maanantai 4. helmikuuta 2013

Poliisi: Puukotus Jyväskylän kaupunginkirjastossa, 6. tiedote

Poliisi: Puukotus Jyväskylän kaupunginkirjastossa, 6. tiedote 4.2.2013
Pohjolan Sanomat, pääkirjoitus: Ääriliikkeisiin pitää suhtautua vakavasti
Turun Sanomat: Kivääriyhdistys: Jyväskylän kirjastopuukotus vasemmiston provokaatiota
Helsingin Sanomat: Jyväskylän puukotuksesta vangittiin Suomen vastarintaliikkeen aktiivi
Aamulehti: Jyväskylän puukotuksesta vangittu on it-alan opiskelija
Uusi Suomi: Poliisi oikoo kirjastopuukotukseen liittyviä väitteitä
Salon Seudun Sanomat, pääkirjoitus: Ääriliikkeet tuovat väkivallan tullessaan

Yksi henkilö vangittu Jyväskylän kaupunginkirjastossa 30.1.2013 tapahtuneeseen välikohtaukseen liittyen.

Käräjäoikeus vangitsi paikkakuntalaisen miehen sunnuntaina 3.2.2013 epäiltynä osallisuudesta törkeään pahoinpitelyyn ja poliittisten toimintavapauksien loukkaamisen yritykseen. Kyseessä on vangitseminen viikon ajaksi ns. ’syytä epäillä’ -perusteella.

Yksi kirjanjulkistamistilaisuuteen pyrkineestä kolmikosta jatkaa edelleen pakoaan. Hänen henkilöllisyytensä on poliisin tiedossa ja hänet on etsintäkuulutettu.

Poliisi on viikonlopun aikana ottanut kiinni seurueeseen kuuluneen kolmannen miehen, jonka osuutta asiaan parhaillaan selvitetään.

Yksityiskohtaisempi tiedottaminen esitutkinnan tässä vaiheessa vaarantaisi esitutkinnan ja tutkintavankeuden tarkoituksen. Seuraava tiedote asiassa annetaan tiistaina 5.2.2013 aamupäivällä.

__________________________________________

Pohjolan Sanomat, pääkirjoitus: Ääriliikkeisiin pitää suhtautua vakavasti

Suomi tunnetaan vanhastaan ryyppyseurueiden henkirikoksista ja nyttemmin perheväkivallasta ja koulusurmista, mutta poliittisesti motivoitua väkivaltaa on meillä sotien jälkeen koettu vain vähän. Naapureidemme Ruotsin ja Norjan lähihistoria on tässä suhteessa paljon mustempi.

Sosiaalisessa mediassa äärioikeistolainen puhe on arkea, mutta pienten, hajanaisten ryhmien mekastusta ei ole koettu varsinaiseksi uhaksi. Vasta hiljattain sisäministeriö arvioi, että äärioikeistolaiset ryhmät ovat Suomessa harmittomia.

Tällainen näkemys on aivan liian sinisilmäinen. Ääriliikkeiden esiintyminen ja otteet kovenevat myös meillä. Tästä saatiin viimeksi näyttöä Jyväskylän kaupunginkirjastossa viime keskiviikkona.

Välikohtauksessa kolme miestä yritti tunkeutua tilaisuuteen, jossa esiteltiin suomalaisesta äärioikeistosta kertovaa kirjaa. Kun kolmikkoa ei päästetty tilaisuuteen, he aloittivat tappelun, jossa järjestysmies sai puukoniskun selkäänsä. Tekijät on yhdistetty uusnatsistiseen Suomen Vastarintaliikkeeseen.

Vaikka järjestäytyneitä ääriliikkeitä on meillä vähän ja niiden jäsenmäärä on pieni, on niiden liikehdintään suhtauduttava vakavasti. Väkivaltaiselle käyttäytymiselle ei saa antaa tilaa lainkaan. Kokoontumis- ja sananvapaus on koskematon ja niitä pitää jokaisen voida käyttää ilman pelkoa.

Ääriliikkeillä ja niiden nousulla on aina poliittinen ja sosiaalinen pohjansa. Talouden taantuma varjostaa nuorten tulevaisuuden näkymiä ja osa uhkaa pudota työn ja koulutuksen ulkopuolelle.

