, Oulussa ja Tampereella parin viime vuoden aikana tehtyihin pippurisumutehyökkäyksiin.

Lue lisää äärioikeistosta ja sen levinneisyydestä Suomessa perjantain 1.2.2013 painetusta Iltalehdestä.

--------

Iltalehti: Suomalaiset ääriliikkeet: Ääriliikkeiden otteet kovenevat


Ääriliikkeistä johtuva laajamittaisen väkivallan riski on viranomaisten mukaan tällä hetkellä pieni. Tutkijat varoittavat vähättelemästä liikkeiden uhkaa.

Jyväskylän keskiviikkoinen puukotus saattaa olla viimeisin esimerkki ääriliikkeiden pyrkimyksestä käyttää väkivaltaa yhteiskunnallisen osallistumisen välineenä. Hyökkäys huipentui Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuutta valvomassa olleen ovimiehen puukotukseen.

Tutkija Jussi Jalonen Tampereen yliopistosta arvioi, että äärioikeisto on lisännyt iskujaan nopeassa tahdissa. Samalla väkivallan käyttö on koventunut.

- Mielestäni voi sanoa, että toiminta on tullut väkivaltaisemmaksi, jos on siirrytty kaasun käytöstä puukkoihin.

Jalonen viittaa Helsingissä, Oulussa ja Tampereella parin viime vuoden aikana tehtyihin pippurisumutehyökkäyksiin.

Kun näihin kaupunkeihin lisätään vielä Turku, Pori ja osa Pohjois-Karjalaa, kartta osoittaa kuinka laajalle äärioikeistolainen toiminta on levinnyt.

Kova tavoite

Jalonen näkee Jyväskylän häiriköinnissä samoja piirteitä kuin aiemmissa, kansallissosialismia ihailevaan Suomen Vastarintaliikkeeseen (SVL) yhdistetyissä väkivallanteoissa.

- Liike ei käsittääkseni aiheuta suoranaista poliittista terrorismiuhkaa, mutta sen jäsenet pystyvät järjestelmällisiin väkivallantekoihin. Heillä on kova tavoite, ja he uskovat suoraan toimintaan.
Jalosesta on huolestuttavaa, jos syrjäytymisongelmaiset nuoret miehet päätyvät muiden tavoitteiden puuttuessa ääriliikkeiden huomaan ja "sotkevat päänsä äärioikeistohöpinällä".

- Ääriliikkeillä on tarjota syrjäytyneille yhteisö, toimitilat, propaganda ja toiminta kaduilla.
Jalonen uskoo, että nykytilanne johtaa siihen, että järjestyshäiriöt ja pahoinpitelyt lisääntyvät vastaisuudessa.

Verkko vetää

Äärioikeistolaisten liikkeiden aliarvioinnista varoittaa myös Ulkopoliittisessa instituutissa työskentelevä Teemu Sinkkonen.

Radikalismia tutkinut Sinkkonen toteaa Iltalehden hiljan ilmestyneessä Historia-erikoislehdessä, että ääriliikkeiden seurantaa vaikeuttaa muun muassa se, että niiden agitaattorit pysyttelevät yleensä syrjässä käytännön toiminnasta.

- Kuka tahansa voi kirjoittaa verkkoon ideoitaan, mutta usein juuri nämä kirjoittelijat eivät osallistu iskuihin, hän sanoo.

Toisinaan on vaikea määrittää, missä määrin ideologian ja retoriikan voidaan katsoa yllyttävän esimerkiksi rasistiseen toimintaan.

- Radikalismin tutkijana näen tietynlaisen retoriikan koventumisen esiasteena väkivaltaiseen toimintaan. Niissä tehdään paljon rajanvetoa meihin ja heihin, ystäviin ja vihollisiin. Luodaan stereotypioita ja saatetaan huonoon valoon kokonaisia ihmisjoukkoja. Välttämättä se ei johda väkivaltaiseen toimintaan, mutta valppaana täytyy olla, Sinkkonen toteaa.

Ääriliikehdinnän tulevaisuuden trendiksi nousee hänen mukaansa toiminnan siirtyminen entistä enemmän verkkoon.

Useita otettu kiinni

Poliisi on ottanut kiinni henkilöitä, joiden epäillään liittyvän puukotukseen kirjanesittelytilaisuudessa Jyväskylässä keskiviikkoiltana. Poliisin mukaan useita henkilöitä on kuulusteltu.

Poliisi ei kerro kiinni otettujen määrää tai muita tietoja heistä. Poliisin mukaan tieto kuulusteltujen määrästä voisi vaikeuttaa tapauksen selvittämistä.

Jyväskylän kaupunginkirjastossa pidetyssä tilaisuudessa esiteltiin kirjaa Äärioikeisto Suomessa. Paikalle saapui kolme henkilöä, joiden pääsyn tilaisuuteen järjestysmiehet estivät.
Yksi järjestyksenvalvojista sai puukosta selkään. Tunkeutumista yrittäneillä oli silminnäkijöiden mukaan useita teräaseita. Puukotetun vammat eivät ole vakavia.

Poliisi tutkii puukotusta rikosnimikkeellä törkeä pahoinpitely ja muuta kahakointia useampana pahoinpitelynä.

Esimerkiksi Keskisuomalaisen tietojen mukaan hyökkääjillä oli aseinaan myös pulloja. Pullon käyttäminen aseena ei kuitenkaan välttämättä täytä törkeän pahoinpitelyn kriteereitä, rikosnimike riippuu myös siitä, minkälaisia vammoja on aiheutettu.

