maanantai 21. lokakuuta 2013

Emilia Kukkala: Rajavalvonta toimii kuin kieltolaki

Emilia Kukkala: Rajavalvonta toimii kuin kieltolaki 21.10.2013

Suomi auttaa Italiaa vartioimaan rajaa niin, että loputkin Eurooppaan yrittäjät hukkuvat.

Lokakuun 3. päivä Italian Lampedusa-saaren edustalla hukkui lähemmäs 400 Libyan kautta Eurooppaan pyrkinyttä ihmistä. Sellaista tapahtuu jatkuvasti, mutta toiset näkivät tilaisuutensa tulleen. José Manuel Barroso tirautii krokotiilinkyyneleen ja alkoi välittömästi kitistä lisää rahaa EU:n rajavalvontaviranomaisille eli Frontexille.

Suomen pääministeri Jyrki Katainen lupasi, Italian pääministeri Enrico Letta ilahtui. Välimereen hukkuu tiukan siirtolaispolitiikan ansiosta noin tuhat ihmistä vuodessa. Jatkossa heitä tulee todennäköisesti olemaan enemmän.

Samaan aikaan noin 6000 asukkaan Lampedusalla ihmisiä sen sijaan yritettiin pelastaa ja auttaa – sakkojen uhallakin, jollaiset siviilihenkilö paperittomien auttamisesta saa. Paikallisten kalastajien mukaan rannikkovartiosto oli vastahakoinen pelastamaan ihmisiä.

Niin ja ne hengissä selvinneet – heitä odottanevat myös valtavat sakot. Lettan kunniaksi on sanottava kuitenkin, että hän on ilmeisesti halunnut muuttaa maan lakia niin, että ihmiset saisivat auttaa toisiaan.

***

Olisi groteskia sanoa tragediasta seuranneen mitään hyvää, mutta ainakin se toi maahanmuuton sääntelyn absurdeja linjauksia suuren yleisön tietoon. Esimerkiksi, että turvapaikkaa maahan ei voi hakea maan ulkopuolelta.

Suomi lähettää Italiaan rajavalvonta-apua, uutisoitiin suurimmissa medioissa. Apu kuulostaa turhan kauniilta sanalta tähän yhteyteen, mutta tottahan on, että Suomi auttaa Italiaa vartioimaan rajaa niin, että loputkin yrittäjät hukkuvat.

Ei kukaan kurillaan lähde Välimerelle hukkumaan. Toisekseen, ei ole meidän asiamme kenenkään liikkumista estää, oli lähtötilanne mikä hyvänsä – mutta ei etenkään, kun se on sietämätön.

Lähimmäksi totuutta taisi päästä Takku-mediaprojektin mielipide-alakategorian kirjoitus "Katainen lupaili italialaiselle kollegalleen apuvoimia siirtolaisten hukuttamiseksi". Kaikessa traagisuudessaankin otsikko sai minut naurahtamaan, koska se osoitti ristiriidan virallisen tiedotuksen ja todellisuuden välillä.

***

EU-edustuston rajaturvallisuus- ja viisumiasioiden erityisasiantuntija Tom Hanén kirjoitti 18. lokakuuta ulkoministeriön tiedotuksen sivuilla "kompleksisesta maahanmuuttoilmiöstä" ja "laittomasta maahanmuutosta". Olen nyt vähän ikävä ja puutun tekstissä lähinnä näihin neljään sanaan.

"Kompleksinen maahanmuuttoilmiö". On aivan totta, että ihmisten liikkumiseen liittyy paljon kaikenlaista. En tiedä teistä, mutta minusta "maahanmuuttoilmiö" kuulostaa kuitenkin siltä, kuin se olisi jokin uusi trendi eikä jotain, jota ihmiset ovat aina tehneet. Vai miltä kuulostaisi ruokailuilmiö, työskentelyilmiö tai lisääntymisilmiö? Kompleksisia nekin, ainakin ajoittain.

"Laiton maahanmuutto" taas on vanhentunut ja epätarkka termi. Se kriminalisoi vain yhteiskuntajärjestyksemme voimankäytön ja luokittelun kohteena olevat yksilöt huomioimatta lainkaan systeemiä, joka tätä "laittomuutta" tuottaa. Toisekseen termi on epätarkka, sillä niin sanotusti ilman papereita maassa oleskelevat eivät välttämättä ole tulleet maahan laittomasti.

Lisäksi rikollisella toiminnalla on harvoin tekemistä paperittomuuden, jota käytetään synonyymina laittomalle siirtolaisuudelle, kanssa yleensä. Termin leimaavaa ja tarkoitushakuista käyttöä on kritisoitu vuosikymmeniä.

***

Hanén peräänkuuluttaa tekstissään EU:n komission lailla "uusia innovaatioita", että tragediat voitaisiin estää. En ole mikään asiantuntija enkä varsinkaan erityis-etuliitteellä kuten Hanén, mutta ihmiset pakottaa Välimerelle kehnoihin veneisiin juuri tiukka rajapolitiikka. Ei kukaan maksa valtavia summia riskialttiista matkasta, jos saa liikkua muutenkin luvan kanssa. Mutta ei, EU haluaa tiukentaa rajavalvontaa. Logiikka toimii kuin kieltolaki.

"Niitä (innovaatioita) onkin syytä keksiä, sillä jos oikeat lääkkeet olisivat jo kaapissamme, ongelma olisi tuskin yli 10 vuotta vanha." Se on aivan totta, mutta minun on hankala uskoa, ettei kukaan muu ole tätä näiden 10 vuoden aikana ehdottanut.

Tietenkin on, jatkuvasti. Ilmeisesti Italiassa ajetaan parhaillaankin paperittomuuden dekriminalisointia.

Jo olisi aikakin. Kymmenessä vuodessa Välimereen on arvioitu hukkuneen yli 20 000 paremman elämän perässä matkannutta siirtolaisia. Välimeri on jo valtava hautausmaa.

Mutta eivät Euroopan omistajat pärjää ilman "laittomia" siirtolaisiaan, ilman oikeanlaisia papereita liikkuvia siirtotyöläisiä. He poimivat myös meidän halvat tomaattimme ja siivoavat metroasemamme, mutta ennen kaikkea pitävät palkkatason omistajille mukavan alhaisena – ja ottavat siitä vielä kaiken paskan niskaansa.

Hukuttaako vai höykyttääkö, siinäpä vasta pulma.