Euroopassa joissakin maissa puhutaan täysin hallinnasta karanneen nuorisotyöttömyyden seurauksena jo menetetyistä ikäluokista. Suomen tilanne ei ole vielä läheskään yhtä paha, mutta ongelmia ei saa vähätellä täälläkään.

Suomessa maahanmuutto on uusi ja myös määrällisesti vielä vähäinen ilmiö muihin Pohjoismaihinkin verrattuna. Tottuminen ja oppiminen tähän on yhä kesken. Valtakirjansa kansalta hakevilla poliitikoilla on aivan erityinen vastuu ymmärryksen ja suvaitsevaisuuden levittäjänä.

Oudolta kuulostaa perussuomalaisten kansanedustajan ja varapuheenjohtajan Juho Eerolan kirjoitus Facebookissa Jyväskylän iskun jälkeen. Eerola neuvoo iskun tekijöitä, että nämä eivät seuraavalla kerralla näytä ”patriooteilta”, kun pyrkivät tuollaiseen tilaisuuteen mukaan.

Eerolakin korostaa tuomitsevansa Jyväskylän iskun. Tilaisuudessa esitellyn kirjan sisällön hän kiistää sanomalla, että äärioikeisto ei ole mikään uhka Suomessa.

Kumousta täällä ei varmasti tarvitsekaan pelätä, mutta sen puolesta on toimittava, että yhteiskuntaan ei synny pelon ja kyräilyn ilmapiiri. Jokainen väkivallan teko ja jo uhka sellaisesta vie siihen suuntaan.

__________________________________________


Turun Sanomat: Kivääriyhdistys: Jyväskylän kirjastopuukotus vasemmiston provokaatiota

Suomen kansallisen kivääriyhdistys NRA:n pääsihteeri Antti Jokinen syyttää Jyväskylässä keskiviikkona tapahtunutta puukotusta äärivasemmiston provokaatioksi.

Poliisi tiedotti perjantaina, että yhteenoton molemmilla osapuolilla oli vahingoittamisvälineitä, mutta kaikilla kahakkaan osallistuneilla ei ollut mukana kättä pidempää.

Jokinen katsoo, että koska paikalla olevat järjestävän tahon osalliset eivät olleet virallisia järjestyksenvalvojia, joista olisi pitänyt ilmoittaa poliisille, kyse oli suunnitelmallisesta rettelöintiaikomuksesta.

– On vaarana, että seuraavassa vastaavassa tilaisuudessa on odotettavissa kiväärien ja pistimien käyttöä provokaatioiden toimimiseksi halutulla tavalla, Jokinen kirjoittaa.

Puukotus sattui Jyväskylän kirjastossa, jossa oli käynnissä keskustelutilaisuus suomalaista äärioikeistoa käsittelevästä kirjasta.

Sekä Jokinen, että NRA:n puheenjohtaja Runo Kurko ovat sitä mieltä, että kirjan kirjoittajat, Vasemmistonuorten puheenjohtaja ja Turun kaupunginvaltuutettu Li Andersson sekä Dan Koivulaakso ja Mikael Brunila kuuluvat äärivasemmistoon ja ovat valmiita myös väkivaltaisiin provokaatioihin.

– Mikä oli puukotuksen tarkoitus? Olivatko järjestäjät valmistautuneet mellakkaan etukäteen? Tilanne syntyi, kun tulijoita ei päästetty vapaasti avoimeen yleisötilaisuuteen, Kurko sanoo.

Hän ei hyökkää pelkästään vasemmistoa, vaan myös äärioikeistoa vastaan. Väkivalta on Kurkon mukaan se tekijä, joka erottaa poliittisen toiminnan ääriliikkeistä. Sekä Kurko, että Jokinen katsovat, että äärivasemmistolainen toiminta tulisi kieltää Suomessa.

– Vastustamme väkivaltaa, kaikkia jotka käyvät rähisemään kaduilla. Koivulaakso, Andersson ja Brunila ovat valmiita hyväksymään väkivaltaisuuden, Kurko toteaa.
Andersson tyrmää

Li Andersson kertoo, ettei hän ollut järjestämässä Jyväskylän kirjaston tapahtumaa, vaan kutsuvieraana puhumassa uudesta kirjasta keskustelutilaisuudessa.