Poliisilla ei ole käytössään videokuvaa, josta pystyttäisiin suoraan sanomaan, kuka on tehnyt mitäkin. Paikalla on ollut ihmisiä arvion mukaan muutamasta kahteenkymmeneen.
-Tilanne on ollut sekava, arvioi komisario Tuomo Korhonen Keski-Suomen poliisilaitokselta.

Useita iskuja Terveiset äärioikealta!

Suomen suurinta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tapahtumaa Helsinki Pridea vastaan hyökättiin vuonna 2010. Iskun tekijät altistivat kulkueeseen osallistuneet kyynelkaasulle ja paprikasumutteelle. Tekijöiden hallusta löytyi ääriliikkeisiin liittyviä tunnuksia.

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan toimitiloihin tehtiin polttopulloisku vuonna 2010. Rakennuksen viereiseen aitaan oli lisäksi maalattu uhkausviesti. Polttopulloiskua pidettiin selkeänä viharikoksena. Ylioppilaskunta oli ottanut julkisesti kantaa syrjintää ja suvaitsemattomuutta vastaan.

Pispalan nykytaiteen keskus eli Hirvitalo joutui pippurisumuteiskun kohteeksi Tampereella vuonna 2011. Kaksi paikalla ollutta henkilöä sai sumutetta kasvoilleen.

Kolme luotiliivein varustautunutta miestä kävi kokoomuksen kansanedustajaehdokkaiden kimppuun kesken vuoden 2011 vaalitilaisuuden Oulun Rotuaarilla. Poliisi joutui käyttämään paprikasumutetta ja etälamautinta rettelöitsijöiden rauhoittamiseksi.

Vasemmistonuorten entinen puheenjohtaja Dan Koivulaakso sai kaasua kasvoilleen viime kesänä Oulussa North Pride -tapahtuman yhteydessä järjestetyssä keskustelutilaisuudessa. Yksi tilaisuuden aiheista oli äärioikeiston uhka. Kaasulle altistui kaikkiaan 30-40 henkilöä.

Joukko olutpulloin varustautuneita hulinoitsijoita häiritsi yleisöä viime syksyn kuntavaalien aikaan Raatihuoneen edustalla Tampereen keskustassa.

Kolmen miehen joukko pyrki väkivalloin keskiviikkona Jyväskylän kaupunginkirjaston luentosalissa järjestettyyn Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuuteen. Varusteina miehillä oli luotiliivit, hitsauslasit, suojahanskat ja pulloja sisältänyt kassi. Kun miehiä estettiin menemästä saliin, ovimiestä iskettiin puukolla selkään. Yksi kirjan kirjoittajista on Dan Koivulaakso. Hän ei ollut tilaisuudessa läsnä. Poliisi selvittää tekijöiden motiivia.

Paula Javanainen

_________________________________________

Kansan Uutiset: Väkivallan uhka: ”Nyt osa ihmisistä joutuu miettimään, mitä uskaltaa sanoa”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki arvioi, että Jyväskylässä keskiviikkona tapahtunut, puukotukseen päättynyt hyökkäys oli hyökkäys suomalaista demokratiaa vastaan.

– Suomalaisen demokratian ja yhteiskunnan vahvuus on ollut se, että täällä jokainen on pelkäämättä voinut kertoa omat näkemyksensä ja tuoda esiin poliittisen kansansa. Olemme erilainen maa verrattuna melkein kaikkiin muihin maihin siinä, että poliittiset toimijat ministereihin asti voivat liikkua kansan parissa, hän sanoi Kansan Uutisille torstaina.

– Tämä on asia, josta kaikkien pitää yhdessä kaikilla tavoilla pitää huolta.

Liian monta yksittäistapausta

Arhinmäestä viranomaisten pitää nähdä, että kyse ei ole enää yksittäistapauksista. Sisäministeriö arvioi viime viikolla, että äärioikeisto on Suomessa harmiton ilmiö.

– Hyökkäykset pitää pysäyttää, koska ne muuttavat koko yhteiskuntaa, hän sanoo ja luettelee: hyökkäys Dan Koivulaaksoa vastaan, kaasuisku Pride-tapahtumaan, äärioikeiston hyökkäys kokoomusta vastaan eduskuntavaalien alla.

– Tapauksia on liian monta, että niistä voisi yhä puhua yksittäistapauksina, ministeri toteaa.

– Jos tilaisuuksiin tullaan puukolla ja pulloilla aseistautuneina ja luotiliiveillä suojautuneina, ollaan ylitetty aika monta kynnystä.

Löperö Räsänen

Arhinmäki arvioi sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) olleen löperö toimissaan.

– Esimerkiksi Pride-iskun yhteydessä Räsänen ei ole puolustanut riittävän voimakkaasti ja painokkaasti sitä, että suomalaisten viranomaisten tehtävä on turvata kaikkien ihmisten mielenilmaisuvapaus, Arhinmäki sanoo.

– Nyt olemme ajautuneet tilanteeseen, jossa osa ihmisistä joutuu miettimään, mitä uskaltaa sanoa. He joutuvat miettimään, millaisia tilaisuuksia uskaltavat järjestää ja missä toimia.

– Selvästi ne näyttävät kohdistuvan ennen muuta vasemmistoon, joka on ollut voimakkaasti rasismin vastainen ja vastavoima maahanmuuttovastaisuudelle.


--------

Kansan Uutiset: Arhinmäki vaatii perussuomalaisilta irtisanoutumista puukotuksesta

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki vaatii perussuomalaisia kansanedustajia irtisanoutumaan Jyväskylän puukotusiskusta.

