Yle: Sadat venäläiset hakevat turvapaikkaa Suomesta vuosittain 22.10.2013
Tänä vuonna myönteisen turvapaikkapäätöksen Suomesta on saanut puolen sataa venäläistä. Kiintiöpakolaisuus on sen sijaan harvinaista, kerrotaan maahanmuuttovirastosta.
Suuri osa Suomeen Venäjältä tulevista turvapaikanhakijoista on kotoisin Pohjois-Kaukasukselta. Maahanmuuttovirasto ei tilastoi yksittäisiä perusteluja päätösten takaa, mutta turvapaikan myöntämisen suuntalinjat löytyvät esimerkiksi pakolaisyleissopimuksesta.
- Henkilöllä on perusteltu pelko epäillä joutuvansa alkuperän, uskonnon, kansallisuuden, poliittisen mielipiteen tai yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen johdosta vainotuksi, viraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo sanoo.
Pohjois-Kaukasuksen alueella turvallisuustilannettakin on Revon mukaan voitu esittää syyksi, mutta se ei enää yksin riitä myötämisperusteeksi.
Syyskuun loppuun mennessä kaikkiaan 201 venäläishakijasta turvapaikan on saanut 55 hakijaa. Eniten hakemuksia on tullut tänä vuonna Irakista, toiseksi eniten Venäjältä. Turvapaikkaa tarvitsevat venäläiset kuitenkin hakeutuvat viraston mukaan useimmiten muihin EU-maihin.
Lähivuosien tilastohuippu on vuodelta 2009, jolloin 602 venäläistä jätti turvapaikkahakemuksen. 73 sai myönteisen päätöksen.
- 2009 oli yleensä turvapaikanhakijoiden määrä suurin mitä Suomessa koskaan on ollut, lähes 6000. Aina vaikuttaa se, millainen turvallisuustilanne henkilön kotimaassa on ja minkälainen päätöskäytäntö Suomessa tai muualla Euroopassa on, erittelee Repo taustalta paljastuvia syitä.
Kiintiöpakolaisuus Venäjältä olematonta
Helsingin Sanomat kertoi maanantaina venäläisestä toisinajattelijapariskunnasta, joka oli tullut Suomeen YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n pakolaiskiintiössä. Yksittäistapaus, sanoo turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.
- Lähtökohta on se, että UNHCR esittää Suomelle pakolaisleireille olevia ja pakolaisten uudelleensijoittamista.Valtioneuvosto tekee jo sinällään valinnan minkä maan kansalaisia otetaan. Venäjän kansalaiset eivät ole olleet näissä joukoissa mukana.
Myös viraston tiedottaja Kaisa Härkisaari kertoo, että venäläisiä koskevat UNHCR:n esitykset Suomelle eivät yleisiä, mutta venäläisiä on saattanut olla hätätapausten joukossa aiemminkin.
UNHCR kokoaa kiintiöpakolaisia ottaville maille pakolaisleireillä esityksen vastaanotettavista ihmisistä. Vuosittainen kiintiö on ollut 750 ihmistä, joista sata on hätätapauksia. Hätätapauksissa valinta tehdään paperien perusteella, muutoin haastatteluin leireillä.
Entä tuleeko Suomeen jatkossa lisää venäläisiä kiintiöpakolaisia?
- Jos heitä olisi jossain näillä UNHCR:n pakolaisleireillä ja Suomelle esitetään, niin tietysti tulisi harkittaviksi. Mutta on todella vaikea lähteä mitään arviota antamaan tulevaisuudesta.