– En ymmärrä, miten se olisi voinut olla provokaatio. Ovi lukittiin, kun tilaisuus alkoi, koska sali oli täynnä, hän kertoo.

Anderssonin mukaan tilaisuudessa ei ollut järjestyksenvalvojaa, vaan salin ulkopuolella oli kirjaston vahtimestari ja kuusi tapahtuman järjestäjää. Hän pitää hurjana sitä, että kirjastossa pidettävään keskustelutilaisuuteen tarvittaisiin virallisia järjestyksenvalvojia.

– Siellä oli tavallisia ihmisiä kuuntelemassa keskustelua. Kyse ei ole kahden ryhmän yhteenotosta.

___________________________________________

Helsingin Sanomat: Jyväskylän puukotuksesta vangittiin Suomen vastarintaliikkeen aktiivi

Jyväskylän kaupunginkirjaston viimekeskiviikkoisesta puukotustapauksesta vangittu on äärioikeistolaisen Suomen vastarintaliikkeen (SVL) paikallinen aktiivi.

Käräjäoikeus vangitsi sunnuntaina hieman alle 30-vuotiaan jyväskyläläismiehen epäiltynä osallisuudesta törkeään pahoinpitelyyn ja poliittisten toimintavapauksien loukkaamisen yritykseen.
Jyväskylän väkivaltatilanne syntyi, kun kolmelta mieheltä evättiin pääsy Äärioikeisto Suomessa -kirjaan liittyvään keskustelutilaisuuteen.
Yksi heistä puukotti tilanteessa miestä. Puukotettu selvisi melko vähäisillä vammoilla.

Silminnäkijät kertoivat tuoreeltaan puukotustapauksen jälkeen, että kahakoineet kuuluvat Suomen vastarintaliikkeeseen. HS:n haastattelema silminnäkijä nimesi vangitun 27-vuotiaan jyväskyläläismiehen yhdeksi tilaisuuteen väkivalloin pyrkineistä.

Poliisi otti viikonloppuna kiinni toisenkin tilaisuuteen pyrkineen miehen. Kolmas mies on sen sijaan edelleen kateissa. Poliisi kertoo tietävänsä hänen henkilöytensä ja etsintäkuuluttaneensa hänet.

Suomen vastarintaliike on kansallissosialistiseksi itsensä määrittelevä porukka, jonka aktiivit järjestävät tilaisuuksia eri paikkakunnilla ja jakavat materiaalia.

SVT:n oululaista aktiivia epäillään saman Äärioikeisto Suomessa -kirjan yhden kirjoittajan kaasusumutuksesta viime kesänä Oulussa. Tapaus on syyteharkinnassa.

______________________________________________

Aamulehti: Jyväskylän puukotuksesta vangittu on it-alan opiskelija

Käräjäoikeus vangitsi eilen Jyväskylän puukotustapauksen johdosta 27-vuotiaan miehen.

Kaupunginkirjastossa viime keskiviikkona tapahtuneeseen äärioikeiston hyökkäykseen osallistui kolme miestä, joista yhtä poliisi etsii vielä.

Aamulehden saamien tietojen mukaan nyt vangittu mies liittyi pari vuotta sitten äärioikeistolaiseen Suomen vastarintaliikkeeseen. Hän opiskelee Jyväskylän yliopistossa it-alaa ja muun muassa osallistui liikkeen järjestämälle marssille Jyväskylän keskustassa viime syyskuussa.

Mies käy aktiivisesti Twitterissä keskustelua äärioikeistoa kiinnostavista ilmiöistä. Jyväskylän puukotuksen jälkeen hän ei ole kuitenkaan päivittänyt uusia merkintöjä Twitter-tililleen.

Miestä epäillään törkeästä pahoinpitelystä ja poliittisten toimintavapauksien loukkaamisen yrityksestä.

______________________________________________________

Uusi Suomi: Poliisi oikoo kirjastopuukotukseen liittyviä väitteitä

Poliisi kiistää Jyväskylän viime viikolla tapahtuneeseen puukotukseen liittyneet väitteet, joiden mukaan poliisilla olisi kestänyt kauan tulla paikalle, eikä tilannetta olisi otettu tosissaan.