Oululainen kansanedustaja Olli Immonen (per.) ehti jo keskiviikkona arvioimaan Hommafoorumilla, että on parasta välttää sekä äärioikeiston että äärivasemmiston tilaisuuksia.

Arhinmäki toteaa, että Immonen syyllistää uhrit.

– On vastuutonta, että kansanedustaja kehottaa olemaan menemättä avoimiin tilaisuuksiin, kuten tämä kirjastossa järjestetty yleisötilaisuus, jossa keskusteltiin kirjasta, ja leimaa äärivasemmistolaiseksi toiminnaksi sen, että tarkasteluun nostetaan rasismi ja äärioikeistolaiset liikkeet, Arhinmäki sanoo.

Hänestä kannattaa olla varovainen leimaamasta ketään ääri-ihmiseksi. Sen sijaan hän tarkastelisi ääri-ilmiötä suhteessa äärimmäisiin keinoihin, kuten väkivaltaan.

– Nyt näyttää siltä, että Suomessa nimenomaan äärioikeisto on se, joka käyttää äärikeinoja.

Hän toteaa, että perussuomalaisten kansanedustajilla on iso rooli ilmapiirin luomisessa.

– En syyllistä heitä siitä, että jotkut äärioikeistolaiset käyttävät väkivaltaa, mutta heidän pitäisi sanoutua selkeästi irti näistä tapahtumista.

--------

Kansan Uutiset: Puukko Jyväskylässä ja Hitlerin vuosipäivä

Demokratiaa ja vapautta ei pidä edelleenkään ottaa itsestäänselvyyksinä.

Saksan liittokansleri Angela Merkel puhui keskiviikkona varoituksen sanoja sen johdosta, että Adolf Hitlerin noususta valtakunnankansleriksi oli kulunut tasan 80 vuotta.

Merkel jatkoi, että tämän jälkeen Saksan yhteiskunnan monimuotoisuus pyyhittiin pois kuudessa kuukaudessa.

Vielä keskiviikkona päivällä Merkelin varoitukset olivat vain Berliini vuonna 1933 – Tiellä diktatuuriin -näyttelyn avajaissanoja. Samana iltana heti kuuden jälkeen ne saivat uuden merkityksen suomalaisellekin kuulijalle. Poliittinen surma oli lähellä Jyväskylässä. Oikeus puhua ja esittää mielipiteitä tuli kyseenalaistetuksi tavalla, joka ei ole demokratiaa eikä vapautta.

Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuus toivottavasti todisti viimeisellekin epäilijälle, etteivät kirjassa esitellyt ilmiöt kuittaudu höpsähtäneiksi tarrojenliimaajiksi. Väkivaltaan tarttuva äärioikeisto on täällä.

Sisäministeriö julkisti viime viikolla ensimmäisen ääriliikkeitä koskevan tilannekatsauksen. Se piti äärioikeistoa vähäisenä ilmiönä, mutta nosti erikseen esille Kansallinen Vastarinta -nimisen kansallissosialistisen järjestön. Kukaan ei tätä kirjoitettaessa ole ottanut Jyväskylän puukotuksesta vastuuta, mutta ehkä se ilmestyy järjestön ”taisteluraporttien” joukkoon.

Euroopassa on pari viime kuukautta voinut omin korvin kuulla syvän helpotuksen huokauksen. Velkakriisin pahin vaihe näyttää olevan ohi, hätäkokouksia ei enää ole tarvittu.

Euroopassa uhkaa käydä niin kuin sille lääkärille, jonka leikkaus onnistui, potilas tosin kuoli. Vain muutamassa vuodessa yksisilmäisellä kuripolitiikalla kokonaiset kansakunnat ajettiin kurjuuteen, jonka ei enää kuvitellut tänne palaavan. Pankkiirien ja luottoluokittajien hermoilu on kedon kukkien keräilyä sen rinnalla, mitä syntyy maahan ja näköalattomuuteen painettujen suuttumuksesta. Pahalta näyttää, että se iso kriisi, sosiaalinen kriisi, on vasta kypsymässä.

Se mitä tapahtuu muualla Euroopassa, heijastuu Suomeenkin.

Liikkeet verkostoituvat ja ovat verkostoituneet kansainvälisesti. Eritoten ideologinen äärioikeistolainen ajattelu on hyvin näkyvää, sanoi Suomen tunnetuin äärioikeiston tutkija Vesa Puuronen torstaina MTV3:n haastattelussa.

Keskiviikkona käytettiin toinenkin erinomainen puheenvuoro Hitlerin valtaan nousun vuosipäivän johdosta. Sen päivän 14-vuotiaana koulupoikana todistanut ja myöhemmin Saksasta Britanniaan paennut Fritz Lustig kirjoitti päivän opetuksista Guardianissa. Lustigin mielestä päivän pitäisi varoittaa siitä, että konservatiivinen hallitus voi menettää nopeasti kontrollin ryhtyessään suhteisiin äärioikeiston kanssa.

Varoitus on täyttä asiaa muuallakin kuin Britanniassa. Äärioikeiston pienikään myötäily ei käy. Jo nyt Suomenkin ilmapiirissä näkyvät kielteisinä vaikutukset siitä, että äärioikeisto on päässyt eduskuntaan asti.

Kaikki ääriliikkeet eivät ole oikeistolaisia, mutta kaikki poliittisesti motivoituneet väkivallanteot Suomessa ovat viime vuosina olleet.

