torstai 31. lokakuuta 2013

Iltalehti: Nuori nainen ei saanut töitä huivin vuoksi - Kesko kiistää

Iltalehti: Nuori nainen ei saanut töitä huivin vuoksi - Kesko kiistää 31.10.2013

Nuori nainen olisi saanut työpaikan työkokemuksensa perusteella, mutta jäi ilman työtä, koska työhaastattelussa kerrottiin, ettei Kesko palkkaa huivia käyttäviä naisia. Kesko kiistää huivikiellon.

- Työhaastattelussa minulle kerrottiin suoraan, että Keskolta annettujen ohjeiden mukaan Kesko ei halua palkata huivipäisiä naisia liikkeisiinsä, 21-vuotias nainen kertoo Iltalehdelle.

- Haastattelussa mukana ollut nainen harmitteli, että työkokemukseni perusteella olisin saanut paikan, hän kertoo.

Tapaus sattui tiistaina Turussa, kun nainen haki kauppaketjun kassapaikkaa henkilöstövuokrausfirman kautta.

Keskon viestintäpäällikkö Harri Utoslahti kiistää naisen väitteen. Utoslahden mukaan kesko on linjannut, että työntekijät voivat "lähtökohtaisesti käyttää huivia tai muita symboleja".

- Kunhan työturvallisuus ja hygienia eivät vaarannu.

Vastaavanlaisia kokemuksia

Työhaastattelussa naiselta kysyttiin, voisi hän ottaa huivin tarvittaessa pois.

- Mies ihmetteli, miksi haluan huivipäisenä kaupalliselle alalle. Käytän huivia oman, uskonnollisen vakaumukseni takia, enkä koe oikeaksi sen riisumista. Työelämässä olen käyttänyt kevennettyä versiota huivista, joka peittää vain hiukset, mutta ei esimerkiksi kaulaa, hän kertoo.

Vastaavia tilanteita nainen on joutunut todistamaan aiemminkin.

- Olin myös vuosia sitten TET-harjoittelussa K-Citymarketissa, mutta koska käytin huivia, minut määrättiin hyllytystehtävistä varaston puolelle, pois silmistä, hän kertoo aiemmasta kokemuksestaan Keskon palveluksessa työskentelystä.

Keskon Harri Utoslahti muistuttaa, että kauppaketjujen henkilökunnalla on konseptien mukaiset työasut, mutta mitään vaatetukseen liittyviä kieltoja ei ole kirjattu Keskon linjauksiin. Hän onkin yllättynyt henkilöstövuokrausyrityksen väitteestä.

Utoslahti ei osa ottaa kantaa siihen, miksi työhaastattelussa väitettiin huivit kielletyiksi.

- Tosi vaikea sanoa mitään, kun en tiedä tapauksen historiaa.

Huivi ei haitannut työskentelyä

Nainen on kuitenkin ehtinyt lukion jälkeen hankkia työkokemusta kaupan alalta. Hän asui aiemmin Helsingissä, jossa huivi ei estänyt asiakaspalvelu- ja kassatehtävissä työskentelyä. Kokemusta hän sai muun muassa kioskeissa ja ruokakaupoissa, eikä kokenut hiukset peittävän huivin vaikeuttavan työtä tai hämmentävän asiakkaita.

- Jotkut asiakkaat tulivat jopa sanomaan, että on hienoa, että tekin käytte töissä, nainen naurahtaa.

- Helsingissä huivistani ei työpaikoillani sanottu koskaan.

Nainen on kasvanut ja kouluttautunut Suomessa. Hän kokee olevansa suomalainen.

- Puhun täydellistä suomea ja olen osaava, mutta kun yritän työllistyä, se ei tämän takia onnistu.

- On harmillista, kun sanotaan, että ulkomaalaisille pitäisi antaa enemmän töitä, mutta työpaikka voikin riippua näin pienestä asiasta, nainen toteaa.

Iltalehden tavoittama henkilöstövuokrausfirma Cityworkin edustaja kertoo ymmärtäneensä Keskon ohjeistuksen siten, ettei huivia käyttäviä tulisi palkata ketjun myymälöihin. Hän toteaa, että on mahdollista, että ohjeista on voinut tulla väärinkäsityksiä.

Yrityksen kaupan alan rekrytoinnista vastavaa henkilöä ei tavoitettu kommentoimaan tapausta.