perjantai 25. lokakuuta 2013

Verkkouutiset: Kokoomuksen Mäkelä ja Satonen:Lisäraha syyrialaispakolaisten kotouttamiseen on hyvä uutinen

Verkkouutiset: Kokoomuksen Mäkelä ja Satonen:Lisäraha syyrialaispakolaisten kotouttamiseen on hyvä uutinen 24.9.2013

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtajien Outi Mäkelän ja Arto Satosen mielestä lisäraha syyrialaisten pakolaisten kotouttamiseen tuli tarpeeseen.
Outi Mäkelä ja Arto Satonen ovat tyytyväisiä hallituksen päätökseen tarjota kunnille lisärahaa syyrialaispakolaisten vastanottamiseen. Edustajien mielestä kuntien tulisi nyt tartuttua tilaisuuteen.

– Aikaisemmin oli pieni huoli, kuinka hyvin kunnat pystyvät kunnolla vastaanottamaan tavanomaista suuremman määrän pakolaisia. Nyt hallitus hyödyntää Euroopan komission pakolaisrahastoa, mikä mahdollistaa porkkanarahan tarjoamisen kunnille. Tämä on äärimmäisen hyvä uutinen, Mäkelä ja Satonen kertovat tiedotteessaan.

Kotouttaminen on varapuheenjohtajien mukaan vaativaa työtä, eikä kyse ole vain rahasta. Kaikista kunnista ei välttämättä löydy tarvittavaa osaamista.

– Myös kynnys ensimmäisten pakolaisten vastaanottamiseen voi olla korkea, kun aikaisempia kokemuksia ei ole. Toivottavasti porkkanaraha rohkaisisi myös uusia kuntia mukaan, Mäkelä ja Satonen toteavat.

Suomen hallitus päätti syyskuussa lisätä vastaanotettavien pakolaisten määrää ja kiintiöidä 500 paikkaa syyrialaisille pakolaisille. Euroopan komission pakolaisrahastolle tehty kolmen miljoonan euron hankehakemus mahdollistaa noin muutaman sadan euron lisäkorvauksen yksittäistä pakolaista kohti.

– Lisäpanostus on merkittävä. Kriisioloista pohjoiseen Suomeen tulevien pakolaisten kotouttaminen on haastavaa työtä. Meidän kulttuurimme, kielemme ja tapamme vaativat opettelua ja totuttelua. Kunnat ja kansalaisjärjestöt tekevät arvokasta, erittäin haastavaa työtä tällä saralla, edustajat toteavat.

Toistaiseksi Närpiö on ainut kunta, joka on ilmoittautunut pakolaisten vastaanottajakunnaksi. Ely-keskukset, työministeriö ja kunnat käyvät tällä hetkellä neuvotteluja pakolaisten vastaanottamisesta.