____________________________________________

Helsingin Sanomat: Nuori etsii ääriliikkeestä itselleen ymmärtäjää

Ääriryhmiin liittyvä hakee usein turvallista ympäristöä ja henkilöä, joka ymmärtää häntä.

"Hänen motiivinaan on hakea yhteisöä, ja sieltä vielä henkilöä, joka kuuntelee häntä", sanoo sisäasiainministeriön sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen.

"Tällainen henkilö ei niinkään valitse ideologiaa vaan ryhmää. Ideologia voi tulla osin sattumalta." Hän viittaa tässä norjalaisiin tutkimuksiin.

Jos nuorella ei ole juurikaan suhteita aikuisiin, on hän helpommin vietävissä.

Jos ja kun ääriryhmään liittyy, on sieltä vaikea tulla arkielämään takaisin. Voi olla, että arkeen palaavalla ei ole tietoa työpaikoista. Opiskelut ovat usein jääneet, pohtii sihteeristön laatima katsaus.

Vaara syrjäytyä lisääntyy, jos kotitausta on huono. Kodin runsas alkoholin käyttö lisää riskiä liittyä ääriryhmiin.

Sisäministeriö asetti lokakuussa 2012 myös väkivaltaisen ääriliikkeiden ehkäisyn yhteistyöverkoston.

Viranomaiset yrittävät yhteistyöllä tunnistaa merkkejä, joissa nuori voi alkaa ajautua ääriliikkeeseen. Ääri-ilmiöihin voisi tarttua ajoissa, jos ne huomataan oikeaan aikaan. Esimeriksi koulussa voi näkyä väkivaltaa, joka on rasistista, uskonnollista tai poliittista.

Ruotsissa Säpo eli turvallisuuspoliisi on tutkinut, että ääriliikkeissä on erittäin harvoin yli 30-vuotiaita. Yleensä niihin liitytään 15 vuoden iässä.

_____________________________________________

Yle: Jyväskylän puukotuksesta järkyttyneet kansanedustajat toivovat presidentiltä avauksia

Kansanedustajan mielestä iskun takana on nuorten toimettomuus. Presidentin tulisi herättää keskustelua asioista, joista muut haluavat vaieta.

Heikki Autto (kok.) pitää äärioikeiston tekemäksi epäiltyä iskua hirveänä. Annika Saarikko (kesk.) toivoo presidentiltä keskustelunavauksia ja Silvia Modig (vas.) vahvaa kannanottoa. Kansanedustajat ovat A-studio: Streamin vieraina perjantaina klo 21 TV1:llä.

Saarikko kokee tapauksen pelottavana ja outona.

- Ensimmäistä kertaa ajattelin, että pitääkö tässä alkaa pelätä.

Hänen mielestään tapauksessa on huolestuttavaa se, että ensimmäistä kertaa väkivalta sekoitettiin politiikkaan.

Modig toivoo presidentin ottavan vahvasti kantaa asiaan.

- Väkivalta rasististen ja tuhoavien aatteiden edistämiseksi ei kuulu moniarvoiseen yhteiskuntaan, Modig sanoo.

Autto arvelee, että Jyväskylän iskun takana on nuorten toimettomuus.

- Jos nuorilla on mielekästä tekemistä, he tuskin ajattelevat, että ”minne sitä lähtisi tänä iltana puukon kanssa rettelöimään”.

Hänen mielestään presidentti Sauli Niinistö on jo ottanut tapaukseen aiemmin kantaa tuomalla esiin nuorisotyöttömyyttä sekä syrjäytymistä.

Saarikko ei usko, että presidentti pystyisi estämään vastaavia tapauksia. Hänen mukaansa se on liian suuri vastuu yhdelle ihmiselle. Sen sijaan presidentin tulisi herättää keskustelua asioista, joista muut haluavat vaieta.

- Arvojohtajan tehtävässä varataan aikaa hiljaisten signaalien kuulemiseksi, Saarikko sanoo.

Pääministeri Jyrki Katainen otti torstaina kantaa puukotukseen verkkosivuillaan. Suomalaisessa keskustelukulttuurissa äärimmäiset mielipiteet ovat yleistyneet, Katainen sanoo. Pääministerin mukaan jokaisella on vastuu vihanlietsontaan puuttumisesta.

Annika Saarikko, Heikki Autto ja Silvia Modig (vas.) ovat A-studio: Streamin vieraina perjantaina 1.2. kello 21. Lähetyksessä keskustellaan Jyväskylän puukotuksen lisäksi myös siitä, mikä on presidentin tehtävä Suomessa.


_______________________________________________

MTV3: Asiantuntija: Ääriliikkeet värväävät nuoria – mukaan liittyvällä heikot eväät selvitä jatkossa

Jyväskylässä kaupunginkirjastossa tapahtunut puukotuksen on nostanut tapetille ääriliikkeisiin liittyvän väkivallan. Yhtä henkilöä puukotettiin keskiviikkona Äärioikeisto Suomessa -kirjaan liittyvässä esittely- ja keskustelutilaisuudessa.

Sisäministeriön sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen ei pidä tapahtunutta täysin yksittäistapauksena.

– Näitä puukotuksia ja pahoinpitelyjä tapahtuu. Mutta se on eri asia, onko tekijöillä liittymää johonkin laajempaan toimintaan, Mankkinen toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Jyväskylän tapauksesta riippumatta poliisi seuraa äärioikeistoa ja kaikkia muitakin liikkeitä, joissa on väkivallan uhkaa.