Filosofian dosentti ja vakaumuksellinen vasemmistolainen Panu Raatikainen kertoo Puheenvuoron blogissaan, että kirjaston vahtimestari soitti poliisit, mutta poliisi ei pitänyt tilannetta kiireellisenä.

– Tällaista on väitetty, mutta kyllä asia on otettu tosissaan. Kolme partiota tuli paikalle alle viidessä minuutissa, komisario Tuomo Korhonen sanoo Uudelle Suomelle.

Poliisi keskittyy rikostutkinnassa selvittämään, oliko tapahtunut välikohtaus ennakkoon suunniteltu.

– Pitäisi selvittää, onko teko yksissätuumin toteutettu teko. Onko siihen tehty ennakkosuunnitelmaa tai avunantoa, Korhonen sanoo.

Poliisi epäilee kolmea kirjastoon pyrkinyttä henkilöä törkeästä pahoinpitelystä. Yksi epäilty on edelleen kateissa.

Myös kirjastoon pyrkineitä estäneitä epäillään rikoksista.

– Joillain on ollut toisen vahingoittamiseen tarkoitettuja esineitä ja se on rikos, Korhonen sanoo.

Poliisilla ei ole tietoa, onko kolmella epäillyllä yhteyksiä äärioikeistoon, kuten mediassa on väitetty.

– Emme ole sitä edes yrittäneet selvittää, vaan keskitymme törkeän pahoinpitelyn tutkintaan, Korhonen sanoo.

________________________________________________________

Salon Seudun Sanomat, pääkirjoitus: Ääriliikkeet tuovat väkivallan tullessaan

Jyväskylän kaupunginkirjastossa viikolla sattunut puukotus oli suomalaisille kuin ravisteleva herätys uuteen aikaan. Äärioikeisto Suomessa -kirjan keskustelutilaisuus sai dramaattisen käänteen, kun paikalle tarvittiin poliisi selvittämään puukotusta.

KIRJASTO on paikka, jonka moni suomalainen kokee kansakunnan yhteiseksi, turvalliseksi olohuoneeksi. Kun väkivalta tunkeutuu sisälle yhteiseen huoneeseen, lennähtää kollektiivinen turvallisuudentunne ikkunasta ulos. Tunne vahvistui, kun poliisiylijohtaja Mikko Paatero totesi puukotuksesta, että se on tämän päivän maailmaa.

Suomi ei Paateron mukaan enää ole lintukoto, vaan tilanne on muuttunut. Ääriliikkeet ovat Suomessa totista totta ja niiden käyttämät otteet kovenemassa. Poliisi on tilanteesta selvillä ja seuraa kehitystä.

Sisäministeri Päivi Räsäsen mukaan silmät on pidettävä auki ja työtä tehtävä, mutta pelkoon ei ole aihetta.

TUTKIJAT varoittelevat Suomessa vähättelemästä ääriliikkeiden tuomaa uhkaa. Väkivallan lisääntyminen on jatkoa sille, että julkisessa keskustelussa on viime vuosina nähty yhä kovempaa sanankäyttöä joitakin kansalaisryhmiä kohtaan. Kun julkisessa puheessa viljellään mielikuvaa heistä ja meistä ja rakennetaan ikään kuin rintamalinjoja, ollaan jo fyysisen väkivallan esiasteella.

Ääriryhmien väkivalta ei ole Suomessa vielä leimahtanut laajoihin liekkeihin. Pelko tästä on kuitenkin olemassa, sillä internet palvelee tunnetun tehokkaasti niin hyvien kuin pahojen asioiden parissa toimivia. Ääriajatusten kannattajat löytävät nykyisin helposti toisensa. Laajemmasta liikehdinnästä on myös jo esimerkkejä muualta Euroopasta.

ÄÄRILIIKKEIDEN kasvun estämisessä tärkeintä on, että nuoret miehet eivät ajaudu yhteiskunnan sivuraiteille. Työttömyys, syrjäytyminen ja yhteiskunnan ulkopuolelle jäämisen tunne ovat varminta polttoainetta väkivaltaisille liikkeille.

Yhteiskuntarauhan takia on siis varmistettava, että nuorten miesten energia kohdentuu terveesti. Opiskelu- ja työpaikka ovat ne turvatekijät, joilla paha pidetään poissa nuorten elämästä.