Mankkisen mukaan liikkeitä seurataan etenkin sen vuoksi, että ne muodostavat uhan nuorison hyvinvoinnille.

– Nämä rekrytoivat monesti jäseniä nuorten piiristä. Ja sellainen nuori, joka menee tällaiseen liikkeeseen mukaan niin hänellä on aika heikot eväät selvitä jatkossa.

Miksi ääriliikehdintä Suomessa on ollut harvinaisempaa kuin muissa Pohjoismaissa?
Mankkisen mukaan mallia väkivaltaisen ääriliikehdinnän ehkäisemiseen Suomi voi hakea naapurimaista. Muun muassa Norjassa ja Ruotsissa äärioikeisto on muodostanut jo 80-luvulta lähtien paikoin merkittävänkin turvallisuusuhan. Maista löytyykin sen vuoksi paljon tutkimustietoa siitä, miksi ihminen menee mukaan ääriliikkeisiin.

– Esimerkiksi Norjassa on tutkittu tätä ja siellä on todettu, että yleensä nuoret menevät ääriliikkeisiin mukaan muista syistä kuin ideologisista syistä, Mankkinen toteaa.

– Varmasti on tietysti niitäkin, joille se ideologia on tärkeä, mutta on myös paljon näitä nuoria, jotka haluavat liittyä johonkin ryhmään, joka antaa tukea, turvaa ja tunteen siitä, että kuuluu johonkin.

Mankkinen löytää monia syitä siihen, miksi Suomessa tilanne ääriliikkeiden suhteen on ollut huomattavasti parempi kuin naapurimaissa.

– Meillä on ollut tällaisia suojaavia tekijöitä. Esimerkiksi meidän hyvin toimivat koululaitos, joka on antanut laajasti kaikille lapsille ja nuorille mahdollisuuden hakeutua sellaiseen ammattiin tai alalle, joka kiinnostaa.

–Ja sitten myös tällainen tasapäisyys, mikä koetaan monesti huonona asiana, niin tässä tapauksessa se on suojannut ääriajattelulta.

__________________________________________

MTV3: Äärioikeisto Suomessa -kirjan kirjoittaja epäilee Jyväskylän puukotuksesta yhtä ryhmää

Äärioikeisto Suomessa -kirjan kirjoittaja Mikael Brunila uskoo tietävänsä, mikä järjestö oli Jyväskylässä kirjastossa tehdyn puukotuksen takana.

Yhtä henkilöä puukotettiin keskiviikkona kirjaan liittyvässä esittely- ja keskustelutilaisuudessa.

– Olen suhteellisen varma siitä, että se on uusnatsijärjestö nimeltä Suomen vastarintaliike, joka on käytännössä ollut vastuussa kaikista merkittävistä kokoontumisvapauteen tai ihmisten fyysiseen koskemattomuuteen liittyvistä uhista tai välikohtauksista, mitä Suomessa on tapahtunut parin vuoden aikana, Brunila kertoo Huomenta Suomessa.

– Tämän saman liikkeen jäsenet ovet iskeneet Helsingin Pride -marssiiin kesällä 2010 ja Kokoomuksen vaalitilaisuuteen Oulussa talvella 2011. He kaasuttivat tämän meidän kirjan yhtä kirjoittajaa Dan Koivulaaksoa Oulussa nyt viime kesänä, ja iskivät nyt tänne Jyväskylään.

Brunilan mukaan myös järjestön yksittäiset jäsenet ovat olleet vastuussa vakavimmista maahanmuuttajiin kohdistuneista väkivaltarikoksista, jotka ovat sattuneet pääkaupunkiseudulla viimeisten vuosien aikana.

Brunilan mukaan puhe ääriliikkeistä Suomessa on harhaanjohtavaa.

– On kyse nimenomaan äärioikeistosta, joka on viime vuosina aiheuttanut nämä ongelmat. Kun puhutaan ääriliikkeistä monikossa, niin mielestäni mennään vähän ongelman ohi, tavallaan epäpolitisoidaan se. Tässä on kyse kuitenkin poliittisesta liikkeestä, joka ajaa tiettyjä tavoitteita.


______________________________________________

Yle: Isoissa kaupungeissa varaudutaan ääri-ilmiöihin ja radikalismiin

Suomen suurissa kaupungeissa varaudutaan väkivaltaisten ääri-ilmiöiden lisääntymiseen. Yhteistyötä tehdään Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Oulussa.

Oulun kaupungin turvallisuusasiantuntijan Pasi Rissasen mukaan tarkoituksena on miettiä, miten esimerkiksi ääriliikkeiden tai yksittäisten ihmisten radikaalia toimintaa voitaisiin tunnistaa ja ennaltaehkäistä paremmin.

- Tässä tarkoitetaan väkivaltaa tai väkivallan ihannoimista, joka saattaa johtaa toisen ihmisen vahingoittumiseen, Rissanen avaa.

Kaupunkeihin on perustettu tai perusteilla yhteistyöryhmiä. Esimerkiksi Oulussa ryhmään kuuluu muun muassa kunnan, koulujen, poliisin ja vastaanottokeskuksen edustajia.

Toiminta liittyy Pasi Rissasen mukaan laajempaan kansalliseen toimenpideohjelmaan, jonka avulla pyritään ennaltaehkäisemään väkivaltaista ekstremismiä.

- Meillä teema on lisäksi nostettu osaksi uuden Oulun turvallisuusohjelmaa, joka on jo lähes valmis, Rissanen selventää.

Ongelmiin halutaan tarttua ajoissa

Pasi Rissasen mukaan yhteistyöryhmien tehtävänä on seurata alueellisesti erilaisten ääri-ilmiöiden ilmenemistä ja kehittymistä sekä miettiä, mitä niille voisi tehdä. Ensi vaiheessa ryhmään kuuluville järjestetään aiheesta koulutusta.
- Tällaisiin ilmiöihin on vaikea puuttua, jos niitä ei osaa tunnistaa eikä pysty tiedostamaan, mistä niissä on oikeasti kysymys.

Oulun kaupungin turvallisuusasiantuntija korostaa, että toiminnassa on kyse nimenomaan varautumisesta ja ennaltaehkäisystä, ei niinkään siitä, että esimerkiksi Oulussa ääriajattelu olisi lisääntynyt.

- Liikkeelle voi lähteä jo siinä vaiheessa, kun mitään ei ole, jotta ilmiötä ei tulisikaan. Toisaalta tällaista ajattelua ja toimintaa on jo olemassa Suomea laajemmassa mittakaavassa esimerkiksi Keski-Euroopassa, joten on hyvin mahdollista, että se rantautuu tännekin, Pasi Rissanen muotoilee.

Oulussa yhteistyöryhmän toiminta käynnistettiin virallisesti viime vuoden puolella, ja ryhmä on kokoontunut tähän mennessä jo muutaman kerran.

Mistä on kyse?
- Isoissa kaupungeissa varaudutaan ääri-ilmiöiden lisääntymiseen
- Yhteistyötä tehdään Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Oulussa
- Oulussa ryhmässä on mukana muun muassa koulujen, poliisin ja vastaanottokeskuksen edustajia
- Tavoitteena on miettiä, miten esimerkiksi ääriliikkeiden tai yksittäisten ihmisten radikaalia toimintaa voitaisiin tunnistaa ja ennaltaehkäistä paremmin

____________________________________________

Suomen Pen: Jyväskylässä hyökättiin sananvapautta vastaan

Suomen PEN vaatii viranomaisia selvittämään oikeudenmukaisesti ja pikaisesti Jyväskylän kaupunginkirjaston tapahtumat 30.1.2013.

Väkivalta on surullinen ja ehdottoman väärä tapa toimia. Jyväskylässä tapahtunut väkivaltainen isku ei kaikesta huolimatta saa lietsoa pelkoa. Kirjojen kirjoittaminen, niiden kustantaminen, myyminen ja lainaaminen sekä kirjoista järjestettävät tilaisuudet ovat oleellinen osa sananvapautta.

On poikkeuksellisen valitettavaa, että väkivaltaa tapahtui kirjastossa. Kirjastolaitos on suomalaisen kirjallisen kulttuurin kulmakiviä, sen arvokkaimpia helmiä. On hienoa, että kirjastoissa järjestetään lainaustoiminnan lisäksi keskustelutilaisuuksia. Kirjastot ovat paikkoja, joissa kenenkään ei pidä pelätä, vaan joissa itse kunkin pitäisi käydä useamminkin.

Turvaamalla ilmaisunvapautta turvataan muita kansalaisoikeuksia, kuten kokoontumisen vapautta ja oikeutta poliittiseen toimintaan. PEN painottaa, että tällaisiin vapauksiin ei koskaan kuulu minkäänlainen väkivaltainen toiminta. Väkivalta – tai vain sen uhka – johtaa syvempiin konflikteihin ja vaikeuttaa kaikkea kansalaistoimintaa.

Jarkko Tontti, puheenjohtaja

Iida Simes, johtokunnan jäsen

_____________________________________________________

Ilta-Sanomat: Poliisilta uusi tieto Jyväskylän puukotuksesta: Molemmilla osapuolilla välineitä vahingoittamiseen

Jyväskylän poliisi on tiedottanut lisää keskiviikkoillan puukotuksesta Jyväskylässä Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuudessa.

Poliisi kertoo tiedotteessa tuoreimman version tapahtumien kulusta.

Suoritetussa esitutkinnassa on käynyt ilmi, että järjestäjän toimesta oli pyydetty vapaaehtoista henkilöä seuraamaan paikalle tulijoita äärioikeistolaisten aiheuttaman mahdollisen häiriön vuoksi. Mies ei ollut virallinen järjestyksenvalvoja.

Yhteenotto syntyi hänen pyrkiessään estämään kolmen henkilön sisälle pääsyn, koska hän arveli heidän aiheuttavan häiriötä. Häntä oli tullut auttamaan tilaisuuteen osallistunut mies, jota tilanteen aikana puukotettiin. Hänen vammansa ei ollut vakava.

Molemmat osapuolet olivat varustautuneet toisen vahingoittamiseen soveltuvilla välineillä, joita poliisi ei vielä tässä vaiheessa tarkemmin yksilöi.

Koska kaikkia osallisia ei ole toistaiseksi tavoitettu ja päästy kuulemaan, poliisi ei tiedota asiasta yksityiskohtaisemmin. Teon motiivit selvitetään tutkinnan edistyessä ja niistä tiedotetaan vasta kun se voi tapahtua tutkintaa vaarantamatta.

__________________________________________________________

Sisäasiainministeriön tiedote: Väkivaltaisen ekstremismin riski on Suomessa vähäinen

Ensimmäisessä kansallisen yhteistyöverkoston tekemässä väkivaltaisen esktremismin tilannekatsauksessa arvioidaan väkivaltaisen ekstremismin riskin olevan Suomessa vähäinen. Väkivaltainen ekstremismi ei tällä hetkellä uhkaa valtion turvallisuutta, mutta paikallisesti ja yksilötasolla voivat äärioikeisto ja väkivaltainen ääri-islam kuitenkin aiheuttaa turvallisuusuhkia.

Tilannekatsauksessa käydään läpi äärioikeiston, äärivasemmiston ja radikaalien vaihtoehtoliikkeiden, väkivaltaisen ääri-islamin sekä yksittäisten toimijoiden väkivallan riskiä. Lisäksi katsauksessa tarkastellaan riskitekijöitä näihin liikkeisiin ajautumiselle ja keinoja eri ääriliikkeiden tunnistamiseksi.

Väkivaltainen ekstremismi Suomessa - tilannekatsaus 1/2013 (pdf)

__________________________________________________________

Kansan Uutiset: Jyväskylän tapahtumat huolestuttavat tietokirjailijoita

Suomen tietokirjailijat ry toivoo, että viranomaiset selvittävät mahdollisimman nopeasti Jyväskylän kirjaston tapahtumat 30.1.2013 ja että Jyväskylän hyökkäys jää yksittäiseksi ääri-ilmiöksi.

– Tietokirjailijoiden tehtävänä on nostaa esille ajankohtaisia kysymyksiä. Tietokirjailijat eivät voi väistää arkoja aiheita, vaikka ne herättäisivät ristiriitaisia tunteita, toteaa järjestön toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen.

– On huolestuttavaa, jos sananvapautta yritetään painostamalla rajoittaa.

__________________________________________________________


Kansan Uutiset: Andersson: Aika outoa tiedottamista poliisilta

Poliisin mukaan keskiviikkona Jyväskylän kirjastossa tapahtuneen puukotuksen yhteydessä sekä hyökkääjillä että järjestystä kirjallisuustilaisuudessa valvoneella taholla olisi ollut aseistusta.

Jyväskylän poliisi tiedotti tänään perjantaina esitutkinnassa selvinneen, kirjaston puukotusjupakassa molemmat osapuolet olivat varustautuneet toisen vahingoittamiseen soveltuvilla välineillä. Helsingin Sanomissa järjestystä valvonut henkilö sanoo, että heidän puoleltaan kyseessä on mahdollisesti kirjaston tuoli, jolla suojauduttiin hyökkäystä vastaan.

Tilaisuudessa puhujana ollut Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson ihmettelee poliisin tiedotusta.

– Jos kolme tyyppiä tulee puukkojen ja pullojen kanssa ja yrittää päästä lukittuun tilaan, jossa on sata henkeä, ja jos todella kyse on kirjaston tuolista, on aika outoa poliisilta tehdä tiedote, jossa puhutaan yleisesti varustautumisesta.

Andersson on yksi Äärioikeisto Suomessa -teoksen kirjoittajista. Tilaisuus oli järjestetty kirjan vuoksi.

Hän ei syytä kuitenkaan poliisia asenteellisuudesta.

– Näen, että tässä ehkä on pyrkimystä tasapuolisuuteen, mikä sitten kääntyy asenteellisuudeksi, kun tuontyyppistä tilannetta yritetään tasapuolistaa.

Andersson oli sisällä salissa, jossa tilaisuus pidettiin, eikä nähnyt, mitä oven ulkopuolella tapahtui. Hän korostaa olevansa toisen käden tiedon varassa sen suhteen.

– Tilaisuuden järjestäjiltä saamani tiedon mukaan varustautumisella viitataan todennäköisesti kirjaston tuoleihin, hän sanoo.

Tilaisuuden järjestivät Jyväskylän yhteiskunnallinen opisto, Vasemmistonuoret ja JKLDIY.


__________________________________________________________


Kansan Uutiset: Poliisi: Jos tarkoitetaan tuolia, sanotaan tuoli

Viestinnästä vastaava komisario Tuomo Korhonen Jyväskylän poliisista arvioi, että jos tarkoitetaan tuolia, yleensä puhutaan tuolista.

Hän viittaa poliisin perjantaina antamaan tiedotteeseen, jonka mukaan Jyväskylän kirjastossa keskiviikkona tapahtuneen puukotuksen yhteydessä kumpikin osapuoli olisi ollut varustautunut toisen vahingoittamiseen soveltuvilla välineillä. Äärioikeisto Suomessa -kirjaa käsitelleessä tilaisuudessa oli varauduttu siihen, että äärioikeistosta tullaan häiriköimään ja muutama henkilö oli asetettu valvomaan, ettei näin pääsisi tapahtumaan.

Helsingin Sanomissa järjestystä valvova henkilö arvioi, että poliisi saattaa viitata kirjaston tuoliin, jolla oli suojauduttu, kun kolme henkilöä alkoi riehua lukitun oven ulkopuolella.

Komisario Tuomo Korhonen ei kommentoi sitä, minkälaisesta varustautumisesta on ollut kyse.

– Molemmat osapuolet ovat varustautuneet jollain tavalla, hän sanoi perjantaina Kansan Uutisille.

– Oletan että kirjaston tuoli ei ehkä ole sellainen, mutta en ota enempää kantaa.

Viestinnästä vastaava Korhonen ei ole mukana tutkinnassa. Hän toteaa kuitenkin olettavansa, että jos kyseessä olisi tuoli, puhuttaisiin tuolista.

– Ei tuolilla varmaan varustauduta.

Poliisi antaa uuden tiedotteen asiasta kello 16:een mennessä, toivottavasti kolmelta.

__________________________________________________________


Kansan Uutiset: Kiuru puolustaa sananvapautta, tuomitsee väkivallan

Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru tuomitsee sananvapauteen puuttumisen väkivallan keinoin.

Kiuru viittaa Jyväskylässä sattuneeseen puukotustapaukseen, jota hän pitää valitettavana ja suomalaiselle yhteiskunnalle vieraana.

Kiuru painottaa, että sananvapaudesta on pidettävä kiinni niin fyysisessä maailmassa kuin myös virtuaalisesti sähköisissä viestintävälineissä.

– Näin myös silloin, kun sananvapauden nimissä esitetään näkemyksiä, joista itse olisimme eri mieltä, Kiuru sanoo.

Kiurun mukaan median moniarvoisuus takaa sen, että kansalaiset voivat vapaasti valita, mistä lähteistä he ottavat vastaan informaatiota. Tällöin mediaa ei voida käyttää propagandan välineenä.

– On kohtuutonta ajatella, että väkivallan uhkan annettaisiin rajoittaa ihmisten mahdollisuutta ilmaista mielipiteitä ja käyttää kokoontumisvapauttaan.

– Minusta meidän tulee suhtautua vakavasti ja reagoida nopeasti, jos huomataan, että Jyväskylän tapauksen kaltaiset väkivaltaiset tapahtumat yhteiskunnassamme lisääntyvät, Kiuru korostaa.

__________________________________________________________

Yle: Sanna Ukkola: Persulogiikkaa

Kun eduskuntapuolueen varapuheenjohtaja antaa julkisesti ohjeita terroristeille, ollaan jo aika syvällä pimeyden ytimessä.

Varapuheenjohtaja Juho Eerola heitti perussuomalaiseen tapaan "läppää" Facebookissa kommentoimalla Jyväskylässä poliittisessa keskustelutilaisuudessa sattunutta puukotusta näin:

"Ja näille patriooteille (?) vinkiksi: Älkää seuraavan kerran näyttäkö "patriooteilta", kun pyritte tuollaiseen tilaisuuteen sisään. Älkää myöskään menkö ryhmässä, vaan muina miehinä muiden joukossa."

Toinen pinttynyt perussuomalainen tapa on syyttää kohun jälkeen mediaa ja väittää, että toimittajat vääristelevät ja irrottavat kommentteja asiayhteydestään.

Tähän turvautui tietysti myös Juho. Eerola väitti kohun jälkeen tarkoittaneensa kommentillaan sitä, että ihmisiltä ei pitäisi mielipiteensä vuoksi evätä pääsyä tilaisuuksiin.

Jostain syystä Juho unohti mainita sen, että ihmisiä ei myöskään ole kovin järkevää puukottaa mielipiteidensä takia. Eikä rynniä kirjastoihin riehumaan luotiliivit päällä, suojamaskit naamalla ja astalo kourassa.

Onko tällaisten ihmisten pääsyn estäminen tilaisuuteen Eerolan mukaan todella sananvapauden rajoittamista?

Tämän lisäksi perussuomalaisten varapuheenjohtaja arveli, että puukotuksessa saattaisi olla kyse mainostempusta.

"Se ihmetyttää, että aina kun tällaista äärioikeiston harjoittamaa väkivaltaa ilmenee, se tapahtuu Dan Koivulaakson ja Li Anderssonin tapahtumassa. Missään muualla tällaista ei käytännössä tapahdu. Se on sopivaa, hyvää mainosta heidän kirjalleen tällainen, että aina siellä missä he ovat puhumassa, kuinka vaarallinen äärioikeisto on, niin aina siellä äärioikeisto iskee", Eerola sanoi.

Järjestetty mainospuukotus? Niinpä niin. Hyvä Eerola. Mistä näitä ajatusten tonavia oikein tulee?

No, perussuomalaisten eduskuntaryhmästä. Varapuheenjohtajana Eerola kaiken lisäksi edustaa puolueensa virallista linjaa.

Eerolan kommentit aiheuttivat nopeasti paheksunnan aallon sosiaalisessa mediassa.

Demareiden taustavaikuttaja Esa Suominen pohti tuoreeltaan FB-sivuillaan, mitä mieltä Timo Soini on siitä, että Eerola neuvoo natseja pukeutumaan huomaamattomasti, kun tavoitteena on iskeä tilaisuuksiin. "Anteeksiantamatonta rikollisuuteen yllyttämistä, lain halveksuntaa ja täydellistä kusipäisyyttä. Milloin tämä loppuu?" Suominen kyseli.

Mutta iskut herättivät myös muut eduskunnan oikeistopopulistit kommentoimaan. Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) syyttää vasemmistoa:

"Mitä mieltä muuten olette siitä, että vasemmistopoliitikko Steen1 hylkää rauhanomaiset keinot ministeri Paavo Arhinmäen seinällä ja uhkaa rei'ittää fasistit?" Halla-aho kyselee Eerolan sivuilla.

Puoluetoveri Olli Immosen mukaan taas isku osoittaa sen, että ihmisten kannattaa pysytellä mahdollisimman kaukana paitsi äärioikeistosta myös äärivasemmistosta.

Perussuomalaisilla menikin pitkään kovin hyvin. Tuoreissa mielipidemittauksessa puolue oli jo noussut kakkostilalle.

Mutta kun Soini on istuntovapaalla, kansanedustajat riehuvat villeinä pitkin sosiaalista mediaa - ja tekevät kaikkensa painaakseen suosioluvut taas kuntavaalien aikaiselle tasolle.